Barion Pixel

✅ 15.000 forint feletti vásárlása mellé 1kg Jó Éjt Fürdősót küldünk ajándékba, 25.000 forint felett pedig egy 300 mg-os CBD Krémet is. Részletekért kattintson ide.

A pajzsmirigy túlműködés lelki okai

Pajzsmirigy túlműködés lelki okai

Pajzsmirigy túlműködés? A pajzsmirigy zavarok szinte már népbetegségnek számítanak Magyarországon, a téma pedig egyre nagyobb figyelmet kap. Ha a pajzsmirigy túlműködés okait keressük, a testi tüneteken túl a szabad szemmel nem látható, lelki tényezőkre is komoly hangsúlyt kell fektetnünk.

Cikkünkben a pajzsmirigy túlműködés lelki okait szeretnénk bemutatni.

Pajzsmirigy túlműködés – Ön is biztosan találkozott már vele

A pajzsmirigy hormon szinte minden szervünk működésére kihat, az agytól az idegrendszeren, a hormonháztartástól a vérnyomáson át az anyagcseréig. A nyelőcső mögött elhelyezkedő, 20-40 gramm tömegű, nők esetében 18 cm3, férfiaknál jellemzően 25 cm3 átmérőjű, belső elválasztású mirigy működését az agyalapi mirigy szabályozza. Pajzsmirigy túlműködésről, azaz hipertireózisról akkor beszélünk, ha a pajzsmirigy túl sok hormont termel, így fokozottabb igénybevételnek van kitéve, emiatt megnagyobbodik. A pajzsmirigy túlműködés nőknél gyakoribb, mert ők többféle hormonális változáson mennek át életük során.

Pajzsmirigy túlműködés lelki okai

Pajzsmirigy túlműködés tünetei – testiek és lelkiek

A pajzsmirigy túlműködés gyakran szinte észrevétlenül kúszik be az életünkbe, ráadásul a pajzsmirigy túlműködés maga is egy tünet! A pajzsmirigy túlműködésnek lehetnek szemmel látható jelei, mint a dülledt szemek, töredezett, erősen hulló haj, fénylő bőr, nedves tenyér, erős izzadás, megvastagodott, feszülő nyak, alvászavar, menstruációs zavarok, ingerlékenység, idegesség, bőséges étvágy mellett is nagy mennyiségű súlyvesztés.

A lelki okok nem ennyire nyilvánvalóak, mégis – egy jéghegyhez hasonlóan – előfordul, hogy nagyobb súllyal esnek latba – emiatt fordul elő sok esetben, hogy a pajzsmirigy túlműködés autoimmun betegséghez vezet.

Pajzsmirigy túlműködés lelki okai

A pajzsmirigy túlműködés igen gyakran nagyobb stresszhelyzet, pl. gyász hatására jelentkezik. A tragédiák, traumák mellett a tartós munkahelyi stressz, a ki nem fejezett, elfojtott érzelmek, feldolgozatlan gyerekkori megrázkódtatások, feszült otthoni légkör komoly amplitúdói lehetnek a probléma kialakulásának.A pajzsmirigy túlműködés sok esetben a beteg saját maga felé támasztott irreleváns elvárásai, túlzott becsvágya, az élet egy vagy több területére kiterjesztett túlvállalása okozta tartós frusztráció, szorongás miatt alakul ki. Előfordul olyan is, hogy az aktívan működő pajzsmirigy éppen a közlés iránti vágyat, szószátyárságot erősíti fel túlzott mértékben, aminek köze lehet a figyelem- és szeretet hiányhoz is.

Természetesen a pajzsmirigy túlműködés oka lehet örökletes is, a dohányzás pedig minden esetben erős kockázati tényező!

A lelki tünetek mozgatórugója sokszor a félelem, bizonytalanság és szorongás, amelyek könnyen vezetnek szélsőséges érzelmi reakciókhoz.

Pajzsmirigy túlműködés kezelése

Mivel a pajzsmirigy túlműködés gyakran gyulladás, vagy ezzel összefüggő jódhiány következménye, a jódban gazdag ételek fogyasztása hasznos lehet a betegség első fázisú kezeléséhez. A túlzott jódpótlás ugyanakkor kétélű fegyver, mert a túl magas jódbevitel is eredményezhet pajzsmirigy problémákat.

A pontos diagnózis felállításához azonban mindenképp szükséges egy vérvétellel történő pajzsmirigy vizsgálat, amelyhez a háziorvos adhat beutalót. Ha a laborvizsgálat kimutatja, hogy valóban pajzsmirigy túlműködéssel állunk szemben, egy ultrahang vizsgálat is elengedhetetlen, hogy pontos képet kapjunk a pajzsmirigy kiterjedéséről, szerkezetéről, vérellátásáról, az esetleges gyulladás mértékéről. Általában egy szemvizsgálatra is szükség van, hiszen a dülledt szemek a pajzsmirigy túlműködés arcon megjelenő leghangsúlyosabb jelei közé tartoznak.

Ha a pajzsmirigy túlműködés mértéke indokolja, gyógyszeres kezelést ír elő az orvos. Nagyon sok esetben gyökeres életmódváltásra is szükség van, amely komplex pajzsmirigy diétát, rendszeres mozgást, lassabb életvitelt, sok és jó minőségű alvást, egészséges táplálkozást és nagy dózisú vitamin-és ásványi anyag pótlást kíván meg, különös tekintettel a magnéziumra és a B-vitaminra.

Pajzsmirigy túlműködés lelki okai

Pajzsmirigy túlműködés diéta

Kiemelten fontos a vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban gazdag táplálkozás, amely ízfokozóktól, mesterségesen hozzáadott jódtól, tartósítószerektől mentes. Ugyanígy érdemes tartózkodni a finomított cukros, fehér lisztes élelmiszerektől. Ezeket cserélje inkább Omega-3-ban gazdag, friss alapanyagokra. Az sem mindegy, mit mivel eszik, nem szerencsés a fehérjét a szénhidráttal együtt, és az erjedéssel járó étkezések is kerülendők – pl. amikor ebéd után gyümölcsöt, vagy finomított cukrot tartalmazó ételt fogyasztunk.

http://tgy-magazin.hu/betegsegek-a-tol-z-ig/pillango-a-torkunkban
https://www.webbeteg.hu/cikkek/endokrin/5561/graves-basedow-kor-a-pajzsmirigy-tulmukodese
https://www.endocrineweb.com/conditions/thyroid/how-your-thyroid-works
https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/basedow-kor/76?autorefreshed=1
https://www.healthline.com/health/hyperthyroidism

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.

15% kedvezmény a következő vásárlásához!

Tegyen termékeket a kosarába, majd a kosár oldal alján írja be az OSIM92 kuponkódot és mi 15% kedvezményt adunk a teljes árú termékekre!

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

Keresse kollégáinkat a +36 1 445 0532 telefonszámon, vagy az info@osimagnesium.hu email címen