Barion Pixel

✅ 15.000 forint feletti vásárlása mellé 1kg Jó Éjt Fürdősót küldünk ajándékba, 25.000 forint felett pedig egy 300 mg-os CBD Krémet is. Részletekért kattintson ide.

Tényleg felszívódik bőrön keresztül a magnézium? – Tudományos kísérlet

A bőrön át felszívódó magnézium hatása: kísérleti vizsgálat

A vérszérum magnéziumszint a magnéziumos csoportban + 22,7% -os változást mutatott, míg a placebo csoportban csak + 4,11% -os emelkedés volt megfigyelhető.

Háttér

A szájon át szdhető magnézium-kiegészítöket gyakran alkalmazzák alacsony magnézium-diéta esetén a szervezet támogatására. Ez a vizsgálat annak meghatározására irányult, hogy a magnézium bőrön keresztül felszívódik-e a test magnéziumszintjének növelése érdekében.

Módszerek és eredmények

Ebben a vizsgálatban 25 résztvevő véletlenszerűen 56 mg / nap magnéziummal dúsított krémet vagy placebo krémet használt két hétig. A különbözö mintavételi eredményeket 8 napon át figyelték és rögzítették ebben az időszakban. A magnéziumos krém és a placebo első használata után már látható volt a különbség, mivel a magnézium szint enyhén növekedett a vizeletmintákban, míg a placebo utáni vizelet koncentrációja nem mutatott statisztikailag szignifikáns változást.

Következtetés

Korábbi tanulmányok nem vizsgálták a magnézium bőrön át történő felszívódási képességét embereknél. Ebben a kísérleti tanulmányban kisebb dózis magnéziumot adtak az embereknek, mint amennyi a kereskedelmi forgalomban lévő bőrön át felszívódó (transzdermális) magnézium termékekben lenne, de még így is mind a vérkeringésben, mind a vizeleti mintákban emelkedett a magnéziumszint a placebót alkalmazó alanyokhoz képest. A jövőben a magnézium krém nagyobb dózisának hatását kell megvizsgálni.

Bevezetés

shutterstock_475219936Az ásványi elemek, mint például a magnézium, létfontosságúak az emberi szervezet számára. Az Mg2+ (magnézium ion) fontos ásványi anyag, és az élő szervezetek negyedik legnagyobb mennyiségű kationa, mivel az Mg2+ a testben közreműködik több, mint 325 enzimreakciónál. A magnézium-kiegészítők szignifikánsan javítják a vérnyomást, illetve az érrendszer állapotát.

A magnéziumra vonatkozó napi ajánlás ellentmondásos, mivel országonként eltérő lehet, de egészséges felnőttek esetében a minimum 300 mg / nap érték az általánosan elfogadott.

Az ajánlott magnézium szájon át történő bevitelének egyik lehetséges alternatív módszere annak helyi (bőrön át felszívódó) alkalmazása. A jelenlegi készítmények közé tartoznak a magnéziumolajok és transzdermális krémek, amelyekből a magnézium felszívódik a bőrön keresztül egyenesen a vérkeringésbe. Azonban a bőr elsődleges funkciója, hogy korlátozza a kívülről jövő anyagok felszívódását a szervezetbe. Úgy gondolják, hogy a bőr akadályzási funkciója túlnyomórészt a bőr legkülső rétegében rejlik.

Annak ellenére, hogy a szerves molekulákat kevésbé tanulmányozták eddig, a fémionok képesek átlépni a bőrt, a tanulmányok pedig olyan fémekre összpontosítanak, amelyekről ismert, hogy irritáló / toxikus hatást fejtenek ki. Ennek a vizsgálatnak az a célja, hogy meghatározza, vajon a magnézium transzdermális felszívódása hogyan müködik az embereknél.

Vizsgálat

A kiindulási mérések elvégzése után a résztvevőket véletlenszerűen vagy a magnéziumos krémhez vagy egy placebo-kontroll krémhez rendelték, és arra kérték, hogy naponta kétszer 5 ml krémet kenjen magára két héten keresztül. A magnéziumos csoportba tartozó alanyok által kapott napi magnézium dózis 56 mg-ból állt. A placebo egy kereskedelmi forgalomban kapható vizes krém, amely nem tartalmaz magnéziumot, emellett mindkét krémet azonos módon csomagolták. A résztvevőkre vonatkozó kérések szerint a krémeket először a hasra és a törzsre kell felkenni, majd ezután a lábakra. A napszak nem volt fontos, de a használat után legalább 3 órán keresztül nem lehetett zuhanyozni vagy lemosni a krémet. 12-14 nap elteltével összegyüjtotték a végső vizelet- és vérmintákat. A résztvevőket arra kérték, hogy hagyják abba a krém használatát, ha bármilyen mellékhatás lépett fel, ám ilyen nem fordult elő.

Elemzés

A vizelet- és vérmintákat kolorimetriás (Ph) vizsgálattal elemezték. A gépet a gyártó utasításai szerint kalibrálták, és az eredményeket a gyártó kalibrációs szabványával generált standard koncentrációs görbéből számították ki. Az összes vizelet- és vérmintát megfagyasztották és -80 ° C-on 4-12 héten át tárolták. 

Eredmények

shutterstock_327930536A 29 alany közül 4 a kiindulási adatok összegyűjtése után elutasította a részvételt. 14 résztvevőt osztottak be a magnézium próbás csoportba, akik be is fejezték a vizsgálatot. 11-et osztottak be a placebo csoportba, de az egyikőjük abbahagyta a kísérletet, mielőtt a krémet használta volna. A vérszérum magnéziumszint a magnéziumos csoportban + 22,7% -os változást mutatott, míg a placebo csoportban csak + 4,11% -os emelkedés volt megfigyelhető. A vizelet magnéziumtartalma nem mutatott szignifikáns változást sem a magnéziumos, sem a placebo csoportban.

Következtetés

Tekintettel arra, hogy a vizsgálat során a vérszérumok magnézium-szintjében nagy eltérések voltak a két csoport között, azt javasoljuk, hogy a jövőbeli kutatásokkal több olyan emberre összpontosítsanak, akik hosszabb ideig, magasabb koncentrációjú magnéziumos krémet használnak. Így megerősítést nyerhet, hogy a transzdermális használat valóban jelentősen hozzájárulhat-e a magnézium szint növeléséhez.

Az eredeti angol nyelvű cikk ide kattintva olvasható.

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

Keresse kollégáinkat a +36 1 445 0532 telefonszámon, vagy az info@osimagnesium.hu email címen