Barion Pixel
Keresés
Close this search box.

Inszomnia, alvászavar és magnézium: mit tehetünk az álmatlanság ellen?

Álmatlanság, alvászavar vagy inszomnia? 

Az alvászavar, álmatlanság és az ezzel kapcsolatos problémák az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapnak – ami egyáltalán nem baj, hiszen a magnéziumhiányhoz hasonlóan szinte mindannyian megtapasztaltuk már őket. Közhely, de igaz: rendszeres, jó minőségű és elegendő alvásra mindannyiunknak szüksége van, mert szervezetünk csak így képes hosszú távon működni és elég energiát termelni ahhoz, hogy megbirkózzunk a napi fizikai és mentális feladatokkal, a stresszel, és ellenálljunk a különféle betegségeknek. Ennek ellenére rengetegen küzdünk különféle alvászavarokkal, és még annál is többen vagyunk, akik egyáltalán nem veszik komolyan a jelentőségét. Statisztikák szerint a nők 63%-a, míg a férfiak 54%-a szenved rendszeresen álmatlanságtól, ami azt jelenti, hogy nehezen vagy egyáltalán nem tudnak elaludni, éjjel gyakran, reggel korán ébrednek, alvásuk nem pihentető és összességében aluszékonynak érzik magukat. Ez maga az inszomnia: az a tartósan fennálló alvászavar, amikor akkor sem nem tudunk elaludni, amikor erre lehetőségünk lenne.

Magnéziumhiány - stresszes alvas
Magnéziumhiány – stresszes alvás

 Akut esetben a tünetek heti 2-3 alkalommal, de csak maximum 1-2 hétig jelentkeznek, összefüggésben egy, az életünket érintő fizikai vagy lelki/érzelmi hatással, az időjárással, életmódbeli változásokkal. Krónikus   álmatlanságnak/inszomniának azt az állapotot nevezzük, amikor az alvászavar legalább heti 3 alkalommal, legalább 1 hónapon keresztül előfordul. Az alvászavarral küzdőknek mindössze töredéke kér szakszerű segítséget, pedig az okok feltérképezése nélkül a gyógyulás nehezen következik be. 

Hogyan kategorizáljuk az alvászavarokat?

A különféle alvászavarok alapvetően négy nagy csoportba sorolhatók be. Inszomniának nevezzük tehát, amikor tartósan fennáll az álmatlanság, hiperinszomniának, ha mindez nappali aluszékonysággal is párosul, súlyosabb esetben pedig paraszomnia is bekövetkezhet – ilyenkor a beteg összetett cselekvési tevékenységeket is képes folytatni anélkül, hogy tudata ébren lenne. Ezek közé tartozik, ha valaki váratlanul felül éjjel az ágyban, beszél, netán alvajár, a nappali időszakra jellemző cselekvéseket végez. Létezik ún. cirkadián ritmuszavar is, amikor a szervezet biológiai órája nincs összhangban azzal, ami ideális lenne az agy és a test általános működése számára. Ez utóbbi kiváltó okai lehetnek hosszabb, időzóna eltolódással járó utazások, váltott műszakban történő munkavégzés, de akár rendszeresen éjszakába nyúló sorozatnézés, vagy tanulás is.

Az álmatlanság okai – nézzük a legfontosabbakat

Az alvászavar okai összetettek. Többnyire elsősorban az életmódból fakadnak, hiszen a tartós stressz, a túlhajszoltság, a mozgásszegény mindennapok és a helytelen táplálkozás is gyakran álmatlansághoz vezetnek.

Álmatlanság kezelése
Az alvászavar több egyszerű kellemetlenségnél

Lehet azonban mindez a szorongás, a depresszió, egyéb neurológiai betegségek jele, ahogy a demenciával vagy a szenvedélybetegségekkel is gyakran együtt jár az álmatlanság valamilyen formája. Az alvási rendellenességek összefügghetnek a nyugtalan láb (RLS) szindrómával, különféle légzési problémákkal, így horkolással vagy orrsövényferdüléssel,  és jelezhetnek anyagcsere, vagy hormonális betegségeket is. 

Mit tehetünk álmatlanság ellen – az álmatlanság kezelése 

Talán nem is tudjuk, mekkora kincs, ha sokat és jól tudunk aludni – addig, amíg magunk is át nem éljük az ellenkezőjét. De mit tehetünk alvászavar ellen? Sokan folyamodnak házi praktikákhoz, mint például az elalvás előtti meleg tej, gyógytea, vagy könnyű vacsora. Mások – nagyon helyesen – igyekeznek többet sportolni, hogy szervezetüket kellemesen elfárasztva jobban tudjanak pihenni. Van, aki már rájött arra is, hogy az elektronikai eszközök kibocsátotta fények és egyéb ingerek nem kedveznek sem a szemnek, sem az agynak elalvás előtt – a legjobb, ha már a hálószobánkba sem visszük be ezeket a kütyüket, és esténként igyekszünk minél inkább redukálni a képernyőidőt. Sokat segít, ha teljesen besötétítjük azt a helyiséget, amiben nyugovóra térünk, és igyekszünk minél jobban lehűteni, vagy lefekvés előtt alaposan kiszellőztetünk. Tartósan fennálló alvászavar esetén azonban mindenképp érdemes kivizsgálni alaposabban is az okokat – orvosi segítséggel – és nem árt tisztában lenni az altatók szedésének kockázataival sem, hiszen számos mellékhatással járnak, és függőséget is okozhatnak. Érdemes csak a legvégső esetben fordulni a gyógyszeres kezelés felé.

Álmatlanság vagy inszomnia?
Álmatlanság vagy inszomnia?

Léteznek hatékony megoldások természetes módszerekkel is. Magnéziummal, például bőrön keresztül felszívódó, ún. transzdermális magnézium készítményekkel sokat javíthat nemcsak az alvás, hanem általános életminőségén: a magnézium részt vesz a szívritmus és az idegrendszer kiegyensúlyozott működésében, segítségével  csökkenthetők a káros stresszhatások és megnyugtatóbbá válik az alvás. A magnéziumhiány ráadásul komoly szövődményeket vonhat maga után.

Az álmatlanság lelki okai – segíthetnek a teák, illóolajok és gyógynövények álmatlanság ellen?

Ha egyértelmű, hogy lelki okok állnak az álmatlanság mögött, érdemes a teák és gyógynövények mellett egyéb megoldásokat is keresni. Ezek közé tartoznak a különféle illóolajos terápiák, a magnéziumkúra – akár illóolajokkal dúsított, bőrön át felszívódó magnéziumos testápolók segítségével – a teljes életmódváltás, vagy a magnéziumban gazdag, egészséges táplálkozás

A magnézium sok egyéb mellett segíti az izmok és idegek megfelelő működését, kiemelten fontos ásványi anyag görcsök, szorongás és álmatlanság esetén. Ne feledje: nemcsak szájon át szedhető magnéziumkúrával tehet többet szervezete ellazullásáért és a nyugodtabb éjszakai pihenésért: egy kellemes magnéziumos masszázsagyagpakolástestápolókláb- vagy kádfürdő, sőt, akár magnéziumos asztali só is rendelkezésre áll, ha szeretne tenni szervezete magnéziumszintjének kiegyensúlyozásáért. Így a napi magnéziumpótlást összekötheti egyéb, relaxációt segítő tevékenységekkel, mint például a kádfürdőzéssel, testápolással, vagy bevonhatja a napi táplálkozásba.

Mielőtt magnéziumkúrába kezd, javasolt, hogy győződjön meg szervezete magnézium-szükségletéről a pár perc alatt kitölthető kalkulátor segítségével!

Tartós szorongás, kezdődő depresszió vagy függőségek okozta alvászavarok esetén hasznos ugyan a természet nyújtotta segítség, de ha a panaszok hosszabb távon is fennállnak, ez kevés lesz. Ilyen esetben mindenképp érdemes szakorvoshoz fordulni.

A kóros álmatlanág és következményei 

A kóros, nem, vagy rosszul kezelt álmatlanság komoly következményekkel járhat, ami több puszta fáradtságnál. Romló koncentrációs képesség, kimerültség, ingerlékenység, mentális betegségek előszobája lehet, és fizikai aktivitásunkra, teherbíró képességünkre is kihathat – ahogy minden, stresszel kapcsolatos terhelés. Okozhat gyomor- és bélrendszeri panaszokat, hormonzavart, tanulási nehézséget, memóriazavart, és közvetetten balesetveszélyt is. 

A kialvatlanság balesetveszélyes is lehet.
A kialvatlanság balesetveszélyes is lehet.

Higgye el, az alvás valóban fontosabb, mint hinnénk, hiszen az életünk szinte minden területére hatással van. Törekedjen Ön is arra, hogy elegendő és jó minőségű jusson belőle – nap, mint nap.

A honlapon és a bejegyzésben található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek nem az OÉTI, illetve az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) szakvéleményei. Betegséggel, hatóanyagokkal, életmódváltással, táplálkozással kapcsolatban kérje orvosa vagy gyógyszerésze szakvéleményét!

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.

Ajándék termék a következő vásárlásához!

A kosár oldal alján adja meg az OSIM93 kuponkódot és mi egy 1390 forint értékű Koncentrátum Érzékeny Bőrre 30ml terméket küldünk ajándékba a vásárlása mellé!

A kupon felhasználónként csak egy alkalommal alkalmazható és március 31. éjfélig használható fel!

A kedvezmény más kedvezményekkel együtt nem alkalmazható!

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

Keresse kollégáinkat a +36 1 445 0532 telefonszámon, vagy az info@osimagnesium.hu email címen