Barion Pixel
Keresés
Close this search box.

A D-vitamin hiányának tünetei

Nem szabad elfelejteni, hogy legtöbbünk számára a D vitamin körülbelül 90-95%-a az időszakosan bőrünket érő napsütésből származik. A bőr a Napból érkező B-ultraibolya sugarakkal (UVB) történő érintkezés során D-vitamint termel. Következésképpen az emberek egyre jelentősebb részénél jelentkező, D-vitamin hiányból eredő tünetek hátterében a modern életmód visszásságai húzódnak meg, amelynek nagy részét többnyire zárt térben töltjük el. Mindez hozzájárul a D-vitamin hiányából fakadó két leggyakoribb tünet kialakulásához:

1. A napsütés hiánya

Míg korábban az emberek több időt töltöttek a szabadban, gyalog intézték az ügyeiket, sőt sok esetben a szabad ég alatt dolgoztak, mára mindez megváltozott. A korábbiakhoz képest elképzelhetetlenül hosszú órákat töltünk el gyermekeinkkel a négy fal között televízió nézésével, számítógépes játékokkal, internetezéssel stb. Akárcsak a fiatalok, a felnőttek nagy része is bent dolgozik, edzőteremben vagy éppen az otthonában tölti szabadidejét, ahol nem éri őket napfény.

shutterstock_3704141332. Napozókrémek

Mindezek tetejébe, amikor mégis kimerészkedünk a szabadba, legtöbbször előkerül a napozókém is. Mivel az utóbbi évtizedekben megnőtt a kockázata a bőrrák kialakulásának, az orvosok is figyelmeztetnek a napozókrém használatának fontosságára gyerekek és felnőttek számára egyaránt, még a kevésbé napsütéses és téli időszakokban is.

Aggodalomra adhat okot, hogy egyes kutatások kimutatták, hogy 8 faktoros napvédő krém használata során a szervezet D-vitamin előállítási képessége 90%-kal is csökkenhet. Nagyobb napvédő faktorú készítmények, például 30 faktor (amit a legtöbb szakorvos is ajánl) esetén ez az érték akár a 99%-ot is megközelítheti. Mindez további hiány kialakulását eredményezi, mivel ilyen módon a szabad ég alatt eltöltött idő során az emberi szervezet nem képes a megfelelő mennyiségű D-vitamin előállítására.

Kutatások igazolták a D vitamin hiánya miatt jelentkező tünetek és az alábbi egészségügyi problémák közötti kapcsolatot:

 • Csontritkulás
 • Szívbetegségek
 • Magas vérnyomás
 • Rákos megbetegedések
 • Autoimmun betegségek
 • Depresszió
 • Álmatlanság
 • Ízületi bántalmak
 • Cukorbetegség
 • Asztma
 • Sclerosis Multiplex
 • Krónikus fájdalom
 • Pikkelysömör
 • Fibromyalgia
 • Autizmus

A D-vitamin hiány felismerésének egyetlen módja az orvos által elvégzett vizsgálat. Ez alapján egyaránt megállapítható a hiány esetleges megléte és annak mértéke is.

shutterstock_640032472A D-vitamin hiányát vizsgáló eredmények alapján az alábbi értékek szerint érdemes a továbbiakban mérlegelni:

 • Az 50+ érték egészséges D-vitamin szintet jelent
 • A 30-50 közötti kapott értékek esetén javasolt további D-vitamin kiegészítők rendszeres fogyasztása, több idő eltöltése közvetlen napfényen, valamint olyan ételek beiktatása az étrendbe, melyek elősegítik a D-vitamin termelését.
 • A 30-nál kisebb érték egyértelmű D-vitamin hiányt mutat, ami azonnali megoldást igényel a kívánt értékek feltornázása érdekében!

A vizsgálatokon megállapított súlyos D-vitamin hiány, illetve nagyon alacsony értékek esetén konzultáljon kezelőorvosával a nagyobb D vitamin bevitel módjáról. Mielőtt kezelőorvosa D-vitamin vizsgálatot végezne el, kérjen 25-hydroxoyvitamin (más néven 25(OH) D teszt) tesztet tőle.

Egyes D-vitamin szintet vizsgáló tesztek normál vagy emelkedett D-vitamin szintet is kimutathatnak, miközben a valóságban komoly hiány is lehetséges, ezért a 25-hydroxoyvitamin teszt lehet a legalkalmasabb arra, hogy biztosan meggyőződjünk a valós értékekről.

A honlapon és a bejegyzésben található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek nem az OÉTI, illetve az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) szakvéleményei. Betegséggel, hatóanyagokkal, életmódváltással, táplálkozással kapcsolatban kérje orvosa vagy gyógyszerésze szakvéleményét!

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.

Ajándék termék a következő vásárlásához!

A kosár oldal alján adja meg az OSIM93 kuponkódot és mi egy 1390 forint értékű Koncentrátum Érzékeny Bőrre 30ml terméket küldünk ajándékba a vásárlása mellé!

A kupon felhasználónként csak egy alkalommal alkalmazható és március 31. éjfélig használható fel!

A kedvezmény más kedvezményekkel együtt nem alkalmazható!

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

Keresse kollégáinkat a +36 1 445 0532 telefonszámon, vagy az info@osimagnesium.hu email címen