A nátrium egy olyan ásványi anyag, amely létfontosságú az életben – mi azonban túl sokat fogyasztunk belőle.
A nátrium a vese szabályozásán keresztül a szervezet folyadékegyensúlyáért felel. Segítségével idegimpulzusok továbbíthatók, és hatással van az izomfunkciókra is. A normál nátrium érték a vérben 137-150 mmol/l, a napi ajánlott nátriumbevitel nagyjából 2500 mg, de vannak olyan orvosi vélemények is, amelyek ennél jóval kevesebb, 1500 mg-ot javasolnak – főleg abban az esetben, ha fennáll a magas vérnyomás vagy szív-és érrendszeri betegségek kockázata. Összehasonlításképpen: 1/2 teáskanál só 1,150 mg nátriumot, míg 1 teáskanál só 2,300 mg nátriumot tartalmaz.
Ez így nem is lenne sok, a modern kor embere azonban túl sok nátriumot fogyaszt, elsősorban a túlzott, szinte észre sem vett sóbevitel miatt – a konyhasó 40%-ban nátriumot tartalmaz -, amely nagyrészt a könnyen és gyorsan elérhető félkész, tartósított élelmiszerekből, felvágottakból, szószokból, konzervekből, fűszerkeverékekből, gyorsételekből kerül be a szervezetünkbe.
Hogyan befolyásolja a nátrium a szív egészségét?
A véráramban fölöslegesen keringő nátrium vizet húz az erekbe, így növelve bennük a vér térfogatát. Ha több vér áramlik az erekben, a vérnyomás emelkedik, a magas vérnyomás pedig idővel túlterhelheti vagy károsíthatja a véredény falát, és gyorsíthatja a véráramlást gátló rögök felhalmozódását. Az emelkedett nyomás megerőlteti a szívet, ami nehezebben tudja pumpálni a vért az ereinkben.
A magas vérnyomást „néma gyilkos”-ként is emlegetik, mivel tünetei nem mindig nyilvánvalóak. Pedig
- ez az egyik legfontosabb kockázati tényező a szívbetegségeknél
- a nők elhalálozásának vezető kockázati tényezője az Egyesült Államokban, és a második vezető halálozási tényező a férfiaknál is
- az amerikai felnőttek egyharmadának magas a vérnyomása és 90%-uk várhatóan magas vérnyomásban fog szenvedni egész élete során.
A leggyakoribb nátriumforrások
A nátrium, amit élelmiszerekkel beviszünk, mintegy 77% -ban csomagolt, előre elkészített és éttermi ételekből származik, nem a sószóróból. A bevitt nátrium mennyiségével így a leggyakrabban nem is vagyunk tisztában, így a legokosabb, amit tehetünk, ha igyekszünk friss, nyers, egészséges, magnéziumban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszereket fogyasztani, és étteremben is inkább az egészséges ételeket rendeljük meg az étlapról. Minél többet főzünk otthon, annál nagyobb az esély rá, hogy megfelelő arányba kerül szervezetünkben a nátrium mennyisége, a fűszerezés során pedig cseréljük le a hagyományos konyhasót csökkentett nátriumtartalmú, emelt magnézium és káliumtartalmú asztali sóra.
Mi a helyzet a gyermekekkel?
A gyerekek sem immunisak a túl sok nátriumra. Az 1-3 évesek közel 80 százaléka és a 4-18 évesek több mint 90 százaléka túl sok nátriumot kap, ami elindíthatja a magas vérnyomás kockázatának növekedését. A magas nátrium tartalmú étrenddel rendelkezőknek körülbelül 40% -kal nagyobb esélye van a magas vérnyomásra, mint a kevesebb nátriumot tartalmazó étrendeknél. Ez nagyobb kockázatot jelent a szívbetegségre, amikor idősebbekké válnak. Fontos, hogy már a várandósság alatt tisztában legyünk vele, mennyi az ideális nátriumbevitel magunk és gyermekünk számára, és a babák esetében sem árt tudni, hogy a számukra készült élelmiszerek – kekszek, sós snackek, konzervek – nem tartalmaznak-e túl sok nátriumot.
Néhány embernek jobban kell vigyáznia a nátriummal, mint másoknak?
Túlsúlyosaknak, keringési vagy pajzsmirigy problémával küzdőknek, ízületi gondoktól, izomgörcsöktől szenvedőknek érdemes odafigyelniük, hogy lehetőség szerint ne lépjék át a napi ajánlott só és nátriumbevitel mennyiségét. Vannak olyanok is, akik érzékenyebbek a sóra az átlagnál – ez azt jelenti, hogy a só bevitelének növelése vagy csökkentése nagyobb hatással van a vérnyomásukra, mint másoknak. A só és a nátrium vérnyomásra gyakorolt hatása az 50 év felettiek esetében különösen veszélyes a magas vérnyomás, cukorbetegség vagy vesebetegség kockázata miatt.
Milyen előnyökkel jár a nátrium bevitel csökkentése?
Amellett, hogy csökkenti a magas vérnyomást és egyéb betegségek kockázatát, a nátrium bevitel csökkentésével pénzt is megtakaríthat, hiszen kevesebb sót és kevesebb feldolgozott élelmiszert kell vásárolnia. Az egészséges élet pedig egyébként is mindig olcsóbb, hiszen hosszú távon rengeteg gyógyszer és orvosi kezelés megspórolható vele.
Törődjön Ön is többet egészségével, hiszen a túlzott sóbevitel és az ásványi anyagok, például a magnézium hiánya komoly következményekkel járhat! Szervezete magnézium-szükségletét ezzel a kalkulátorral ellenőrizheti, mindössze néhány perc alatt.