Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
Magnézium és a terhesség

A magnézium és az egészséges várandósság titka

terhesno_boronkeresztul

De miért is olyan fontos a magnézium?

Jelentős szerep jut neki a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében. Emellett részt vesz az energiatermelésben, oldja a simaizom-görcsöket, segít csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Több vitamin, ásványi anyag és nyomelem szabályozását és felszívódását segíti.

Egy felnőtt ember napi szükséglete 400 mg körüli, ám ennek töredékéhez jutunk csak hozzá. Vannak olyan állapotok, élethelyzetek, amikor a szükséglet növekszik, például terhesség és szoptatás, betegségek, elégtelen táplálkozás, diéta, fogyókúra mozgásszegény életmód, intenzív sport esetén.

Magnézium és gyermekáldás

A fogantatás, a terhesség és a szülés során egyaránt fontos, hogy a megnövekedett magnézium-igényt megfelelően kielégítsük. Érdemes a gyógyszerek helyett a természetes megoldásokat, a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagok bevitelét előtérbe helyezni.

A magnézium adagolása terhesség alatt

A terhesség előtt, a baba tervezésekor már érdemes megnövelt mennyiségben bevinni a magnéziumot. Ez azt jelenti, hogy testsúlykilogrammonként 10 mg magnézium javasolt naponta. A terhesség 35. hetéig ez a mennyiség fedezi a megnövekedett igényt, ami a baba és a mama együttes szükséglete. A 35. terhességi hét után bevitelét csökkenteni kell, hogy a méh összehúzódásainak gyakoriságát csökkentsük.

Veszélyeztetett terhesség esetén a napi 10 mg/testsúlykilogramm mennyiség elegendő, ám ilyenkor még jobban oda kell figyelni arra, hogy ezt a mennyiséget valóban megkapja a szervezet.

Mivel azonban nem vagyunk egyformák, mindenkinek másra van szüksége. A legjobb a várandósság teljes ideje alatt egyeztetni a nőgyógyásszal a magnézium beviteli mennyiségéről.

Alhasi görcsök és méhösszehúzódások

A terhesség alatt jelentkező alhasi görcsök, méhösszehúzódások már a korai szakaszban jelezhetik a magnézium hiányát. Mivel a magzat mindenképp feltölti a raktárait, az anyánál sokszor léphet fel magnéziumhiány. Az alhasban érzett keményedések nem fájdalmasak, de kellemetlenek lehetnek, a kismamának shutterstock_573613270markánsabbak lehetnek a hangulatingadozásai, gyakrabban fájhat a feje. Ezeknél a tüneteknél mindenképp érdemes a magnézium megfelelő mennyiségű pótlását megfontolni.

A magnézium pótlása elengedhetetlen

Testünkben több mint 25 g magnézium található. Ez a mennyiség a csontokban, a szövetekben, a vérben és a sejtek közötti folyadékban raktározódik. Hiánya súlyos következményekkel járhat, főleg várandósság idején.

Egy 2013-as tanulmány szerint a preeclampsia, vagyis a terhességi magas vérnyomás, és a koraszülés összefüggésbe hozható a terhesség során fennálló alacsony magnéziumszinttel (hypomagnesemia), illetve magnéziumhiánnyal.

Számos kutató felvetette, hogy a szülés során fellépő komplikációk, a gyermekágyi depresszió, illetve a koraszülés elkerülése érdekében, a terhes nők számára javasolt lenne a várandósság során a magnézium rendszeres fogyasztása. Klinikai vizsgálatok azt igazolták, hogy a magnéziumot fogyasztó édesanyák nagyobb, egészségesebb babának adnak életet, és a preeclampsia, a koraszülés, a hirtelen gyermekhalál és születési rendellenességek (beleértve az agyi paralízist) is ritkábban jelentkeznek.

A terhességi magas vérnyomás (preeclampsia) – a csendes veszély

shutterstock_569295637Amennyiben a terhesség betöltött 20. hete után jelentkezik a magas vérnyomás, és ehhez társultan a vizeletben fehérje is megtalálható, akkor beszélhetünk preeclampsiáról. A preeclampsia a terhességek 7%-ában jelentkezik, és a Preeclampsia Alapítvány szerint ez tehető felelőssé világszerte legalább évi 76000 gyermekágyi halálért.

Súlyos esetben epilepsziához hasonlítható görcsöt okoz a terhes nőnél, amit eclampsiának nevezünk, de tüdővizenyőt, véralvadási zavarokat és lepényleválást is eredményezhet. Ezen kívül a magzatnál is okozhat problémákat, koraszülést, tartós, méhen belüli magzati oxigénhiányt, magzati fejlődési zavart.
Lényeges, hogy a tüneteket azonnal felismerjük, így kezelhető a betegség, és a súlyos szövődmények is elkerülhetők.

Tünetei azonban gyakran fordulnak elő a terhesség során, ezért résen kell lennünk, és a legkisebb gyanú esetén is orvoshoz kell fordulni.

tunetek_labfajas

Az orvosok többsége sok fekvéssel, pihenéssel próbálja csökkenteni a magas vérnyomást, de ha az továbbra is magas marad a szülésig, nagyon kevesen adnak intravénás magnéziumot a kismamának, annak ellenére, hogy számos kutató és klinikai orvos javasolja, hogy a terhes anyáknál végezzék el a vörösvérsejtek magnéziumtesztjét, vagy más néven EXA Tesztet, és mindemellett megemelt 300-600 mg/nap magnézium fogyasztását is ajánlják. Természetesen nagyon fontos, hogy bármilyen kiegészítő jellegű termék fogyasztásának megkezdése előtt a kismama egyeztessen szülészorvosával vagy kezelőorvosával.

Az intravénás magnézium-szulfátot már több mint 25 éve sikeresen alkalmazzák eclampsia kezelésére. Az új vízelhajtó szerek, a görcsoldó gyógyszerek ugrásszerű elterjedésével azonban a magnézium-szulfát népszerűsége csökkent. A gyógyszergyártó cégek folyamatosan végeznek drága kutatásokat annak érdekében, hogy a legújabb készítményeiket összevessék a magnézium-szulfáttal, illetve a magnézium-kloriddal. A legtöbb vizsgálat azonban azt igazolja, hogy valójában a magnézium hatékonyabb, mint a szintetikus gyógyszerek, alkalmazásával csökken a gyermekágyi és csecsemőhalálozások száma és emellett rendkívül biztonságos az anya és a baba számára is.

A szervezet számára szükséges magnézium-mennyiséget többféleképpen vihetjük be

1. Szájon át szedhető tabletták

Az orvosok által leginkább alkalmazott, és ez által a legelterjedtebb módszer. Ezek a készítmények magnéziumsókat tartalmaznak, amelyek különböző mértékben képesek felszívódni a szervezetben. Nem lokálisan hatnak, hanem az emésztőrendszeren, a keringési rendszeren keresztül jutnak a szövetekbe, a sejtekbe, megterhelve a szervezetet, mellékhatásokat okozva. A magnézium így lassan ér el a rendeltetési helyére, a magnéziumhiány okozta tünetek pedig lassabban enyhülnek. A tabletták mellékhatásaként gyakran jelentkezhet hasmenés, ami várandósság idején fokozott rizikót jelenthet, és a már bevitt mennyiség azonnal távozik.

2. Helyes táplálkozás

Pár évtizeddel ezelőtt még nem volt elterjedt a mezőgazdaságban ma már előszeretettel alkalmazott szervetlen műtrágyák használata. Sajnos többek között ez sem kedvez a növények magnéziumtartalmának. Emiatt csupán helyes táplálkozással nem tudjuk fedezni semmilyen vitamin-, nyomelem- vagy ásványi anyag-szükségletünket.

Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyek az átlagosnál magasabb arányban tartalmaznak magnéziumot. Ilyenek a sötétzöld leveles zöldségek (pl. mángold, spenót, sóska), a teljes kiőrlésű gabonafélék, az olajos magvak, a különböző hüvelyesek (ezek fogyasztásával a várandósság és a szoptatás alatt óvatosnak kell lenni puffasztó hatásuk miatt). Magas a magnéziumtartalma az avokádónak, az étcsokoládénak, a banánnak is.

A magas zsírtartalmú ételek, a szénsavas üdítőitalok, egyes tartósítószerek (pl. a benzoesav) gátolják a magnézium felszívódását.

boronkeresztul

A legújabb kutatások szerint a bőrön keresztüli felszívódásban nagy szerepe van a szőrtüszőknek. A teljes tanulmány itt olvasható.

A megfelelő mennyiségű magnézium fogyasztásának előnyei:

  • az izmokból, a nyakból és a hátból távozik a feszültség
  • nem tapasztalható a kellemetlen székrekedés (ami várandósság során igen gyakran jelentkezik)
  • elmúlhat az ödéma és a puffadás
  • enyhülhet a fejfájás, a szorító érzés a fejben
  • csökkenhet a vérnyomás

csomai_zita_szoveggel

Rohamok a szülőszobán – mi okozhatja?

Résztelt a Carolyn Dean szakorvos, a “Magnézium csoda” szerzője könyvéből:

shutterstock_570562105“Máriának nehéz dolga volt a szülés során. Túl sok kiló jött föl rá, fejfájásos tünetei voltak, és a bokája és a keze megdagadt. Emellett szorító fájást érzett a fejében, és légzési nehézségekkel küzdött. Mikor a nyolcadik hónapban felkereste kezelőorvosát, magas volt a vérnyomása, reflexei hiperaktívak voltak, és a vizeletében magas volt a fehérjeszint: ezek mind a preeclampsia, vagyis a terhességi magas vérnyomás tünetei. A preeclampsia a terhességek 7%-ában jelentkezik, és a Preeclampsia Alapítvány szerint ez tehető felelőssé világszerte legalább évi 76000 gyermekágyi halálért. A preeclampsia egy olyan, gyorsan fellépő állapot, amit magas vérnyomás, hiperaktív reflex, ödéma, vizelet fokozott fehérjetartalma, látászavarok és fejfájás jellemez, emellett rohamokat válthat ki, illetve fokozhatja azok súlyosságát.”

Hivatkozások:

1. Enaruna NO, Ande A, Okpere EE. “Clinical significance of low serum magnesium in pregnant women attending the University of Benin Teaching Hospital.” Niger J Clin Pract. 2013 Oct-Dec;16(4):448-53. doi: 10.4103/1119-3077.116887.

2. Arulkumaran N, Lightstone L. “Severe pre-eclampsia and hypertensive crises.” Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2013 Aug 17. pii: S1521-6934(13)00098-9. doi: 10.1016/j.bpobgyn.2013.07.003.

3. Edorh AP, Tachev K, Hadou T, Gbeassor M, Sanni A, Creppy EE, Le Faou A, Rihn BH, “Magnesium content in seminal fluid as an indicator of chronic prostatitis.” Cell Mol Biol, vol. 49, pp. 419–423, 2003.

4. Conradt A, Weidinger AH, “The central position of magnesium in the management of fetal hypotrophy—a contribution to the pathomechanism of utero-placental insufficiency, prematurity and poor intrauterine fetal growth as well as pre-eclampsia.” Magnesium Bull, vol. 4, pp. 103–124, 1982.

5. Handwerker SM et al., “Ionized serum magnesium levels in umbilical cord blood of normal pregnant women at delivery: relationship to calcium, demographics, and birthweight.” Am J Perinatol, vol. 10, no. 5, pp. 392–397, 1993.

6. Handwerker SM, Altura BT, Altura BM, “Serum ionized magnesium and other electrolytes in the antenatal period of human pregnancy.” J Am Coll Nutr, vol. 15, no. 1, pp. 36–43, 1996.

7. Almonte RA et al., “Gestational magnesium deficiency is deleterious to fetal outcome.” Biol Neonate, vol. 76, no. 1, pp. 26–32, 1999.

8. Seelig MS, “Toxemias of pregnancy, postpartum cardiomyopathy and SIDS in consequences of magnesium deficiency on the enhancement of stress reactions; preventive and therapeutic implications: areview.” J Am Coll Nutr, vol. 13, no. 5, pp. 429–446, 1994.

9. Lazard EM, “A preliminary report on the intravenous use of magnesium sulphate in puerperal eclampsia.” Am J Obst Gynec, vol. 9, pp. 178–188, 1925.

10. Seelig MS, Magnesium Deficiency in the Pathogenesis of Disease: Early Roots of Cardiovascular, Skeletal, and Renal Abnormalities, Plenum, New York, 1980.

A honlapon és a bejegyzésben található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek nem az OÉTI, illetve az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) szakvéleményei. Betegséggel, hatóanyagokkal, életmódváltással, táplálkozással kapcsolatban kérje orvosa vagy gyógyszerésze szakvéleményét!

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.

Ajándék termék a következő vásárlásához!

A kosár oldal alján adja meg az OSIM93 kuponkódot és mi egy 1390 forint értékű Koncentrátum Érzékeny Bőrre 30ml terméket küldünk ajándékba a vásárlása mellé!

A kupon felhasználónként csak egy alkalommal alkalmazható és március 31. éjfélig használható fel!

A kedvezmény más kedvezményekkel együtt nem alkalmazható!

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

Keresse kollégáinkat a +36 1 445 0532 telefonszámon, vagy az info@osimagnesium.hu email címen