Barion Pixel
magnézium és depresszió

Segíthet-e a magnézium a depresszió elleni küzdelemben?

A depresszió súlyos betegség, amely komoly teherrel jár mind a beteg, mind az őt körülvevő család és barátok számára. A jelenleg alkalmazott kezelési módok (mind a gyógyszeresek és terápiás változatok) sokak számára beválnak, de másoknál kevésbé eredményesek. Az antidepresszánsoknak továbbá nem kívánt mellékhatásai is lehetnek. Így tehát a kevesebb mellékhatással járó, új gyógymód kidolgozása nagyon időszerű lenne.

Tartalom

  1. A magnézium hatása szervezetünkre
  2. A Vermonti Egyetem kutatása
  3. A magnézium szerepe a depresszió kezelésében

depresszív

A magnézium hatása szervezetünkre

Egy, a Vermonti Egyetemen, ellenőrzött körülmények között elvégzett kísérlet alapján a kutatók azt találták, hogy a magnézium klinikai tekintetben is jelentős javulást eredményez. A kísérlet eredményeit ebben a cikkben bővebben is kifejtjük, de előbb lássuk a magnézium és szervezetünk működése közötti fontosabb összefüggéseket.

A szervezet legfontosabb magnéziumforrásának tekinthetők a különböző növényfélék (a mandula, a fekete bab, a kesudió, a tökmag és a keserűcsokoládé mind gazdag magnéziumforrások), de a növények számára a bennük megtalálható baktériumok azok, amik segítik a magnézium-felvételt, emiatt számos különféle környezeti hatás közrejátszhat a táplálékban meglévő magnéziumszint-ingadozásában.

Ilyen okok lehetnek az alkalmazott rovarirtó szerek, amelyek elpusztítják a baktériumokat, vagy a kálium alapú trágya (amit a növények a magnézium és kalcium helyett vesznek fel a talajból). A feldolgozott ételek, savlekötők, vízhajtó szerek, a koffein és alkohol mind gátolhatják a megfelelő szintű magnézium-felvételt.

Mindezek miatt a modern embernek általában nagyobb a magnézium-igénye, és kevesebbhez jut hozzá, ami miatt sokan nagyon alacsony magnéziumszinttel rendelkeznek. A vér magnéziumszintje ennek ellenére viszonylag stabil marad, mivel egy bizonyos magnéziumszint megléte nélkül akár a szívműködés is leállhat…

Az intenzív osztályokon az orvosok szinte minden nap ellenőrzik a betegeik vérének magnéziumszintjét, és szükség esetén nagy mennyiségű magnéziumot rendelnek el, hogy lépést tartsanak a beteg szervezet fokozott stressz (mint például súlyos betegség) esetén megnövekvő magnéziumigényével.

A fokozott stresszhelyzet következtében a szervezet gyorsabban veszít magnéziumszintjéből, amit étkezéssel nehezebben lehet pótolni. Mivel a magnézium fontos az agy működése számára, a stresszhelyzetekre adott reakcióira, valamint a gyógyulási folyamatokra és regenerálódásra is hatással van. Így logikus lépésnek tűnhet megvizsgálni a magnézium és az agyműködés, illetve a gyakori stressz miatt jelentkező betegségek (mint például a depresszió) közti összefüggéseket.

melankólia

A Vermonti Egyetem kutatása

A Vermonti Egyetem kutatási eredményei alapján igazolódni látszik, hogy a magnézium készítmények enyhíthetik az enyhe és közepes mértékű depresszió tüneteit.

Az egyetem vizsgálatai során 126, enyhe vagy közepes mértékű depresszióval küzdő felnőtt bevonásával kerestek válaszokat, melynek során a résztvevők egy része hat héten át napi 248 mg magnéziumot fogyasztott, míg a kontroll csoport résztvevői placebo hatású készítményt kaptak. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a magnéziumot fogyasztók klinikai értelemben jelentős javulást értek el a depressziós és szorongásos tünetek tekintetében.

Mindemellett jótékony hatását már a vizsgálatok korai szakaszában tapasztalták, és két hét elteltével a javulás már egyértelműen kézzelfogható volt. Csupán egy résztvevő hagyott fel a kezeléssel, mivel ő bizonyos mellékhatásokat tapasztalt.

depresszió

A magnézium szerepe a depresszió kezelésében

Bár a magnézium és a depresszió közti összefüggés bizonyított tény, a mögötte meghúzódó okok nem ismeretesek. A magnéziumnak fontos szerepe van az általános közérzetet szabályozó idegpályák, enzimek, hormonok és neurotranszmitterek működésében.

Kalcium-antagonista, és N-metil-D-aszpartát csatorna-blokkoló, ami a kalcium idegsejtekbe történő áramlásáért felelős. Alacsony magnéziumszint esetén a megnövekedett kalcium- és glutamátszint felboríthatja a szinoptikus folyamatok szabályos működését, ami depresszió kialakulásához vezethet.

A depresszió és a magnézium összefüggésben áll a szisztémás gyulladásokkal is. Az SSRI-t (szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók) szedő résztvevők még inkább pozitív eredményeket mutattak, ami arra enged következtetni, hogy a magnézium fokozhatja az antidepresszánsok hatását.

Amennyiben depresszióra utaló tüneteket tapasztal, mindenképpen beszéljen kezelőorvosával. Ha a szakember is úgy látja, hogy depressziótól szenved, a magnézium hatékony kezelési módnak bizonyulhat, különösen abban az esetben, ha aggasztják a hagyományos antidepresszánsok esetleges mellékhatásai.

A rossz közérzet, álmatlanság, izomgörcsök magnéziumhiány miatt is kialakulhatnak. Töltse ki magnéziumszükséglet-kalkulátorunkat néhány perc alatt!

Végül bónuszképpen: a nagy mennyiségű magnéziumot tartalmazó Ősi Magnézium készítményeink könnyedén megvásárolhatóak webshopunkban, vagy akár személyesen is.

Tarleton EK, Littenberg B, MacLean CD, et al. Role of magnesium supplementation in the treatment of depression: A randomized clinical trial. PLOS One

Over-the-counter magnesium tablets can banish the blues in just TWO WEEKS without the side effects associated with antidepressants. Mail Online

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.