Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
magnézium klorid

Miért a magnézium-klorid ?

A magnézium kétségtelenül szükséges az emberi szervezet működéséhez, viszont arról, milyen sokféle formában elérhető, általában kevés szó esik.

Nem minden magnéziumfajtának ugyanaz a hatása. Mint minden, étrendünkben és élettani funkcióinkban fontos szerepet játszó ásványi anyag, a magnézium is többféle szervetlen, illetve szerves alakban fordul elő a természetben, melyek hatékonysága különböző az emberi anyagcsere szempontjából.

A magnézium-kloridot számos egészségügyi szakember „a fő magnéziumvegyület”-ként emlegeti, mivel ismert, hogy belsőleg és külsőleg alkalmazva is igen magas hatékonyságú.

A magnézium-oxidról, melyet a legnagyobb mennyiségben árusítanak étrend-kiegészítőként patikákban és drogériákban, kimutatták, hogy csak 4 %-a szívódik fel.1  Más magnéziumformáknak, főként a természetben előforduló magnézium-kloridnak, sokkal nagyobb a biológiai hozzáférhetősége.

A hatékonyság maximálaizálása és a jótékony egészségi hatások érdekében érdemes a jól oldódó magnéziumformát választani. Az Ősi Magnézium koncentrátumokban, fürdősókban és krémekben található tiszta magnézium-klorid gyorsan és biztonságosan szívódik fel bőrön keresztül is, ahol célzottan alkalmazható.

Ön tisztában van azzal, elegendő magnéziumot visz-e be a szervezetébe? Magnézium szükséglet kalkulátorunk segítségével néhány perc alatt megbizonyosodhat róla, a súlyos szövődményekkel járó magnéziumhiány tüneteiről pedig itt tájékozódhat bővebben!

Miért pont a magnézium-klorid?

Dr. Carolyn Dean, orvos, természetgyógyász, a The Magnesium Miracle (A magnézium-csoda) című könyv szerzője, a magnéziumterápia szakértője szerint a magnézium-klorid és egyéb szervetlen magnéziumsók fém-ligandum komplex formájában fordulnak elő, amelyekben a központi helyzetű fématom, ez esetben a magnézium körül más vegyületek kötődnek.  Ezek a fém-ligandum vegyületek egy-egy „stabilitási állandóval” jellemezhetők, amely az ionos formába történő disszociációra való hajlamukat jelzi.

A stabilitási állandók értéke lehet egynél kisebb, vagy akár megközelítheti a 20-at is. A magnéziumtartalmú étrend-kiegészítők esetében minél közelebb van a stabilitási állandó a 0-hoz, annál nagyobb a készítmény biológiai hozzáférhetősége. Az oldható komplexeknek alacsonyabb a stabilitási állandójuk, ezek könnyebben bomlanak le ionos formába, így nagyobb a biológiai hozzáférhetőségük. Ez lényeges információ, hiszen nem magnézium-klorid vegyületként, hanem szabad magnézium- és klorid-ionok formájában tudjuk felvenni a magnéziumot.

A leggyakoribb magnéziumvegyületek stabilitási állandói

 • Magnézium-klorid            0
 • Magnézium-acetát           0,51
 • Magnézium-glukonát       0,70
 • Magnézium-laktát           0,93
 • Magnézium-malát           1,55
 • Magnézium-glukamát      1,90
 • Magnézium-aspartát        2,43
 • Magnézium-citrát             2,80

Source: Doctor Carolyn Dean, M.D., N.D. The Magnesium Miracle. New York: Ballantine Books, 2007; stability constants from http://george-eby-research.com/html/stability_constants.html

A magnézium-klorid hatékonyságára meggyőző magyarázatot kapunk ezeket az adatokat vizsgálva. A magnézium-klorid stabilitási állandója 0, teljesen ionizált állapotban fordul elő egy széles pH-tartományban a 2-3-as alacsony pH-tól kezdve, amely a gyomorsavra jellemző, az enyhén lúgos, 7,4-es fiziológiás pH-értékig, amely a legtöbb extracelluláris testfolyadékra, pl. a szérumra és a nyirokra jellemző. 2

Fontos megjegyezni, hogy a bőr természetes pH-értéke enyhén savas, 4,5 és 6 között mozog, ez ideális közeget jelent a magnézium-klorid teljes ionizációja számára. Emiatt lehetséges külsőleg alkalmazott magnézium-klorid alkalmazásával a bőr alatti szövetekbe a magnézium optimális felvételét biztosítani, pl. a transzdermális magnéziumterápia során.

A magnézium hatásossága és a felszívódás

A szakemberek és a vásárlók körében is gyakori kérdés, hogy pontosan hány % szívódik fel a bőrön át az Ősi Magnézium koncentrátumból, gélből illetve sóból? És mennyire hatékonyan szívódnak fel a külsőleg alkalmazott magnézium-klorid készítmények a szájon át szedhető készítményekkel összehasonlítva?

A diffúzióval kapcsolatban a Fick-törvény kimondja, hogy bármilyen oldat (pl. a magnézium-klorid koncentrátum) felszívódása a következő tényezőktől függ:

 • Az oldat koncentrációja
 • Az az időtartam, ameddig az oldat érintkezik a membránnal (pl. a bőrrel)
 • Egyéb változók, pl. a testfelszín mely pontján alkalmazzuk, az oldat hőmérséklete, stb.

Bár ezek a tényezők rávilágíthatnak azokra a körülményekre, melyek között a magnézium hatékonyan felszívódhat a bőrön át, de in vivo természetesen lehetetlen pontosan megmondani, hány milligramm jutott be. A szájon át beszedhető készítmények esetében ugyanígy lehetetlen teljesen pontos választ adni. Túl sok belső tényező befolyásolhatja, hogy pontosan mennyi magnézium szívódik fel és kerül a vérkeringésbe, és mindez milyen sebességgel történik, akár a szájon át, akár a bőrön át történő bevitelt tekintjük.

Mindennek ellenére közismert, hogy az ásványi anyagok jól felszívódnak a bőrön át, és a külsőleg alkalmazott magnézium-klorid jótékony hatásai is jól dokumentáltak. Ez alapot szolgáltat a megfelelő eredmények elvárához. Ami pontosan mérhető, az a vér összetételére gyakorolt hatás, amelyet Dr. Shealy tanulmányában is vizsgáltak. Ezzel párhuzamosan pedig az egészségi állapot azonnali javulását is tapasztalták, annak köszönhetően, hogy a sejtek magnéziumhiánya megszűnt.

Akinek bármilyen tapasztalata van a külsőleges magnézium-terápiával kapcsolatban, mind elismeri:

A magnézium-kloridból több felhasználható magnézium jut a sejtekhez, mint bármely más magnézium-formából, főként, ha a bőr az elsődleges beviteli út.

A honlapon és a bejegyzésben található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek nem az OÉTI, illetve az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) szakvéleményei. Betegséggel, hatóanyagokkal, életmódváltással, táplálkozással kapcsolatban kérje orvosa vagy gyógyszerésze szakvéleményét!

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.

Ajándék termék a következő vásárlásához!

A kosár oldal alján adja meg az OSIM93 kuponkódot és mi egy 1390 forint értékű Koncentrátum Érzékeny Bőrre 30ml terméket küldünk ajándékba a vásárlása mellé!

A kupon felhasználónként csak egy alkalommal alkalmazható és március 31. éjfélig használható fel!

A kedvezmény más kedvezményekkel együtt nem alkalmazható!

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

Keresse kollégáinkat a +36 1 445 0532 telefonszámon, vagy az info@osimagnesium.hu email címen