Barion Pixel

🎁 Ismerje meg karácsonyi ajándékcsomagjainkat! Bestseller termékek díszcsomagolásban, ingyenes házhozszállítással.

izomgörcs

A magnézium izmokra gyakorolt hatása

A magnézium egyik alaptulajdonsága, hogy segít az izomfájdalmak kezelésében, és erősíti is az izomszöveteket. Sokan azonban nincsenek tisztában a magnézium nyújtotta előnyökkel. Ebben a cikkben szeretnénk részletesen bemutatni a magnézium és a különböző, izomzattal kapcsolatos problémák közti összefüggéseket. 

Az izmoknak és idegsejteknek szükségük van magnéziumra a megfelelő működéshez. A nem megfelelő mennyiségű magnézium-bevitel akadályozza a működésüket, aminek következtében az izmok összehúzódása és elernyedése nehézkes lehet, görcsök jelentkezhetnek.

Egy másik ásványi anyag, a kalcium is segíti az izmok összehúzódását, míg a magnézium elengedhetetlen az elernyedés során. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az emberi szervezet nem képes a magnézium hatékony raktározására, éppen ezért fontos odafigyelni a rendszeres fogyasztására és pótlására.

A magnézium és kalcium együttesen segít az izmok és idegsejtek működésében. A magnézium felelős az idegsejtekbe jutó kalcium mennyiségéért. Az idegsejt túlzott mértékű kalciumfelvétel esetén aktivizálódik, ami idegsejt-túlműködés rendellenességek kialakulását eredményezi. Az idegsejt ilyen esetben túl sok üzenetet juttat el az izmokhoz, amik emiatt görcsbe rándulnak.

A magnézium gyors gyógymód az izomfájdalmakra

Izomfájdalmak esetén fokozottan javasolt a szájon át szedhető magnéziumkészítmények helyett bőrön át felszívódó magnézium koncentrátum, magnéziumos testápolók, fürdősók vagy sportkrém közvetlenül a bőrfelületen történő alkalmazása.

izomfájdalom

Az izmok működése

A University of Maryland Medical Center kutatói szerint a magnéziumnak nélkülözhetetlen szerepe van az izmok megfelelő működésében. Görcsök vagy izomfájdalmak esetén a magnézium segíthet az izomszövetek elernyedésében, valamint meggátolja, hogy túlzott mennyiségű kalcium rakódjon le az izomszövetekben.

Hatásai és rendellenességek

A magnézium segíthet az ízületi és izomfájdalmak, sőt, az álmatlanság és a stressz kezelésében, amelyek olyan egészségügyi panaszok során jelentkezhetnek, mint a csontritkulás, fibromyalgia vagy nyugtalan láb szindróma (RLS). Hasznos a premenstruális szindróma (PMS), a policisztiás petefészek szindróma (PCOS) és menopauza okozta fájdalmak enyhítésében, valamint a kínzó izomgörcsökkel járó dysmenorrhea, vagy a reumatoid artritisz okozta ízületi fájdalmak kezelésére is javasolt.

A görcsök okai

Az izomhúzódás, az izomzat túlzott igénybevétele, a mozgáshiány, a sok ülés, a nem megfelelő folyadékpótlás mind eredményezheti izomgörcsök kialakulását. A legtöbb görcsös tünet ártalmatlan, de némelyik közülük az alábbi, mélyebben meghúzódó egészségügyi probléma jele is lehet.

1. A szervezet alacsony ásványianyag-készlete

Az elégtelen mennyiségű magnézium, kalcium vagy kálium hozzájárulhat a lábizom-görcsök kialakulásához. Az ásványi anyagok hiánya gyakran felléphet olyan vízhajtók alkalmazásakor, amelyeket általában magas vérnyomás kezelésére írnak fel.

2. Idegsejt-összenyomódás

Az ágyéki gerincszűkület vagy más néven lumbar stenosis a gerinc idegsejtjeinek összenyomódását jelenti, ami görcsökkel járó lábtájéki fájdalmakat eredményez. Minél többet sétálunk, annál nagyobb lesz a fájdalomérzet. Sokan előregörnyedő járással igyekeznek enyhíteni a tüneteket.

3. A vérellátás magnéziumhiányos állapota

Az érszűkülettel járó egészségügyi panaszok, mint a súlyos érszűkület (arteriosclerosis) esetén a vér nem képes megfelelően áramolni a testben. A velejáró tünetek közé tartoznak a lábfejben jelentkező görcsös fájdalmak.

Sport és a magnézium

A magnéziumos-kiegészítőknek számos kedvező hatása van sportolók számára is: felgyorsítja a regenerálódási időszakot és fokozza a sportteljesítményt. Sok sportoló nincs is tudatában a magnézium jótékony hatásainak, emiatt esetükben az edzést követő regenerálódás nehézkesebb, a teljesítményük kevésbé látványos, és a teherbírásuk sem maximális.

A magnézium bizonyítottan növeli a fizikai teljesítőképességet. Nélkülözhetetlen a szervezet olyan fiziológiai folyamatai számára, mint az izmok összehúzódása, a sejtek egészséges működésének fenntartása, és az
izmok elernyedése.

Számos tanulmány rámutatott, hogy a professzionális női sportolók hosszabb ideig képesek futni magnézium-kiegészítők segítségével, és a szervezetük oxigénfelvétele is javul. Következésképpen a magnéziumkészletek elapadásával az edzések csak csökkent energiaszinten végezhetők, hanyatlik a teljesítmény, mivel a testnek mozgás közben szüksége van magnéziumra. A nem megfelelő mennyiségben rendelkezésre álló magnézium alacsony energiaszintet eredményez.

edzés

Izomgörcsök és a magnézium

Ahogy az már korábban elhangzott, a magnézium nélkülözhetetlen az izmok elernyedéséhez és összehúzódásához. A magnézium-kiegészítők segítségével elkerülhetők a túlzott mértékű izomgörcsök.

Egy nemrégiben, úszók bevonásával elvégzett tanulmány rámutatott, hogy a résztvevők magnéziumban gazdag étrend mellett 86%-kal kevesebb izomgörcsöt tapasztaltak. Ha Önnek is problémát okoznak a rendszeres izomgörcsök, célszerű lehet a magnézium fokozottabb mértékű bevonása az étrendjébe.

Jobb izomregeneráció és a magnézium

A magnézium részt vesz az izmok edzést követő regenerálódási folyamatában, így nélkülözhetetlen az izmok egészségének megőrzéséhez.

Egy 1453 résztvevő bevonásával elvégzett tanulmány eredményei alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vérben elegendő mennyiségben jelen levő magnézium segítségével megfelelő működésű és ép izomzat érhető el. A vizsgálat eredményei rávilágítottak a magnézium izomregenerálódási és izomképzési folyamatban játszott jelentős szerepére.

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.