Az egyik oka annak, hogy egyes emberek mindig krónikus fejfájástól vagy migréntől szenvednek, a leveles zöldségek hiánya lehet az étrendjükben. A táplálékkutatók szerint az egyik módja annak, hogy megelőzzük a fenti tüneteket, ha sok kelképosztát és kelbimbót eszünk, mivel sok magnéziumot tartalmaznak, mely fontos szerepet játszik a fejfájás megelőzésében.
Ráadásul rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, melyek elengedhetetlenek az emberi szervezet számára.
VITAMIN FORRÁS
Rene Tabaro, a Faial Kórház táplálkozási szakembere szerint a kelkáposztát be kellene építenünk az étrendünkbe, mivel alacsony a kalória- és zsírtartalma, magas a rosttartalma, így az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen része. Azt javasolja például, hogy válasszuk a friss, sötétzöld színű példányokat, magas víz- és rosttartalmuk miatt.
Számos vitamin található benne és a betegségek megelőzésében is segít. “B és C vitamint tartalmaz, mely vitaminok elengedhetetlenek az energia felszabadulásához. Rengeteg K-vitamin is található benne, amely elengedhetetlen a sérülések gyógyulásához és a vérrögök képződését is megelőzi. “- mondja.
Ezen felül Tabaro azt állítja, hogy a K-vitamin elősegítisegíti a csontok egészségét, csökkenti a csonttörések kockázatát. A fogak jó állapotához is hozzájárul. “A K-vitamin szükséges továbbá a megfelelő hormon- és izomműködéshez, a sejtek közötti kommunkációhoz, a véredények összehúzódásához, valamint a jól működő idegi folyamatokhoz” – tette hozzá.
Louise Uwimbabazi, a remerai Glein Klinika táplálkozási szakembere szerint rosttartalma segít a székrekedés megelőzésében. És mint más zöld leveles zöldségek, a kelkáposzta is tartalmaz kalciumot, mely szintén nagyon fontos ásványi anyag az emberi szervezet számára.
Uwimbabazi azt mondja, hogy a kelkáposzta tartalmaz még folsavat, magnéziumot és vasat is. Utóbbi elengedhetetlen a jó egészséghez, mivel segít a hemoglobin termelődésében, valamint oxigént szállít a test különböző részeibe.
A magnézium, így a kelkáposzta is segít csökkenteni a szívroham és a stroke kockázatát, valamint mérsékli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.
A BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSE
Erick Musengimana, a kimisagarai (Kigali) CORISHUM Egészségügyi Központ táplálkozási szakembere azt állítja, hogy a K-vitamin fogyasztása segíthet a különböző rákos megbetegedések megelőzésében. Szükséges továbbá a testben zajló folyamatok széles skálájához, beleértve a csontok egészségét és a véralvadást is. Továbbá azt állítja, hogy ezen vitamin segíthet az Alzheimer-kórban szenvedőknek is.
“A kelkáposzta antioxidánsokban, például karotinoidokban és flavonoidokban is bővelkedik, amelyek segítenek a különböző rákos megbetegedések megelőzésében. Gazdag omega-3 zsírsavakban is, melyek segítségünkre vannak az ízületi gyulladás, az asztma és az autoimmun betegségek elleni küzdelemben. “- mondja.
Hozzáteszi, hogy a C-vitamin jelenléte nagyon hasznos az immunrendszer számára, mivel felel a megfelelő anyagcseréért és a szervezet vízellátásáért is.
HOGYAN KÉSZÍTSÜK EL, HOGY A LEGTÖBB TÁPANYAG MARADJON BENNE?
Tabaro szerint a kelkáposztát sokféleképpen lehet elkészíteni, hozzátéve, hogy nem szabad túlfőzni.
“Mint más zöldségeknél, a kelkáposztánál is befolyásolja az elkészítés módja, hogy mennyi tápanyag marad benne. Minél kevesebb ideig főzzük, annál több tápanyag marad“- mondja.
Azt tanácsolja, hogy kerüljük a túlfőzést, illetve az újramelegítést, szerinte a párolás jobb megoldás a forralásnál. Sütéskor használjunk kevés olajat, hogy ne tocsogjon ételünk olajban. Ha mégis a forralásnál döntünk, azt tanácsolja, hogy használjuk fel a főzőlevet is.
Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a kelkáposzta párolása növeli koleszterincsökkentő képességét, illetve a klorofillt sem károsítja, amelyről kimutatták, hogy antioxidáns hatású. Emellett megjegyzi, hogy a párolás egy olyan főzési módszer, amely minimális károkat okoz a komplex növényi szerkezetben, így azok ízét is megőrzi, megkönnyíti az emésztést és megőrzi a legtöbb tápanyagot.
“Hozzá lehet adni egy kis hagymát, fokhagymát vagy más fűszereket ízléstől függően, pároljuk öt percig, és kínáljuk köretként. De salátákban akár nyersen is fogyaszthatjuk “- mondja.