Köztudott, hogy a csokoládénak és a kakaónak magas a magnézium tartalma. A következő tanulmány azt mutatja be, hogy ez a két, magnéziumban gazdag élelmiszer milyen hatással lehet a szív- és érrendszer működésére.
“Csokoládé és halálozási ráta az első akut miokardiális infarktust követően: Stockholm Szív- és Járványügyi Program
A kutatás célja az volt, hogy alátámassza a csokoládé fogyasztás hosszú távú hatásait a már kialakult szívkoszorúér-betegségben szenvedők esetén.
Egy népesség alapú vizsgálatban követtek 1169, nem cukorbeteg, 1992 és 1994 között akut miokardiális infarktuson átesett pácienst Stockholm megyében, Svédországban, a Stockholm Szív- és Járványügyi Program keretében. A résztvevők a kórházi ellátás során átadott, csokoládé fogyasztással kapcsolatos kérdőíveket töltöttek ki 12 hónapig, majd kivizsgáláson vettek részt 3 hónappal a kérdőívek befejezése után. Ezután a résztvevők kórházi ellátásait és halálozási rátáit 8 évig követték.
Eredmények:
A csokoládé fogyasztás összefüggést mutatott a szív- és érrendszer betegségeiből eredő halálozási ráta csökkenésével. Ha összehasonlítjuk azokéval, akik nem fogyasztottak csokoládét, a valószínűségi ráta 0,73 (akik ritkábban, mint havonta ettek), 0,56 (akik hetente egyszer ettek) és 0,34 volt (akik heti legalább kétszer fogyasztottak). A csokoládé fogyasztásnak tehát volt egy mérséklő hatása a halálozás és a nem végzetes kimenetelű betegségek valószínűségére. Ezzel szemben, az egyéb édességeknél nem találtak összefüggést a szív- és érrendszeri betegségekkel vagy a halálozással.
Következtetések:
A csokoládé fogyasztás alacsonyabb halálozási rátát idéz elő azok körében, akik nem cukorbetegek és átestek az első szívrohamon. Bár az eredmények alátámasztják, hogy a csokoládé bővelkedik a hasznos bioaktív vegyületekben, a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos összefüggés megerősítésére további nagyszabású, hosszú távú, kontrollált vizsgálatokra van szükség.”
Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19711504?dopt=Citation
Itthon is kapni már megbízható forrásból származó, magas kakaótartalommal bíró csokoládékat. A csokikúrával azonban érdemes mértékletesen bánni, és célszerű kiegészíteni (vagy kiváltani) kifejezetten a magnéziumpótlást szolgáló, bőrön át felszívódó termékekkel, mint az Ősi Magnézium Koncentrátum, illetve az ezt tartalmazó testápolók, masszázskrémek, testvajak, fürdő– és lábsók, CBD krémek, vagy agyagpakolások, amelyek kiváló magnéziumpótlók, ugyanakkor 0 kalóriát tartalmaznak:).