Barion Pixel

✅ 15.000 forint feletti vásárlása mellé 1kg Jó Éjt Fürdősót küldünk ajándékba, 25.000 forint felett pedig egy 300 mg-os CBD Krémet is. Részletekért kattintson ide.

Epsom sók bőrön keresztüli felszívódása – Kísérlet

Dr. RH Waring – Birminghami Egyetem

19 alany közül 3 kivételével mindenkinél a magnézium-koncentráció emelkedése volt megfigyelhető a plazmában

Eljárás

Az alanyokat a Birminghami Egyetem biotudományi karának munkatársaiból választották ki. Összességében 19 embert (10 férfit és 9 nőt) vettek fel a vizsgálat különböző részeihez. Mindenki jó egészségben volt, és nem állt semmilyen gyógyszeres kezelés alatt. Egyetlen alany sem szívott több, mint 5 cigarettát vagy ivott több, mint 2 egység alkoholt naponta. Az alanyok életkora 24-64 év között volt.

Eredmények

shutterstock_623210732Az első kísérleti tanulmányok után minden önkéntes (50-55°C-os) fürdõt vett és 12 percig maradt abban. A kísérletet végző kutatók különböző mennyiségű magnézium-szulfátot (Epsom sót) öntöttek a fürdővízbe az alanyok fürdőbe belépése előtt, és biztosították, hogy a sók teljesen feloldódjanak.

Vér / vizeletminták

Vérmintát vettek az első fürdő előtt, 2 órával az első fürdő után, illetve 7 egymást követő fürdőzés után is 2 óra elteltével. A fürdőket egy héten keresztül minden nap ugyan abban az idpőntban végezték. A vizeletmintákat az első fürdő előtt és minden fürdőzés után összegyűjtötték. Az utolsó vizeletmintát az utolsó fürdő után 24 óra elteltével vették le.

Eredmények

Magnézium

19 alany közül 3 kivételével mindenkinél a magnézium-koncentráció emelkedése volt megfigyelhető a plazmában, bár ez néhány esetben kis mértékű volt. Az első fürdő előtt az értékek átlaga: 104,68 ± 20,76 ppm/ml volt. Az első fürdő után az átlag 114,08 ± 25,83  ppm/ml lett.

shutterstock_69873625Az Epsom sókban való tartós fürdőzés tehát növeli a magnézium-szintet. A vizeletben a magnéziumszint az első fürdő után 94,81 ± 44,26 ppm/ml-ről 198,93 ± 97,52 ppm/ml-re emelkedett. Azok az egyének, akiknél a vér magnéziumszintje nem nőtt, ennek megfelelően jelentősen emelkedett a vizelet-magnézium szintje, ami azt mutatja, hogy a magnéziumionok átjutottak a bőrgáton, és a vesén keresztül ürültek ki, feltételezhetően azért, mert a vérben lévö szint már optimális volt. Általában az első fürdő után 24 órával a vizelet magnéziumszintje az első fürdőzés után 2 órával elért kezdeti értékekhez képest (átlagosan 118,43 ± 51,95) csökkent, ami azt jelzi, hogy a magnézium bizonyos mértékben megmaradt a szövetekben a fürdőzés után, mivel a vérben lévö szint még mindig magas volt.

Szulfát

A plazmában a szabad szervetlen szulfátszint minden esetben emelkedett az Epsom sóban történő fürdés után. Egyeseknél a fürdés utáni szintje elérte a 9 nmol/mg-t. A hetedik nap elteltével a plazmák 3,57 nmol/mg fehérje ± 1,70 átlagot mutattak, ami alacsonyabb a csúcsértéknél, ami arra utal, hogy a testet töltötte fel a szükségesnek megfelelően. A vizeletminták ismételt elemzése a szulfátkoncentráció növekedését mutatta.

Egyéb tényezők – Nemi különbségek

A férfiaknak a nőknél valamivel magasabb volt a vér magnéziumszintje, míg a nőknél kicsivel magasabb volt a szabad plazma szulfát szint, mint a férfiaknál.

Az eredeti angol nyelvű cikk ide kattintva olvasható el.

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

Keresse kollégáinkat a +36 1 445 0532 telefonszámon, vagy az info@osimagnesium.hu email címen