Barion Pixel
Keresés
Close this search box.

Magnézium típusok – Ön mennyit ismer közülük?

Magnézium és magnézium, hatás és felszívódás között is van különbség!

Ön tudta, hogy különféle magnézium típusok léteznek, melyek más-más hatást gyakorolnak a szervezetre, és más a felszívódásuk is?

A magnézium mindennapi szükségletünk, és ma már többféle formában magunkhoz vehetjük. Elsősorban tudatos és egészséges táplálkozás útján, de tabletta, por, vagy bőrön át felszívódó gélként vagy testápolóként is.

Ha Ön nincs tisztában szervezete magnézium szükségletével, töltse ki a pár percet igénybe vevő magnézium kalkulátort, melyet ide kattintva érhet el!

Sokan nem tudják: a magnéziumnak mindig kötődnie kell egy másik molekulához, hogy stabil legyen. Így a legnagyobb különbség a magnéziumot tartalmazó készítményekben nem a magnéziumból ered, hanem abból, hogy milyen molekulához kötődik.

A leggyakoribb kötőanyagok, és így a leggyakoribb magnéziumtípusok az oxid, citrát, glicinát, szulfát vagy aminosav kelát.

A magnézium molekula méret és funkció szerint kötődik a testben. Az alábbiakban a legfontosabb magnézium vegyületeket tekintjük át, elsősorban azok hatásait vizsgálva az emberi szervezetre.

MAGNÉZIUM-CITRÁT

A magnézium típusok közül a citromsav magnéziumsójából származtatott magnézium-citrát kisebb koncentrációban, de közepes szintű biológiai hasznosíthatósággal rendelkezik.

Mivel gyors felszívódású, gyakran a magnézium tartalmú étrend-kiegészítők alapanyaga is. A magnézium-citrátot használják a bélmozgás fokozására, ideális például a terhesség alatti magnézium pótláshoz, hasznos lehet székrekedéshez, de a vesekövek megelőzésére is ajánlott.

Ugyanakkor a magnézium-citrát nem minden esetben a legjobb választás a magnézium típusok közül, mert csökkentheti a szervezetben a vas és a réz szabályozását segítő ceruloplazmint, ami egyes egészségügyi szakemberek szerint számos betegség és rendellenesség kiváltó oka.

A magnézium-citrát elemi magnézium-koncentrációja 10%, azaz 100 mg magnézium-citrát 10 mg elemi magnéziumot tartalmaz. Orális felszívódási sebessége, azaz biológiai hozzáférhetősége 25-30%.

Magnéziumtípusok: Magnézium-citrát fotó

Magnéziumtípusok: Magnézium-citrát

MAGNÉZIUM-ASZPARTÁT, LAKTÁT, GLICIN, ARGINÁT

Magnéziumot magunkhoz vehetünk ásványi kelát formájában is, amely magnézium-oxidot tartalmaz és valamilyen más aminosav keverékéhez kapcsolódik. Ez lehet magnézium-laktát, glicin, magnézium-aszpartát vagy arginát.

A glicin egy nagy molekula, így kevés magnéziumot tartalmaz, de egy pihentető neurotranszmitter is, és így fokozza a magnézium természetes relaxációs tulajdonságait.

Ez lehet a legjobb forma, ha a cél a mentális nyugalom és a pihenés. A magnézium legjobb kelátos aminosav formája a magnézium-aszpartát vagy az arginát, amik szintén remek felszívódású formák.

Magnéziumtípusok: Magnézium-aszpartátMagnéziumtípusok: Magnézium-aszpartát képlet

MAGNÉZIUM-LAKTÁT

Ez a magnéziumfajta mérsékelt koncentrációt mutat, de a magnézium-oxidhoz képest magasabb biológiai felszívódással rendelkezik. A magnézium-laktát egy ásványianyag-kiegészítő, amelyet leggyakrabban emésztési problémák kezelésére használnak. A magnézium-laktátot vesebetegséggel vagy veseelégtelenséggel el kell kerülni.

A magnézium-laktát elemi magnézium-koncentrációja 12% (100 mg magnézium-laktát 12 mg elemi magnéziumot tartalmaz), az orális felszívódási sebesség (biológiai hozzáférhetőség) pedig 9-11%.

Magnéziumtípusok: Magnézium-laktát

  • Magnéziumtípusok: Magnézium-laktát
  • A magnézium típusok közül a magnézium-aszpartát esetében az elemi magnézium-koncentráció 8% (100 mg magnézium-aszpartát 8 mg elemi magnéziumot tartalmaz), az orális felszívódási sebesség pedig 42%. Az orális felszívódási ráta, vagyis a biológiai hozzáférhetőség a magnézium-aszpartátnál 23%.
  • A magnézium-laktát esetében az elemi magnézium-koncentráció 12% (100 mg magnézium-laktát 12 mg elemi magnéziumot tartalmaz).
  • A magnézium-arginátnál az elemi magnézium-koncentráció 6% (100 mg magnézium-arginát 6 mg elemi magnéziumot tartalmaz).
  • A magnézium-gilicinátnál az elemi magnézium-koncentráció 14% (100 mg magnézium-glicinát 14 mg elemi magnéziumot tartalmaz).

Magnézium-glicinát:

Magnéziumtípusok: Magnézium-glicinátMagnéziumtípusok: Magnézium-gliciinát képlete

MAGNÉZIUM-SZULFÁT (MGSO4)

A magnézium-szulfát, ismertebb nevén Epsom só vagy keserűsó a magnézium szervetlen formája. Elemi koncentrációja 20%, de meglehetősen jó biológiai hozzáférhetőséggel rendelkezik. A magnézium-szulfát magnéziumot, ként és oxigént tartalmaz. Bevitele terhesség alatti magnéziumhiány jelentkezésénél ajánlott, természetesen odafigyelve arra, hogy a szükséges mennyiséget ne lépjük túl.

A magnézium-szulfátot gyakran használják hashajtóként, és túladagolása is okozhat a hashajtóhoz hasonló tüneteket. Mivel a fürdősók alapja, használata tradícionálisan fürdőzéshez ajánlott, kiválóan képes így a bőrön át felszívódni.

A magnézium-szulfát emellett orálisan, szájon át, akár tabletta formájában is szedhető. Egy kellemes, Epsom sós fürdő segít a stressz és szorongás oldásában, az álmatlanság leküzdésében, egyben méregtelenít is.

Használjon magnézium-szulfátot izom- és ízületi fájdalmakra, sőt, haj-, vagy bőrproblémákra is! Egy kiskanálnyi mennyiség a sampon mellé keverve, vagy bőrradír formájában elkészítve segít a hajhagymák és a bőr felfrissítésében.

A magnézium-szulfátnak fontos szerepe van abban is, hogy a belekben a tápanyagok megfelelően felszívódjanak.

Ajánlott ADHD-s és autista gyermekek számára is, mivel bizonyított, hogy a viselkedészavaros gyerekek többsége magnéziumhiányban is szenved: a bélrendszerükből kiürülő szulfát miatt szervezetük nem képes megfelelően elnyelni az ásványi anyagokat, ami hiperaktív hatással járhat (ahogy egy inzulinrezisztens gyermeknél látszik).

A magnézium-szulfát elemi magnézium-koncentrációja 20% (100 mg magnézium-szulfát 20 mg elemi magnéziumot tartalmaz), orális felszívódási sebessége pedig 40-60%.

Magnézium típusok: Magnézium-szulfát

Magnéziumtípusok: Magnézium-szulfát képlete

MAGNÉZIUM-OXID (MGO)

A magnézium-oxid a legelterjedtebb és a legkevésbé költséges magnézium típus a gyógyszertárakban, de felszívódási aránya a más összetételű magnéziumokhoz képest rosszabb.

Általában terápiásán alkalmazzák hashajtóként és enyhíti a savas refluxot is, ráadásul az ára is meglehetősen alacsony. Ez a fajta magnézium magas koncentrációt, de alacsony biológiai hasznosulást mutat.

Elemi magnézium-koncentráció: 60% (100 mg magnézium-oxid 60 mg elemi magnéziumot tartalmaz).

Orális felszívódási ráta: 4%.

Magnéziumtípusok: Megnézium-oxid

Magnéziumtípusok: Megnézium-oxid képlete

MAGNÉZIUM-TAURÁT

A magnézium-taurát a magnéziumhiány kezelésének ideális kiegészítője. Úgy tűnik, hogy a magnéziumhiány súlyosbítja a fejfájást, cukorbetegséget és szívproblémákat, míg a taurát olyan vegyület, amely természetes módon megtalálható az epében, és így segíti a felhasznált anyag lebomlását.

A magnézium és a taurát kombinációja hozzájárulhat a magnézium gyors felszívódásához, és lehetővé teszi a magnézium stabilabb formájának bevitelét más szennyeződések nélkül.

A magnézium-taurátot sok más magnézium típushoz hasonlóan csak az orvosával folytatott konzultálás után próbálja ki, miután tudomást szerzett a lehetséges szövődményekről.

Magnéziumtípusok: Magnézium-taurátMagnéziumtípusok: Magnézium-taurát képlete

Bár a magnézium-taurát javíthatja az inzulinrezisztenciát, a cukorbetegek, akik inzulint szednek nehezen tudják szabályozni a vércukorszintjüket magnézium-taurát szedése közben.

Az 1996-os “Orvosi hipotézisben” publikált jelentés azt mutatja, hogy a magnézium-tauráttal kezelt betegek jobban reagálnak az inzulinra. Cukorbetegség esetén mindenképp ajánlott orvosi felügyelet mellett adagolni a magnézium-taurátot,  mert az ad-hoc alkalmazás óriási ingadozásokat hozhat létre a vércukorszintben. Ezek az ingadozások súlyosak is lehetnek és akár stroke-szerű tüneteket is okozhatnak – épp ezért mindig konzultáljon orvosával a magnézium-taurát szedését illetően. Ha nem diagnosztizált vércukor-problémája van, kellemetlen érzést vagy zavartságot tapasztalhat. Ebben az esetben is haladéktalanul keresse fel orvosát!

Hasmenés

Ahogy a fentiekből is látszik, a megnövelt magnéziumbevitel mellékhatása lehet a hasmenés, a Drugs.com szerint. Mindazonáltal napi nagy adag magnézium-taurátot kell fogyasztania annak érdekében, hogy megtapasztalja ezt a problémát.

A krónikus hasmenés gyakori szövődménye a kiszáradás. Ha – főleg terhesség alatt – krónikus hasmenést tapasztal, győződjön meg a megfelelő folyadékpótlásról, és haladéktalanul forduljon orvosához.

A hasmenés egyéb intolerancia, például glutén vagy laktóz érzékenység jele is lehet. Ez problémát okozhat, ha szennyeződést tartalmazó kiegészítőt használ. Mivel nincsen minden táplálékkiegészítő ellenőrizve, a gyártók nem is említik az ilyen szennyeződések lehetőségét.

Izom paralízis
A túlzott magnézium bevitel ritka mellékhatása az izombénulás és a légzési nehézség, a “The Clinical Biochemist Review” 2003. májusi száma szerint. A magnézium az idegrostokban gyűlhet össze, és megakadályozhatja az idegek és az izmok közötti kommunikációt. Ha bármilyen zsibbadást vagy bizsergést észlel, kérjen orvosi segítséget.

MAGNÉZIUM-OROTÁT

Bár a magnézium-orotátot gyakran reklámozzák és használják az atlétikai teljesítmény vagy állóképesség javítására, nincs megbízható bizonyíték arra, hogy valóban pozitív hatással van ezekre. Leggyakrabban szívelégtelenségre ajánlott, valamint szerepet játszik a DNS vagy RNS létrehozásában. A magnézium-orotát felszívódása a többi magnézium típushoz képest kifejezetten lassú, terhesség alatt ez a magnézium típus nem ajánlott. Hosszan tartó szedése esetén húgysavat okozhat a szervezetben.

A magnézium-orotát nem a legjobb választás, ha magnézium-kiegészítőt keresünk, és a szívbetegségben szenvedők számára nyújtott bizonyítottan pozitív hatása ellenére is problémát okozhat magas dózis bevitelekor. Amíg a tudomány nem derít ki többet a lehetséges előnyökről és kockázatokról, érdemesebb másik magnézium vegyületet választania, ha emelni szeretné szervezete magnézium szintjét.

Magnéziumtípusok: Magnézium-orotátMagnéziumtípusok: Magnézium-orotát képlete

MAGNÉZIUM-KARBONÁT (MGCO3)

A magnézium-karbonát szintén népszerű, 30% -os biohasznosulással rendelkezik. Valójában magnézium-kloriddá alakul, mikor a gyomorban lévő sósavval keveredik. Jó választás a savas refluxban szenvedőknek, hiszen savlekötő tulajdonsága van. A magnézium-karbonát ugyanakkor erős hashajtó is lehet, ha nagy mennyiségben használják.

Elemi magnézium-koncentráció: 45% (100 mg magnézium-karbonát 45 mg elemi magnéziumot tartalmaz).

Orális felszívódási ráta (biológiai hozzáférhetőség): 30%.

Magnéziumtípusok: Magnézium-karbonát képletMagnéziumtípusok: Magnézium-karbonát képlete

MAGNÉZIUM-KLORID (MGCL2)

A magnézium-klorid 25% elemi magnéziumot tartalmaz, a bőrön keresztül pedig rendkívül gyors felszívódású. A sejtek és szövetek detoxikálásához ideális, sőt, a magnézium-klorid (nem keverendő össze a klórral, a mérgező gázokkal) segít a veseműködésben, és felgyorsíthatja a lassú anyagcserét.

A magnézium-klorid molekulaszerkezete sokkal könnyebben felszívódik a szervezetben, mint az Epsom só. A magnézium-klorid sürgősségi gyógyszerként is használható szívinfarktus esetén bizonyos helyzetekben.

Az Epsom sókhoz képest a magnézium-kloridot nem ajánlott lenyelni. Ha a magnézium-klorid felszívódik a bőrén keresztül, segítheti az agyszövetek kialakulását, támogatja az ízületeket és elősegíti az emésztőrendszer méregtelenítését.

A magnézium-klorid elemi magnézium-koncentrációja 20% (100 mg magnézium-klorid 25 mg elemi magnéziumot tartalmaz).

A magnézium-klorid egészségre gyakorolt hatásai a bőrön keresztül felszívódva teljes mértékben kihasználhatók. A szájon át szedhető magnézium-kiegészítők biológiai hasznosíthatósága csökken savakkal és emésztőenzimekkel való érintkezésük következtében, és hashajtó hatásuk is lehet.

A magnézium-klorid helyileg gyorsabban alkalmazható, mivel azonnal felszívódhat anélkül, hogy a szervezetnek meg kelljen emésztenie, és fel kelljen szívnia a véráramban a gyomron keresztül.

A bőrön át felszívódó magnéziumolaj magnézium-kloriddal készül, amelyet a hollandiai Zechstein-tengerfenékről bányásznak elő. Gyorsan, hatékonyan és célzottan fejti ki hatását, anélkül, hogy érintené a gyomrot és az emésztőrendszert. Gyerekeknek is ideális!

Egy teáskanál magnéziumolaj (5 ml) 500 mg elemi magnéziumot tartalmaz, míg egy teáskanál a 35%-os magnézium-olaj koncentrációjú testvajban vagy testápolóban körülbelül 150 mg elemi magnézium található meg.

Magnéziumtípusok: Magnézium-kloridMagnéziumtípusok: Magnézium-klorid képlete

A magnézium-klorid fürdősó egy másik nagyszerű módja annak, hogy a magnéziumot a szervezetbe juttassuk. Adjunk hozzá két csészényit ezekből a sókból a meleg (nem forró) fürdőhöz egy csésze szódabikarbónával, a jobb felszívódás érdekében. Relaxáljon a kádban legalább 20 percig a maximális hatás eléréséhez. Biztonságos gyermekek számára is. Akár a kedvenc illóolaját is hozzáadhatja a fürdőhöz, hogy még élvezetesebbé tegye azt.

A különböző magnéziumfajtákról itt tudhat meg többet!

Bármilyen magnéziumfajta mellett teszi is le a voksát, mindig figyeljen a várható kockázatokra és következményekre, hogy biztosan megtalálja az Önnek, vagy családtagjainak megfelelőt!

A honlapon és a bejegyzésben található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek nem az OÉTI, illetve az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) szakvéleményei. Betegséggel, hatóanyagokkal, életmódváltással, táplálkozással kapcsolatban kérje orvosa vagy gyógyszerésze szakvéleményét!

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.

Ajándék termék a következő vásárlásához!

A kosár oldal alján adja meg az OSIM93 kuponkódot és mi egy 1390 forint értékű Koncentrátum Érzékeny Bőrre 30ml terméket küldünk ajándékba a vásárlása mellé!

A kupon felhasználónként csak egy alkalommal alkalmazható és március 31. éjfélig használható fel!

A kedvezmény más kedvezményekkel együtt nem alkalmazható!

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

Keresse kollégáinkat a +36 1 445 0532 telefonszámon, vagy az info@osimagnesium.hu email címen