Barion Pixel
Keresés
Close this search box.

A finn egészségügyi “csoda” titka a magnéziummal dúsított só!

Hazánk egészségi állapota folyamatosan romlik, az utolsók között kullogunk Európában. A helyzet kísértetiesen hasonlít ahhoz az állapothoz, ami a finn társadalmat is érintette 1972-ben. Ekkoriban különösen magas volt a 35-64 éves férfiak halálozás aránya, és ekkor született meg az a kormányzati program is, amelyben az egészségügyi ellátórendszer javítása és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak (küzdelem a magashutterstock_336254015s vérnyomás, az alkohol, a dohányzás, a drog, az elhízás ellen, fokozott testmozgás) felkarolása mellett  – magyar javaslatra! – elindították a széleskörű, folyamatos magnéziumpótlást is 10, ill. 12% magnézium-szulfátot tartalmazó konyhasóval.

Az eredmény a „finn csoda” lett: az említett korcsoportban három évtized alatt 62%-kal csökkent a nem fertőző betegség okozta halálozások száma. Magyarországon pedig (ahol nem vezették be a magnéziumpótlásnak ezt a formáját), 16%-kal nőtt

A halálozás változása a 35-64 éves férfiak körében 1970-2006

Finnország

Magyarország

Minden szív- érrendszeri halálozás

-79%

+35%

Coronariabetegség okozta halálozás

-85%

+8%

Tüdőrák okozta halálozás

-80%

Nincs adat

Rosszindulatú daganat okozta halálozás

-65%

+34%

Együtt összesen

-62%

+16%

1970-ben a 35-64 éves magyar férfiak százezer főre számított halálozási adatai minden tekintetben jobbak voltak finn társaiknál. Mára a helyzet megfordult! A program révén harmadik évtizede folyamatosan magas a finn népesség magnéziumellátottsága, ami részben a konyhasó megváltozott, magnéziummal dúsított összetételének is köszönhető. Az eredmény az egészséges, munkaképes életszakasz és így az életminőség meghosszabbodása.

Arra a kérdésre, hogy ez hogy függ össze a magnéziummal, illetve a magnézium hiányával (és miért nemcsak vele), világszerte több kutatás is próbál választ találni.

Ön megfelelő mennyiségű magnéziumot visz be szervezetébe? Tudja meg a választ egyszerűen és gyorsan Magnézium szükséglet kalkulátorunk segítségével, melyet ide kattintva érhet el.

shutterstock_622990649Dr. Kuti Vilma orvos már évtizedekkel ezelőtt nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a körzetében élő, szív- és érrendszeri elváltozásban szenvedő betegeinek magnéziumpótlásáról is gondoskodott. A magnéziumpótlás hatására az anginás panaszok, a ritmuszavarok megszűnése, a vérkeringés javulása, a vizenyő eltűnése, a vérnyomás csökkenése mellett a betegek kezdték elhagyni az egyéb elváltozások miatt korábban nélkülözhetetlen szereket: görcsoldót, fájdalomcsillapítót, hashajtót, nyugtatót, altatót. Asztmás, allergiás, mozgásszervi és sok egyéb kóros tünetük, panaszuk megszűnt, közérzetük, munkaképességük javult… A folyamatos magnéziumpótlással ki lehetett védeni a kalcium-oxalát vesekő újraképződését, de a vese és a máj karbantartásának is fontos eszköze lett. Így született meg a felismerés: az egészségtől a nem fertőző betegséghez vezető funkciózavarokon, majd a betegségen át a halálba torkolló folyamat bármely szakaszán a megfelelő magnéziumpótlás javítja a beteg állapotát.

A magnézium csak egyike az élethez, az egészséghez nélkülözhetetlen tápelemeknek, melyek a talajból, a táplálékláncon keresztül jutnak el az emberhez – az egyre emelkedő talajszennyezés miatt azonban sajnos egyre kisebb mennyiségben. A műtrágyák egyes tápelemekből ugyanis sokat tartalmaznak, másokból, így a magnéziumból nagyon keveset. Ha kevés a magnézium, helyette – az ozmikus nyomás fenntartása érdekében – az élő szervezetek kényszerűségből beérik az ugyancsak két vegyértékű kalciummal vagy nehézfémekkel (ólom, kadmium), de ezek sajátos funkcióiban nem tudják helyettesíteni a magnéziumot. Az így változó közegben lassulnak a sejtben zajló folyamatok, egy kritikus szint alatt pedig visszafordíthatatlanul károsodik a sejt.

Dr. Mildred S. Seeling nemzetközi magnéziumkutató szerint a magnéziumhiány számos rendellenességet okoz, ezzel szemben még a vénába adott magnézium is veszélytelen. Így mindaddig, amíg végleges, pontos adatok nem állnak rendelkezésünkre a különböző élettani és kóros állapotokban szükséges magnézium-bevitelre vonatkozóan, „a magnéziumbevitelt meg kell emelni 6-10 mg magnéziumion/testsúly-kg napi adagra felnőtteknél és ennek kétszeresére terhesség, fejlődés, növekedés, sport, regeneráció és stressz időszakában.”

Kiváló lehetőség erre az Ősi Magnézium Asztali só, mely 12% magnézium szulfát tartalma mellett 28% kálium kloriddal és 2% lizinnel támogatja a szervezet egészséges működését.

A honlapon és a bejegyzésben található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek nem az OÉTI, illetve az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) szakvéleményei. Betegséggel, hatóanyagokkal, életmódváltással, táplálkozással kapcsolatban kérje orvosa vagy gyógyszerésze szakvéleményét!

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.

Ajándék termék a következő vásárlásához!

A kosár oldal alján adja meg az OSIM93 kuponkódot és mi egy 1390 forint értékű Koncentrátum Érzékeny Bőrre 30ml terméket küldünk ajándékba a vásárlása mellé!

A kupon felhasználónként csak egy alkalommal alkalmazható és március 31. éjfélig használható fel!

A kedvezmény más kedvezményekkel együtt nem alkalmazható!

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

Keresse kollégáinkat a +36 1 445 0532 telefonszámon, vagy az info@osimagnesium.hu email címen