Barion Pixel

✅ 15.000 forint feletti vásárlása mellé 1kg Jó Éjt Fürdősót küldünk ajándékba, 25.000 forint felett pedig egy 300 mg-os CBD Krémet is. Részletekért kattintson ide.

Melatonin hormon

Gyakori kérdések a melatoninról

A melatonin létfontosságú a szervezet számára, hiánya alvászavarhoz, inszomniához vezethet. Mégis, sokan nem ismerik, vagy nincsenek tisztában a legfontosabb tulajdonságaival, sok tény és tévhit kering róla. Tegyük most tisztába ezeket!

1. Mi is pontosan a melatonin?

A melatonin a közhiedelemmel ellentétben nem egy kémiailag előállított nyugtató, és nem is gyógynövény, hanem egy hormon, amit az agyunk hoz létre és választ ki. Ettől a hormontól függ, hogyan működik a szervezet belső órája, azaz Ön hogyan és mennyit alszik éjjel. A melatonin szint a napszaknak megfelelően emelkedik (este és éjjel), majd fokozatosan csökken (reggel és a nap első felében). Ez a hormon képes megnövelni a REM alvási ciklus hosszát, vagyis amikor az agyban a tanulásért, gondolkodásért, memóriáért felelős területek aktívak – amikor álmodunk.

Álmatlan éjszaka

2. Mit tegyek, hogy több melatoninhoz jusson a szervezetem?

A melatonin szintet többféleképpen is szabályozhatjuk. Fontos a megfelelő táplálkozás: az olajos magvak, a paradicsom, a rizs, az olívaolaj, az árpa, a bogyós, aprómagvas, egzotikus gyümölcsök, de még a tehéntej is képes fokozni a melatonin termelést (ezért gyakori tanács álmatlanság ellen a közvetlenül elalvás előtt elfogyasztott meleg tej). Az étrend mellett a kiegyensúlyozott életvitel, a rendszeres mozgás, és a hálószobából száműzött mesterséges fénysugarakat árasztó elektronikai eszközök is hozzájárulnak agyunk kiegyensúlyozott működéséhez.

3. Kinek ajánlott a melatonin rendszeres, célzott pótlása?

Ha Ön alvászavarokkal küzd, éjjel dolgozik, esetleg kisgyereke miatt kel gyakran, vagy bármilyen más okból, pl. hosszú repülőutak miatt felborulnak az alvási ciklusai, mindenképp érdemes célzottan és rendszeresen pótolnia a melatonint.

Melatonin tartalmú ételek

4. Ha szeretnék rendszeresen szedni melatonint, receptre kell íratnom?

A melatonint nem kell receptre íratni. Könnyedén beszerezhető webshopunkból helyi alkalmazású krém formájában, melyből már levendula illóolajjal dúsított változat is elérhető. Használat előtt érdemes figyelmesen elolvasnia a tájékoztatót, vagy konzultálnia a háziorvosával.

5. Szedhetnek a gyerekek is melatonint?

Ez a kérdés jelenleg nem tisztázott. A gyermekek melatonin szintje eredendően magasabb a felnőtteknél, így alapvetően nincs szükségük mesterséges pótlásra. Ugyanakkor a melatonin bizonyítottan hatásos a gyermekkori autizmus és ahhoz hasonló fejlődési rendellenességek esetén. A tudomány jelenlegi állása szerint a melatonin készítményeket gyermekek csak indokolt esetben és rövid távon szedhetik.

6. Lehetnek a melatonin szedésének káros mellékhatásai, pl. hányinger, hiperaktivitás, vagy bőrkiütések?

Sokak semmilyen mellékhatást nem tapasztalnak, de vannak olyanok is, akik melatoninkúra alatt fejfájást, szédülést éreznek, gyakran álmosak, romlik a közérzetük. Ha Ön most kezd melatonin kúrába, mindenképp figyelje a tüneteket az első napokban, ha lehetséges, ne vezessen autót, és ha kellemetlen tüneteket észlel, szüneteltesse a melatonint, vagy forduljon háziorvosához.

Inszomnia

7. Elkezdhetem a melatonin kúrát, ha rendszeresen szedek valamilyen gyógyszert?

Ha Ön rendszeresen gyógyszert szed, pl. vérhígítót, vérnyomáscsökkentőt, fogamzásgátlót, antidepresszánst, vagy cukorbetegséggel, autoimmun betegséggel, epilepsziával kapcsolatos gyógyszereket, akkor semmiképp se kezdjen melatonin kúrába a kezelőorvossal való konzultáció előtt!

8. Melyik napszakban a legideálisabb bevenni a melatonint, és mekkora az ideális mennyiség?

Sokan azt gondolják, hogy a melatonint közvetlenül, vagy legalábbis 15-20 perccel elalvás előtt érdemes bevinni a szervezetbe – vagy, ha bőrön át felszívódó terméket használunk, a szervezetre – de az ideális időpont ennél korábbi. Érdemes 1-2 órával lefekvés, vagy új időzónába való repülés előtt alkalmazni. A felnőtt szervezet számára 2mg mennyiség az optimális kezdetben, az adagot 5 mg-ig növelhetjük a kúra során.

9. Okozhat függőséget a melatonin?

Gyakran előfordul, hogy az alvászavarokkal küzdők valamilyen alvást segítő eszköz vagy készítmény függőivé válnak, a melatonin viszont kivétel, nem okoz függést. Ennek ellenére csak a rövidtávú alkalmazása javasolt. Ha az alvászavarai tartósak maradnak,  mindenképp forduljon szakemberhez!

Itt az ideje, hogy Ön is tisztában legyen szervezete magnéziumszintjével, hiszen álmatlanságot nemcsak a melatonin hiánya, hanem a magnéziumhiány, a tartós stressz és a kellemetlen izomgörcsök  is okozhatnak. probléma kiindulópontja lehet az alacsony magnéziumszint. Töltse ki magnéziumszükséglet-kalkulátorunkat néhány perc alatt!

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.

15% kedvezmény a következő vásárlásához!

Tegyen termékeket a kosarába, majd a kosár oldal alján írja be az OSIM92 kuponkódot és mi 15% kedvezményt adunk a teljes árú termékekre!

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

Keresse kollégáinkat a +36 1 445 0532 telefonszámon, vagy az info@osimagnesium.hu email címen