Barion Pixel
kapszaicin hatása

Kapszaicin hatása – Így hat az erős paprika

A csípős paprika sokaknak vagy öröm, vagy mumus. Ami viszont mindenkiben közös: ha egyszer igazán erőset eszik az ember, nem felejti el. Ennek a „tűzélménynek” az oka egy kémiai vegyület – a kapszaicin. De ez a molekula jóval többet tud, mint csupán ízlelőbimbókat izzasztani. Az utóbbi években komoly kutatások zajlottak a kapszaicin fiziológiás hatásairól, fájdalomcsillapító tulajdonságairól, sőt, még a fogyásban játszott szerepéről is.

Ez az útmutató nem csak a csípősség rejtelmeit tárja fel. Áttekintjük, mit tesz a kapszaicin a szervezetünkkel, hogyan használják gyógyászati célokra, és mikor kell vele óvatosnak lennünk.

Mi az a kapszaicin?

A kapszaicin a paprika egyik legérdekesebb összetevője. Egy természetes alkaloid, amit a paprika azért termel, hogy megvédje magát a ragadozóktól. Az emberek azonban éppen ezért szeretik – paradox, de igaz. Kémiailag a vanilloidok családjába tartozik, és az emberi szervezetben az ún. TRPV1 receptorokat ingerli. Ezek a receptorok felelősek a hő és fájdalom érzékeléséért. Ezért van az, hogy a csípős étel szó szerint „égető érzést” okoz.

Külön érdekesség, hogy a kapszaicin nem íz, hanem érzés. Az ízlelőbimbók nem ismerik fel. Az agy viszont hőként azonosítja. Amikor csípőset eszünk, az nem csak ízélmény – egyfajta fiziológiai reakció is, amit a test valós veszélyként érzékel.

A legtöbb kapszaicin a paprika belső ereiben és magháza körül található, nem a húsában. Ezért ha kevésbé csípősen szeretnél főzni, érdemes ezeket eltávolítani.

Kapszaicin és a csípősség – Hogyan függ össze?

A csípősség mértéke nem szubjektív érzés – pontosan mérhető. Erre szolgál a Scoville-skála, amit Wilbur Scoville amerikai gyógyszerész dolgozott ki még az 1910-es években. Ez a skála azt mutatja meg, mennyi cukros vízre lenne szükség ahhoz, hogy a paprika csípőssége „semlegesítődjön”. Például egy kaliforniai paprika 0 Scoville-egység, míg egy habanero akár 350.000 is lehet. A világ legerősebb paprikái, mint a Carolina Reaper, már a 2 millió feletti tartományban vannak.

A kapszaicin mennyisége arányos a Scoville-értékkel. Minél több a kapszaicin, annál magasabb a csípősség. Az érzés, amit kivált, nem egyszerűen kellemetlen – endorfinokat szabadíthat fel. Ezért van, hogy sokan függőszerűen keresik a csípőset. Olyan, mint egy mini adrenalinfröccs.

Érdemes tudni, hogy nem minden „csípős” érzést a kapszaicin okoz. A fekete bors például piperint tartalmaz, ami más mechanizmuson keresztül vált ki hasonló érzetet.

kapszaicin erős paprika

A kapszaicin hatása a szervezetre

A kapszaicin nem csak érzést kelt – komplex fiziológiai válaszokat is elindít. Az egyik legismertebb hatása a fájdalomcsillapítás. A fájdalomérzékelő receptorok ismételt ingerlése idővel deszenzitizációhoz vezet – vagyis a szervezet kevésbé érzékeny az adott területre. Ez az elv a kapszaicintartalmú tapaszok és krémek alapja.

Anyagcsere-gyorsító hatása is ismert. Serkentheti a hőtermelést (termogenezis), ami miatt több kalóriát égethetünk el, még nyugalmi állapotban is. Ez a mechanizmus ugyan nem csodafegyver, de a fogyást támogató stratégiák egyik eszköze lehet.

Étvágycsökkentő hatást is megfigyeltek. Egyes tanulmányok szerint csípős étel fogyasztása után kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz. Ez pszichológiai és fiziológiai tényezők kombinációjának is köszönhető.

A kapszaicin antioxidáns hatású is. Harcolhat a szabadgyökök ellen, amik a sejtkárosodás és öregedés mögött állnak. Emellett gyulladáscsökkentő tulajdonságai is vannak – ezek miatt is vizsgálják például arthritisz vagy neuropátiás fájdalmak esetén.

Kapszaicin a krémekben – Hogyan segíthet?

A kapszaicint nem csak enni lehet. Külsőleg alkalmazva is hasznos, főleg krémek, tapaszok vagy gélek formájában. Ezek főként fájdalomcsillapításra szolgálnak. Időskori ízületi bántalmak, reumás panaszok, hátfájás vagy izomláz esetén is bevethetőek. A működési elv ugyanaz: a receptorok ingerlése után kialakuló érzéketlenség.

Az első használat után gyakori a melegségérzet, sőt, néha enyhe égető érzés is. Ez normális reakció. Fontos viszont, hogy mindig mossunk kezet a használat után – főleg, ha az arcunkhoz nyúlnánk. A szemmel való érintkezés különösen kellemetlen.

Bizonyos idegi eredetű fájdalmak esetén – például övsömör utáni neuralgia – kimondottan ajánlják a kapszaicines kezelést. Ezeknél nem csupán a tünetek enyhülnek, hanem az életminőség is javulhat.

Kapszaicin mellékhatásai – Mire figyeljünk?

Mint minden aktív hatóanyag, a kapszaicin is tartogathat mellékhatásokat. Gyomorérzékenyeknél panaszokat okozhat: égő érzés, puffadás, hasmenés nem ritka túlzott fogyasztás után. Ha valaki refluxban szenved, jobb, ha óvatos.

A bőrön alkalmazva is előfordulhat irritáció, főleg az első néhány alkalommal. Az érzékenyebb bőrűeknél kipirosodás, viszketés vagy csípő érzés jelentkezhet. Ez általában enyhül, de ha erős a reakció, a kezelést fel kell függeszteni.

Allergiás reakciók ritkák, de nem kizártak. Bőrpróba javasolt új termékeknél. Különösen fontos ez azoknak, akiknek már volt tapasztalatuk paprikaallergiával.

Összefoglaló

A kapszaicin egy sokoldalú, izgalmas vegyület. Nem csupán a csípős ízek felelőse, hanem komoly fiziológiai hatásokkal is rendelkezik. Fájdalomcsillapító, anyagcsere-serkentő, gyulladáscsökkentő – és még sorolhatnánk. Ételekben élményt ad, krémekben enyhülést. De fontos a körültekintés. Nem mindenkinek való, és a helytelen használat több kárt tehet, mint hasznot.

Ha okosan bánunk vele, a kapszaicin valóban segítség lehet – akár a konyhában, akár a gyógypolcon. Az viszont biztos: nem érdemes félvállról venni.

Források:

https://examine.com/supplements/capsaicin/?srsltid=AfmBOoqwoqZmGzaGHryX1TcrL1T2XEhofZE-rUEGU7gaaHTiFs2Sjd3C&show_conditions=true

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459168

https://www.numberanalytics.com/blog/ultimate-guide-to-capsaicin

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/capsaicin-topical-route/description/drg-20062561

https://www.drugs.com/capsaicin.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Capsaicin

A honlapon és a bejegyzésben található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek nem az OÉTI, illetve az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) szakvéleményei. Betegséggel, hatóanyagokkal, életmódváltással, táplálkozással kapcsolatban kérje orvosa vagy gyógyszerésze szakvéleményét!

Hasznos volt a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat




Testvaj + OptiMSM 200ml

Original price was: 5290 Ft.Current price is: 4230 Ft.

Testápoló + OptiMSM 200ml – Tripla Csomag

Original price was: 15870 Ft.Current price is: 12690 Ft.

Testápoló + OptiMSM 200ml

Original price was: 5290 Ft.Current price is: 4230 Ft.

Tudd meg, hogy magnéziumhiányos vagy-e

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheted, hogy szükséged van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltsd le ingyenes könyveinket!

Ha szeretnél még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltsd le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerd meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.





Kérdésed van? Segítségre van szükséged?

Keresd kollégáinkat a +36 1 445 0532 telefonszámon, vagy az info@osimagnesium.hu email címen