Magas magnézium tartalmú ételek, amelyek akár már ma este az Ön tányérján landolhatnak!
A természetes magnéziumforrások ugyanolyan fontosak a mindennapokban, mint a magnézium – elsősorban bőrön át történő – pótlása. A kínai orvoslásban gyakran „csodálatos ásvány” néven említett könnyű fém olyan nélkülözhetetlen a szervezetnek, mint a víz vagy a levegő. Már néhány grammnyi magnézium is több száz biokémiai reakcióban vesz részt: közreműködik az energiaháztartás, a szív- és érrendszeri folyamatok szabályozásában, az erős csontok, fogak, a ragyogó bőr, a kiegyensúlyozott hormonháztartás, az egészséges idegrendszer megteremtésében.
Fedezze fel, milyen természetes magnézium tartalmú ételek elérhetőek Öntől egy karnyújtásnyira!
Magnéziumforrások TOPlistája – az 5 leghasznosabb természetes magnéziumforrás
Miben van magnézium? Rengeteg természetes magnéziumforrás létezik, amelyeket az élelmiszercsoportok szerint rangsorolhatunk. Magnéziumban gazdag élelmiszernek alapvetően öt csoportot nevezhetünk: a zöldségek és gyümölcsök többségét, az olajos magvakat, a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a hüvelyeseket és a számos halfélét.
Magas magnéziumtartalmú ételek 1: zöld leveles zöldségek és gyümölcsök
Köztudott, hogy a zöldségek és gyümölcsök színe gyakran tanúskodik a bennük lévő ásványi anyagok mértékéről. A klorofilban gazdag, sötétzöld színű növények, mint az avokádó, spenót, sóska, vagy a búzafűlé nemcsak szépek és vonzzák a tekintetet, de magnéziumban kimagaslóan gazdag élelmiszerek is. A különböző káposztafélék szintén kiváló magnéziumforrások, elkészítésük során azonban érdemes odafigyelni, hogy a lehető legkevesebb hőkezeléssel – elsősorban párolással – készüljenek, a minél magasabb magnéziumszint megtartása érdekében. Ha pedig szeretne magas magnéziumtartalmú gyümölcsöt enni, a banán, alma, körte és a citrusfélék a legjobbak.
Magas magnéziumtartalmú ételek 2: olajos magvak
A telítetlen zsírsavakban és vitaminokban gazdag csonthéjasok családjának tagjai többek között a mandula, dió, földimogyoró, pisztácia, a kesu-és makadámdió, a napraforgómag, tökmag, lenmag, fenyőmag. Akár önmagukban, főétkezések között 1-1 maréknyi mennyiségben, akár egy recept vagy müzli részeként fogyasztjuk, máris sokat tettünk szervezetünk természetes magnézium ellátásáért. Azonban ügyeljünk arra, hogy lehetőleg a sótlan változatot válasszuk.
Tudta? 100 gramm mandulában 268 mg magnézium van, emellett pedig értékes aminosavakat és többféle ásványi anyagot, B- és E-vitaminokat is tartalmaz.
Magas magnéziumtartalmú ételek 3: teljes kiőrlésű gabonafélék
Valószínűleg Ön számára sem újdonság, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék az egészséges táplálkozás alappillérei közé tartoznak. Rosttartalmuknak köszönhetően segítik az emésztést, lassú felszívódásúak, a magnéziumon túl pedig számos más ásványi anyagot és többféle vitamint is tartalmaznak. Rozs, hajdina, korpa, zab, barna rizs, quinoa, bulgur, köles, tönkölybúza, árpa – mind mind remek választás!
Magas magnéziumtartalmú ételek 4: hüvelyesek
Igazi energiabombák ezek a könnyen és olcsón elérhető növények, amelyek kiváló alapanyagot szolgáltatnak egyszerű, egészséges és gyors alapreceptekhez, hiszen a bab, lencse és borsófélék magas magnézium, vas, cink, kálium és fehérjetartalmúak. Pozitív hatással bírnak a vérkeringésre és vérnyomásra, alacsony glikémiás indexűek, fogyasztásuk cukorbetegenek is javallott.
Tipp: ha hüvelyesekről beszélünk, nem csak a hagyományos főzelékreceptekre érdemes gondolni, hiszen számtalan krém, saláta, rakott étel is elkészíthető belőlük – nagyrészt maximum félóra alatt.
Magas magnéziumtartalmú ételek 5: halak
Az Omega 3-ban és vitaminokban gazdag tengeri halak, mint a makréla, a tonhal és a lazac szinte már szuperélelmiszereknek számítanak, annyira gazdagok tápanyagokban, emésztésük mégis könnyű. A magnéziumban is dús vízi lények közé tartoznak a különböző rákfélék is, fogyasztásuk hetente 2 alkalommal javasolt.
+1 bónusz extra magnézium forrás: jó minőségű étcsokoládé!
A magas kakaótartalmú csokoládé szintén számos kiváló egészségbarát tulajdonsággal bír, hiszen tele van antioxidánsokkal, flavonidokkal és kiváló ásványi anyagokkal, így magnéziummal is. De vigyázat: túl sokat egyszerre ne fogyasszon belőle!
Látható, hogy a magas magnéziumtartalmú élelmiszerek nem elérhetetlenek, és vannak köztük igazán pénztárcabarát megoldások is.
Törekedjen Ön is arra, hogy étrendjének alapja magnéziumban dús élelmiszercsoportokból álljon, de emellett érdemes extra magnézium bevitellel is javítania életminőségén, hiszen a magnéziumhiány kellemetlen hatásokkal – izomgörcsökkel, álmatlansággal, a stresszbetegségek elharapódzásával járhat.
Ellenőrizze Ön is rendszeresen magnéziumszintjét, különösen akkor, ha rendszeresen sportol, babát vár, vagy 60 év feletti.
Forrásjegyzék:
https://www.healthline.com/nutrition/10-foods-high-in-magnesium
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318595.php
https://draxe.com/magnesium-deficient-top-10-magnesium-rich-foods-must-eating/
https://www.egeszsegtukor.hu/ferfitukor/magba-zart-ertek-a-teljes-kiorlesu-gabonafelek.html
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/huvelyesek_amiket_erdemes_fogyasztani/20170110134352
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/ezert_egeszsegesek_a_teljes_kiorlesu_gabonak/20120723112126
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25061763
https://www.everydayhealth.com/pictures/foods-high-in-magnesium/#dark-leafy-greens-prevent-magnesium-deficiency