Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
alacsony-diasztoles-ertek-magas-pulzus

Alacsony diasztolés érték, magas pulzus?

A vérnyomás, azon belül is a szisztolés és diasztolés érték és a pulzus közti kapcsolat nem mindig tisztázott az átlagember számára, ugyanakkor a velük összefüggő egészségügyi problémák szinte népbetegségnek számítanak Magyarországon.

Az alacsony diasztolés érték és a pulzus összefüggéseiről a magas diasztolés értékkel ellentétben nehéz pontos és hiteles információkat kapni. Ebben a cikkben segítünk tisztába tenni az alacsony diasztolés érték és a magas pulzus közötti kapcsolatot!

A szisztolés és diasztolés érték – Ön tudja, mit jelentenek?

Mindkét érték a vérnyomást méri. A szisztolés érték az artériában mutatja meg a szív összehúzódásakor tapasztalt nyomást, a diasztolés érték pedig azt, mennyi a vér nyomása a szívverések között.

Az ideális érték 120/80 – ha ennek a 2 számnak valamelyike is tartós emelkedést mutat, fellép a magas vérnyomás vagy hipertónia, amely a leggyakoribb magyar népbetegségnek számít. “Néma gyilkos”-nak is nevezik, mert évekig lappanghat tünet-és panaszmentesen.

A kor előrehaladtával a magas szisztolés érték jelent nagyobb kockázatot, de előfordulhat olyan eset is, amikor a szisztolés és a diasztolés érték közül csak az egyik magas. Ezt a jelenséget izolált hipertóniának is nevezzük, és nem jár kisebb kockázattal, mint a hipertónia.

magas-vernyomas-magnezium

Magas szisztolés és diasztolés érték okai és tünetei

A magas szisztolés és diasztolés érték kiváltó okai lehetnek a stresszes életmód, a mozgáshiány, az egészségtelen táplálkozás, a rossz minőségű, rendszertelen alvás, és a kor előrehaladtával az érfalak rugalmatlansága is.
A hipertónia sokszor nem jár különösebb tünetekkel, épp ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük szisztolés és diasztolés értékünket. Kiváltképp akkor, ha minden előzmény nélkül hidegrázást, visszatérő, gyakori fejfájást, rohamokban jelentkező szapora szívverést, verejtékezést, szédülést, látás- vagy hallás zavarokat észlelünk magunkon, és szokatlanul gyengének, fáradékonynak érezzük magunkat különösebb ok nélkül.

Hogyan hat a magnézium a vérnyomásra? Tudja meg itt! 

Alacsony szisztolés és diasztolés érték okai és tünetei

Míg a magas vérnyomás okozta egészségügyi problémákról igen gyakran, az alacsony szisztolés és diasztolés értékről és annak pulzussal való esetleges összefüggéseiről ritkábban hallunk. Pedig a hipertóinához hasonlóan a hipotónia is számos komoly szövődmény előszobája lehet abban az esetben, ha tartósan fennáll!

A WHO definíciója szerint akkor beszélünk hipotóniáról, ha a vérnyomás szisztolés értéke a nőknél 10 Hgmm (higany-milliméter), férfiaknál 110 Hgmm alá süllyed a diasztolés értéktől függetlenül.

A hipotónia okai lehetnek genetikaiak, kiválthatja valamilyen gyógyszer rendszeres szedése, illetve endokrinológiai eredetű, vagy szívbetegségek is.

Tünetei gyakran nemcsak fizikaiak, hanem pszichoszomatikusak is lehetnek, és szociális problémákhoz is vezethetnek, hiszen az alacsony szisztolés és diasztolés érték együtt járhat szédüléssel, légszomjjal, fáradékonysággal, nehéz koncentrációval, csökkenhet a szellemi teljesítőképesség, gyengeség, levertség lehet úrrá a betegen.

Hogyan befolyásolható a vérnyomás étkezéssel? Tudja meg itt!

Magas pulzus, alacsony diasztolés érték

A vérnyomás és a pulzusszám, bár hasonló fogalmak, mégsem függnek szükségszerűen össze.

A pulzusszám azt méri, mennyit ver a szív egy perc alatt – optimális esetben, egészséges felnőtt ember esetében ez a szám 70-72. A magas pulzus nem feltétlenül jár együtt a vérnyomás, azaz a szisztolés és diasztolés érték megemelkedésével.

Előfordulhat azonban olyan is, hogy a magas pulzusszám leviszi a diasztolés és a szisztolés értéket, ez akár szívritmuszavarhoz, pitvarfibrillációhoz is vezethet! Idős korban különösen érdemes odafigyelni az alacsony szisztolés és diasztolés érték és a magas pulzus kapcsolatára.

Ha Ön tudja, hogy alacsony a szisztolés és diasztolés értéke, viszont magas a pulzusa, valamint gyakran levert, szédül, légszomjjal, vagy rendszertelen, erős szívdobogással küzd, mindenképp kérjen szakszerű orvosi segítséget!

A magas vérnyomást a megfelelő magnézium szint pozitívan befolyásolhatja. Tudja meg, hogyan!

magas pulzus kockazatai

A diasztolés érték a kor előrehaladtával csökkenhet, míg a szisztolés érték nőhet, illetve a magas szisztolés értékre kapott vérnyomás gyógyszerek a diasztolés értéket képesek túlzott mértékben levinni.

Mindez egy ingadozó,vagy tartósan magas pulzusszámmal együtt számos kockázatot rejt magában – a magas pulzusnyomás az artériák rugalmasságának romlását is eredményezheti, így a szív vérellátására is kihat.

Összességében kijelenthetjük, hogy az alacsony diasztolés érték és a magas pulzus között lehetséges az összefüggés, és komoly egészségkockázati tényezőt hordoz magában.

Ezeket a mozgásszegény életmód, a magnéziumhiányos, egészségtelen táplálkozás, a stresszes életmód, a rendszertelen és rossz minőségű alvás, a dohányzás, vagy egyszerűen az időskor tovább súlyosbíthatja.

Bár mindannyiunknak más a teherbírása és a szervezeti felépítése, a rendszeres vérnyomás-és pulzusmérés, az egészségügyi szűrővizsgálatok elengedhetetlenek, ahogy az egészséges életmód felé törekvés is. Törekedjen rá Ön is!

Tegyen magnéziummal a magas vérnyomás ellen!

Forrásjegyzék:

http://magasvernyomas.org/mit-jelentenek-a-mert-ertekek
https://www.webbeteg.hu/cikkek/magasvernyomas/1902/kronikus-alacsony-vernyomas
https://www.webbeteg.hu/cikkek/sziv_es_errendszer/21468/vernyomas-es-pulzus-tevhitek
https://www.healthline.com/health/low-diastolic-blood-pressure
https://www.kardiokozpont.hu/hireink/5-tevhit-a-vernyomasrol-es-a-pulzusrol
https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/egeszsegugy/cikkek/a_feloldalasan_magas_vernyomas_fenyegetese/20180525132225
https://www.tromboziskozpont.hu/hirek/vernyomasproblemat-jelezhet-az-is-ha-csak-az-egyik-ertek-magas
https://bhc.hu/betegsegek/alacsony-vernyomas/
https://www.tenyek-tevhitek.hu/mennyire_meszesek_az_ereim-es_mit_tegyek.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=diastolic+value+low
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1855626/

A honlapon és a bejegyzésben található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek nem az OÉTI, illetve az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) szakvéleményei. Betegséggel, hatóanyagokkal, életmódváltással, táplálkozással kapcsolatban kérje orvosa vagy gyógyszerésze szakvéleményét!

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.

Ajándék termék a következő vásárlásához!

A kosár oldal alján adja meg az OSIM93 kuponkódot és mi egy 1390 forint értékű Koncentrátum Érzékeny Bőrre 30ml terméket küldünk ajándékba a vásárlása mellé!

A kupon felhasználónként csak egy alkalommal alkalmazható és március 31. éjfélig használható fel!

A kedvezmény más kedvezményekkel együtt nem alkalmazható!

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

Keresse kollégáinkat a +36 1 445 0532 telefonszámon, vagy az info@osimagnesium.hu email címen