A magas vérnyomás a stroke, illetve a szív- és érrendszeri betegségek egyik legfontosabb kockázati tényezője.
Egy metaanalízis jelentős összefüggést talált a magnézium bevitel növelése és a magas vérnyomás kockázatának csökkenése között.
Az USA-beli felnőttek 29,6% -a él magas vérnyomással, és ez az arány az elmúlt években riasztóan növekedett. A hipertónia okai közé tartozik a dohányzás, a testmozgás elhanyagolása és az alapvető tápanyagok hiánya, például a magnéziumé. A magnézium bevitel, amely nagy szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában, a múlt században a nyugati országok étrendjében a felére csökkent, valószínűleg magnéziumhiányos populációt eredményezve. Néhány tanulmány megvizsgálta a magnéziumbevitel és a magas vérnyomás közötti összefüggést. Hedong Han – Second Military Medical University (Második Katonai Orvosi Egyetem), Sanghaj, Kína – és kollégái több tudományos vizsgálatot elemeztek annak érdekében, hogy megvizsgálják a magnézium bevitel és a magas vérnyomás közötti összefüggést. Eredményeiket a Nutrition Journal-ban tették közzé.
Az elemzés 2016. júniusi időszak előtt publikált tanulmányokat tartalmaz, amelyek megvizsgálták az étkezési magnéziumbevitel és / vagy a vérszérum magnézium koncentráció kapcsolatát a magas vérnyomás kockázatával. Összesen 10 vizsgálatot elemeztek, amely 20 119 magas vérnyomásos esetet tartalmazott. A legtöbb tanulmányt az Egyesült Államokban végezték, egy Mexikóban és egy Hollandiában készült. A legtöbb tanulmányban mind nők, mind férfiak résztvettek.
Amit Han és munkatársai találtak, az egy szignifikáns összefüggés volt az étkezési magnéziumbevitel növelése és a magas vérnyomás kockázatának csökkenése között.
Más szavakkal, mivel manapság a magnézium bevitele az étrendben csökken, a magas vérnyomás kockázata növekszik. A magnézium fogyasztása alacsony az egész világon, így ezen anyag bevitelének növelése nagyszerű módja lehet a magas vérnyomás kockázatának csökkentésére.
Erre remek lehetőség az Ősi Magnézium Asztali só, mely magnéziumot és káliumot is tartalmaz.
Az eredeti angol nyelvű cikk itt olvasható.