A normál vércukorszint ismerete nemcsak a cukorbetegek számára fontos. Segíthet megérteni, hogyan működik a szervezetünk, milyen élelmiszerek okozzák a vércukorszintemelkedést, és miként lehet egészségesen étkezni. Cikkünkből kiderül, mennyi a normál vércukorszint napközben, illetve milyen szerepet játszik a magnézium a szabályozásában.
Sokan nincsenek tisztában vele, mennyi a normál vércukorszint napközben, sőt azzal sem, hogy ezt mennyi minden befolyásolja. Ráadásul, nehéz információt találni arról, hogy milyen glükózszintre kell törekedni. Bár vannak jól bevált „normális” tartományai az éhgyomri és étkezés utáni glükóz mennyiségének a vérben, ezek nem teszik teljesen egyértelművé, hogy milyen vércukorszintekkel kell rendelkeznünk egy 24 órás időszak során. Egyes országokban a normál érték alacsonyabb vagy magasabb.
Értékes üzemanyag
A vércukor vagy glükóz a cukor egyik formája, mely a szervezet fő energiaforrásaként szolgál. A glükózt az elfogyasztott élelmiszerekből nyerjük, túlnyomórészt szénhidrátban gazdag ételekből, például burgonyából, rizsből és kenyérből. Felszívódását és tárolását az emésztőrendszerünkben végbemenő összetett folyamatok szabályozzák.
Szervezetünket úgy tervezték, hogy a vér glükózszintjét egyenletesen tartsa, így az összes szükséges felhasználása után a maradék glükóz glikogén formájában főleg a májban és az izmokban raktározódik el tartalék energiaforrásként. Ha nincs elegendő glükóz a normál vércukorszint fenntartásához, a szervezet saját glükózt is képes előállítani nem szénhidrát forrásokból, például aminosavakból és glicerinből. Ez a glükoneogenezis néven ismert folyamat leggyakrabban intenzív edzés vagy éhezés során következik be.
Melyek a normál vércukorszintek a nem cukorbetegek számára?
Ha a vércukorszint túl magas vagy túl alacsony, annak komoly következményei lehetnek, ezért ne vegyük félvállról. Az, hogy mi számít normális vércukorszintnek valakinél számos tényezőtől függ, beleértve az életkort, az esetleges alapbetegségeket és az illető által szedett gyógyszereket. Befolyásolja a napszak, és hogy mikor ettünk utoljára. Hat rá az elfogyasztott élelmiszer típusa és mennyisége, a fizikai aktivitás, a feszültség, de még a menstruáció is. A vércukorszintet megváltoztathatja a folyadékhiány, vagy a megivott alkohol mennyisége. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az éhgyomri vércukor normál tartománya 70 és 100 milligramm/dl (3,9-5,6 mmol/l) között van. Evés után két órával pedig általában kevesebb, mint 140 milligramm deciliterenként (7,8 mmol/l). Hazánkban 3,5-5 mmol/l, 4-6, vagy a 4-6,9 mmol/l közötti értékekről is lehet olvasni. A Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) az étkezés utáni glükózszint kezelésére vonatkozó irányelvei alapján a nem cukorbetegek vércukorszintje táplálkozás után nem haladhatja meg a 140 mg/dl-t és a glükózszintnek 2-3 órán belül vissza kell térnie az étkezés előtti szintre. Az éhgyomri glükózszint növekedésével fokozódik az egészségügyi problémák, például a cukorbetegség és a szívbetegség kockázata. Kórosan alacsony vércukorszint akkor alakul ki, ha az érték 3,9 mmol/l alá esik.
Miért fontos a vércukorszint egyensúlyban tartása?
A túl sok vagy túl kevés glükóz a vérben súlyos egészségügyi problémákat generálhat. Magas szintje hosszabb időn keresztül (hiperglikémia) az idegek pusztulásához, a fertőzésekkel szembeni ellenállás csökkenéséhez, valamint a szívvel és vesével kapcsolatos elváltozásokhoz vezethet. Cukorbetegséggel és prediabétesztel jár. Ha azonban a vérben nincs elegendő glükóz (hipoglikémia), az befolyásolhatja az agyműködést, fáradtságot, ájulást, ingerlékenységet és egyes esetekben görcsrohamokat, kómát és halált válthat ki. Az étkezést követő hiperglikémiát akkor definiálják, ha a glükózszint 1-2 órával az étel vagy ital elfogyasztása után magasabb, mint 7,8 mmol/l. A szervezet általában úgy szabályozza a vércukorszintet, hogy inzulint termel, egy olyan hormont, amely lehetővé teszi, hogy a sejtjek felhasználják a vérben keringő cukrot. A magas vércukorszint okai közé tartozik, ha a máj túl sok glükózt termel, a szervezet túl kevés inzulint állít elő, vagy nem tudja hatékonyan felhasználni azt. Ez utóbbit inzulinrezisztenciának nevezik.
Természetes módszerek a normál vércukorszint elérése érdekében
Ha a vércukorszint természetes kezeléséről van szó kihagyhatatlan a testmozgás, hiszen a szervezetünk kénytelen glükózt használni edzés közben.
Együnk természetes ételeket, és kerüljük el a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. A rostok lassítják a szénhidrátok emésztését és a cukor felszívódását, ezáltal elősegítik a vércukorszint fokozatos és nem hirtelen emelkedését.
Vásárlás során mindig ellenőrizzük a címkét és győződjünk meg arról, hogy az élelmiszer minél kevesebb transzzsírt és hozzáadott cukrot tartalmaz.
A magas vércukorszintet és a cukorbetegséget összefüggésbe hozták a mikrotápanyagok, például a magnézium hiányával. Utóbbiról kimutatták, hogy javítja a vércukorszintet és a magnéziumban gazdag étrend jelentősen csökkenti a diabétesz kockázatát. Alacsony szintje inzulinrezisztenciához és csökkent glükóztoleranciához vezethet.
Az elegendő vízivás segíthet a vércukorszint egészséges tartományban tartásában. Amellett, hogy megakadályozza a kiszáradást támogatja, hogy a felesleges cukor kiürüljön a vizelettel.
A túlzott zsír, különösen hastájékon, és a megnövekedett testsúly fokozhatja az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét. Ezért a fogyás hasznos lehet. Stressz esetén a szervezet glukagonnak és kortizolnak nevezett hormonokat választ ki, amelyek a vércukorszint emelkedését okozzák.
A stressz csökkentése ugyancsak szerepet vállal a normál vércukorszint megtartásában, amiben szintén számíthatunk a magnéziumra. A rossz alvási szokások és a pihenés hiánya befolyásolhatja a vércukorszintet és az inzulinérzékenységet. Ezenkívül az alváshiány megemeli a kortizol hormon szintjét, amely, amint azt elmagyaráztuk, alapvető szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában.
Források:
https://www.livescience.com/44498-what-is-normal-blood-sugar.html
https://www.levelshealth.com/blog/what-should-my-glucose-levels-be-ultimate-guide
https://www.healthline.com/nutrition/15-ways-to-lower-blood-sugar#TOC_TITLE_HDR_5
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/