Bár nem létezik pajzsmirigy-alulműködés diéta, amitől meggyógyulhatnánk körültekintő táplálkozással a betegség ellenére is jobban érezhetjük magunkat. Cikkünkből kiderül, melyek a tiltólistás ételek pajzsmirigy-alulműködés (hypothyreosis) esetén és mely tápanyagok bevitele javasolt.
A pajzsmirigy hormonok csökkent termelődése nehezen kezelhető állapot és az, amit eszünk, negatívan befolyásolhatja ezt. Akadnak kifejezetten tiltólistás ételek pajzsmirigy-alulműködés esetén. Ön ismeri ezeket?
Goitrogének
Egyes ételek gátolhatják a szervezet azon képességét, hogy felszívja a kezelés részeként szedett hormonpótló készítményeket és olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek negatívan befolyásolják a pajzsmirigy működését. A depresszióval, hízással, hajhullással, fáradékonysággal és állandósult fáradtsággal társuló pajzsmirigy-alulműködésben szenvedőknek kifejezetten kerülniük kell a goitrogéneket, mert megzavarják a pajzsmirigy normális működését. Az antioxidáns flavonoidok is a goitrogének egyik csoportját alkotják, ezeket pedig egy sor zöldség és gyümölcs tartalmazza. Goitrogént rejtenek magukban a szójatermékek és a magas keményítőtartalmú növények, de a diófélék és magvak, többek között a fenyőmag és a földimogyoró is tele vannak ezzel a vegyülettel. Jelentős mennyiségű gointorgén található a keresztesvirágú növényekben, köztük a brokkoliban, kelbimbóban, kelkáposztában, karfiolban és fodros kelben. Noha a hypothyreosisban szenvedők számára előnytelenek a goitrogének, úgy tűnik, hogy csak azoknak okoznak problémát, akiknek jódhiányuk van, vagy számottevő mennyiségben fogyasztják őket.
Glutén
A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedőknek érdemes megfontolni a glutén bevitelének minimalizálását, amely a búzából, árpából, rozsból és más gabonákból feldolgozott élelmiszerekben található fehérje. A glutén irritálhatja a vékonybelet és akadályozhatja a pajzsmirigyhormon-pótló gyógyszerek felszívódását. A hypothyreosis és a cöliákia gyakran együtt fordul elő és bár egyetlen kutatás sem igazolta, hogy a gluténmentes diéta képes kezelni a pajzsmirigybetegségeket, érdemes egy próbát tenni vele.
Magas zsírtartalmú ételek
A kutatók úgy találták, hogy a zsírok megzavarják a szervezet azon képességét, hogy felszívja a pajzsmirigyhormon-pótló gyógyszereket, sőt befolyásolhatják a pajzsmirigy hormontermelő képességét is. Egyes egészségügyi szakemberek azt javasolják, hogy hagyjunk el minden sült ételt és csökkentsük az olyan forrásokból származó zsírok bevitelét, mint a vaj, a majonéz, a margarin és a zsíros húsok.
Cukor
A pajzsmirigy-alulműködés a szervezet anyagcseréjének lassulását okozhatja. Ez azt jelenti, hogy könnyen felszedhetünk pár kilót, ha nem vigyázunk. A legjobb, ha csökkentjük az elfogyasztott cukor mennyiségét vagy megpróbáljuk kizárni az étrendünkből.
Só
A feldolgozott élelmiszerek általában sok nátriumot tartalmaznak. Ugyan a jód létfontosságú a pajzsmirigy megfelelő hormontermelése szempontjából, az autoimmun eredetű Hashimoto-kór esetén (a pajzsmirigy-alulműködés leggyakoribb oka) mellőzni kell a jódozott só fogyasztását. A pajzsmirigy elégtelen működése hozzájárulhat a magas vérnyomáshoz és a túl sok nátrium tovább növeli ennek a veszélyét.
Rostok
Az elegendő rostbevitel jót tesz az egészségnek, de a túl sok bonyolíthatja a hypothyreosis kezelését. A teljes kiőrlésű gabonákból, zöldségekből, gyümölcsökből, babfélékből és hüvelyesekből származó élelmi rost túlzott mennyiségben megzavarhatja a pajzsmirigyhormon-pótló gyógyszerek felszívódását. Ne hagyjuk abba a rostfogyasztást, csak ne vigyük túlzásba. És várjunk néhány órát a pajzsmirigygyógyszer bevétele után, mielőtt magas rosttartalmú ételeket ennénk.
Alkohol
Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy az alkohol sejttoxicitást okoz, ami a pajzsmirigy működésének közvetlen elnyomását eredményezi, ezért a pajzsmirigy csökkent működése esetén az alkohol fogyasztása kerülendő.
Koffein
Sokan szeretnek meginni egy csésze kávét, mielőtt munkába indulnak vagy elkezdik a napot. De, ha ezt bizonyos pajzsmirigygyógyszerek bevétele előtt vagy egy órán belül tesszük, az csökkentheti azok hatékonyságát. A koffein megnöveli a gyógyszer belekben való áthaladásának sebességét, vagyis nem képes megfelelően felszívódni. Ennek elkerülése érdekében a levotiroxint (szintetikus pajzsmirigyhormon) éhgyomorra kell bevenni, és várni kell egy órát, mielőtt bármit eszünk vagy koffeintartalmú italt iszunk.
Vas és kalcium
A kalcium képes csökkenteni a pajzsmirigy hormont tartalmazó gyógyszer felszívódását. Kalciumban bővelkedő tejet, illetve kalciummal dúsított gyümölcslét ne fogyasszunk a gyógyszer bevételét követő pár órában.
Milyen ételek támogatják a pajzsmirigy megfelelő működését?
A pajzsmirigybarát étrend betartása minimalizálhatja a tüneteket és segíthet a súlygyarapodás elkerülésében. A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedőknek zöldségeken, gyümölcsökön és sovány húsokon alapuló étrendet kell követniük. Ezek alacsony kalóriatartalmúak és nagyon laktatók, ami segíthet megelőzni a súlygyarapodást. A pajzsmirigyhormonokat előállító enzimek megfelelő működéséhez kis mennyiségű szelénre van szükség. Szelénben gazdag ételek a brazil dió, a tonhal, a szardínia, a tojás és a hüvelyesek. A tirozin nevű aminosavat a pajzsmirigy használja a T3 és T4 hormon termelésére. Jó tirozinforrások a húsok, tejtermékek és hüvelyesek. A szelénhez hasonlóan, a cink segít a szervezetnek „aktiválni” a pajzsmirigyhormonokat. Cinkben gazdag ételek a marha- és csirkehús, a kagylófélék és az osztriga. Javasoltak a gluténmentes gabonák és magvak, a rizs, hajdina, quinoa, chia- és lenmag. Hagyományos konyhasó helyett használjunk Ősi Magnézium asztali sót, amiben emelt mennyiségben van jelen a magnézium, nátriumtartalma viszont fele az átlagos konyhasóknak.
Források:
https://www.healthline.com/nutrition/hypothyroidism-diet#harmful-nutrients
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16571087/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3496161/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30060266/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18341376/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3743356/
https://www.healthline.com/nutrition/hypothyroidism-diet#harmful-nutrients