A gyomorsav nem ellenség, hiszen nélkülözhetetlen az emésztéshez, ezenkívül védelmet jelent a kórokozók ellen, amelyek megbetegíthetnek. A túlzott gyomorsavtermelés azonban az enyhén kellemetlentől a rendkívül fájdalmasig terjedő tüneteket okozhat, és bár a gyógyszerek segíthetnek csillapítani ezeket, a természetes gyógymódok és az életmódbeli változtatások sokkal célravezetőbb módjai a probléma megszüntetésének. Mutatjuk, melyek a legbiztosabb módszerek a gyomorsav ellen házilag.
A nagy mennyiségű gyomorsavval kényelmetlen lehet együtt élni. Szedhetünk patikában kapható savlekötőket, viszont ezek gyakran csak átmeneti enyhülést jelentenek, és a használatuk hosszú távon egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet. Akadnak más módjai a gyomorsav-túltermelés visszaszorításának. Cikkünkből kiderül, mit tehetünk a gyomorsav ellen házilag.
Mitől termelődik túl sok gyomorsav?
A gyomor feladata, hogy segítse a bevitt táplálék megemésztését. Ennek érdekében a gyomor nyálkahártyája gyomorsavat termel, amelynek fő összetevője a sósav. A rendszertelen étkezés, a túlevés vagy a stressz következtében a normálisnál több sav választódhat ki, de előidézhetik bizonyos betegségek, például Helicobacter pylori-fertőzés vagy rák. Utóbbi kettő a gasztrin hormon termelésének növekedéséhez vezethet, ami növeli a savtermelést. Egyes gyógyszerek ugyancsak generálhatják, emellett az ételintolerancia, az alváshiány, a diétázás, az alkohol és a dohányzás is felelőssé tehetők érte. Olykor egyszerűen örökletes. Ha túl sok sav termelődik a gyomorban, az hányingert, hányást, böfögést, puffadást, gyomorégést, hasmenést, gyomor- és nyombélfekélyt, refluxot, gyomorhurutot és gyakori éhségérzet eredményezhet. Egyik sem túl kellemes állapot, ezért mindenképpen törekedni kell a normálisnál nagyobb mennyiségű gyomorsav visszaszorítására.
Hogyan lehet megszabadulni a túlzott gyomorsavtól?
Vannak, akik savlekötőket, azaz antacidumokat szednek a tünetek leküzdésére, de fontos tudni, hogy ezek tartós használata mellékhatásokat okozhat. Érdemes a természetes megoldásokra törekedni, amelyekből szerencsére nincs hiány.
A dohányzásról, az alkoholról és a koffeinről ismert, hogy irritálják az emésztőrendszert, ezért a legjobb elkerülni őket. Csökkentsük a szénsavas italok fogyasztását is, hiszen hatásukra a gyomor a szokásosnál több savat választ ki. Ugyanez érvényes a rántott, zsírban gazdag ennivalókra.
Ha nem rágjuk meg megfelelően, a gyomrunknak nagyon keményen kell dolgoznia, hogy lebontsa az ételt. Ez nemcsak a tápanyagok felszívódását nehezíti meg, hanem az egész emésztési folyamatot gátolja, így utat nyit az emésztési zavaroknak, következésképpen a savasodásnak. A lassú, stresszmentes környezetben történő étkezés megelőzheti a savszint megugrását.
Számos élelmiszer csökkentheti a gyomorsav képződését, jótékony hatást fejtenek ki a savasság tüneteinek enyhítésére, ugyanakkor hosszú távú előnyöket kínálnak a savasság megelőzésére. A tej nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, amely kulcsszerepet játszik a sav felhalmozódásának megakadályozásában a testben, és ezáltal azonnali enyhülést okoz. A gyomorban termelődő felesleges savat is felszívja, így semmissé teszi a bélnyálkahártyára gyakorolt hatását. Lehetőleg a zsírszegény változatát fogyasszuk.
Az érett banánnak természetes savlekötő tulajdonságai vannak, és olyan vegyületeket rejt, amelyek védik a gyomor nyálkahártyáját. A benne lévő kálium és magnézium csökkenti a szervezet pH-értékét.
Az olívaolaj bevonja a gyomrot, és gyógyírt jelent gyomorégés és emésztési zavarok esetén. Csorgassunk egy keveset az ételeinkre, vagy igyuk önmagában.
A szódabikarbóna gyomorsav ellen is hatékony lehet. Oldjunk fel egy csapott kávéskanálnyi szódabikarbónát fél pohár vízben, és igyuk meg.
Savközömbösítő fűszerek és gyógynövények
Bár a fűszerek gyomorégést válthatnak ki, egyesek megszabadíthatnak minket a túl sok gyomorsavtól. A gyömbért évszázadok óta használják a különféle gyomorproblémák kezelésére. Megnyugtatja a gyomrot, elmulasztja a gyomorfájást és az émelygést, és a gyomorsavtermelést is csökkentheti. Felszívja a felesleges gyomorsavat, fenolos vegyületeiről pedig úgy tartják, hogy enyhítik a gyomor-bélrendszeri irritációt. Alkalmazható nyersen, tea, por vagy kapszula formájában.
Az ájurvédikus orvoslás erősen ajánlja a köménymag használatát mindenféle emésztési probléma kezelésére. A köménymag serkenti a nyáltermelést, ami könnyebbé teszi az emésztési folyamatot. Erős savsemlegesítőként működik, megszabadít a savasságtól, a puffadástól, és gyógyítja a fekélyt.
A fahéj természetes savlekötőként funkcionál. Keverjünk össze egy csésze forralt vizet egy teáskanál őrölt fahéjjal, és fogyasszuk naponta legalább háromszor a tünetek enyhítésére.
A nyál semlegesíti a savat, a szegfűszeg pedig fokozza a nyálelválasztást. Rágjunk el egy darab szegfűszeget, és tartsuk a szájunkban. A belőle felszabaduló illóolajok rövid időn belül enyhülést hoznak a gyomornak.
Az édeskömény magjának rágcsálása mérsékli a gyomorsavtúltengést, és a magból készült teának ugyanilyen hatása van.
A gyomor savasságának egyensúlya érdekében kortyolgassunk el egy csésze kamillateát. A kamilla emellett csökkenti a stressz-szintet, ami hozzájárulhat a gyomorégéshez.
Hogyan segít a magnézium?
A magnézium megtalálható az úgynevezett protonpumpa-gátló gyógyszerekben, amelyek csökkentik a gyomor által termelt sav mennyiségét, de ez az ásványi anyag étrend-kiegészítő formájában is hatékony. A szakértők a magnézium-glicinátot és magnézium-taurátot javasolják. Bár ezek kissé drágák lehetnek, könnyen felszívódnak a szervezetben, és sokkal jobb hatást fejtenek ki, mint például a magnézium-oxid. Napi kétszer 200-400 mg magnézium-citrát vagy glicinát fogyasztása megkönnyíti a gyomor alján található záróizom ellazulását, lehetővé téve a táplálék vékonybélbe való lejutását. Ha ez nem történik meg időben, az étel hosszabb ideig marad a gyomorban, ami fokozza a gyomorsav mennyiségét.
Az emésztőrendszert kikerülve is bejuttathatunk magnéziumot a szervezetbe! A bőrre permetezett koncentrátumok, testápolók és agyagpakolások használatával kivédhetjük a szájon át szedhető kiegészítők mellákhatásait, és mivel könnyen beszívódnak a bőrbe és az alatta lévő szövetekbe, a leghatékonyabb módját nyújtják magnéziumpótlásnak.
FONTOS! A legtöbben időről időre azt tapasztaljuk, hogy a gyomrunkban túl sok sav jelenik meg, de ha a tünetek rendszeresen jelentkeznek, orvosi tanácsot kell kérni. A kezeletlen gyomorégés többek között nyelőcsőfekélyhez és a nyelőcső hegesedéséhez vezethet.
Források:
https://www.healthline.com/health/high-stomach-acid-symptoms
https://www.livestrong.com/article/29037-signs-much-acid-stomach/