Barion Pixel
Keresés
Close this search box.

A melatonin 11 jótékony hatása

1. Természetes gyógymód álmatlanság ellen

A melatonin az egyik legismertebb gyógymód az álmatlanság leküzdésére. Alvászavarok esetén a hagyományos módszerek elsősorban gyógyszerkészítmények használatát javasolják, amelyek gyakran függőség kialakulásához vezethetnek, nem beszélve a mellékhatások hosszú soráról. Ezért sokan inkább valamilyen természetes alternatívát keresnek, ha nyugodtabban szeretnének aludni.

Kutatások igazolják, hogy a melatonin alapú kezelés segíthet helyreállítani a huszonnégy órás biológiai ciklust éjszakai műszakban dolgozó, vagy a repülőgép-utazás okozta időeltolódástól (jet lag) szenvedő emberek számára. A melatonin kúra shutterstock_530558224segíthet az alvásban akkor is, ha valakinél krónikusan alacsony melatoninszintet diagnosztizáltak. Ilyenek lehetnek a skizofréniától szenvedők, akiknél az alvás minősége jellemzően nagyon alacsony.

A Drugs & Aging (Gyógyszerek és Öregedés) lap 2012-ben publikált tanulmánya a késleltetett hatóanyagú melatonin hatását vizsgálta 55 éves kor feletti, álmatlanságtól szenvedő betegeknél. Az Európai Unióban a gyenge alvásminőségtől szenvedő betegeknél 2 mg-ban állapították meg a késleltetett hatóanyagú (PR) melatonin felső határát. A véletlenszerű, kettős vakpróba eredményei arra a következtetésre jutottak, hogy lefekvés előtt egy-két órával 2 mg melatonin PR a kontrollcsoport eredményeihez képest az alvási fázis minősége és hossza, az éberség mértéke, és az egészséges életminőség tekintetében is jelentős javulást mutatott. A tanulmány másik eredménye alapján 2 mg melatonin PR rövid-, közép- és hosszútávon sem vezetett függőség, visszatérő álmatlanság és elvonási tünetek kialakulásához.

2. Potenciális gyógymód mell- és prosztatarák esetén

Számos tanulmány eredményei arra engednek következtetni, hogy az alacsony melatoninszint összefüggésbe hozható a mellrák kockázatával is. Egy kutatócsoport a melatonin tumor növekedésre gyakorolt hatásának vizsgálata során ’in vitro’ (emberi rákos sejtek használata) és ’in vivo’ (egerek bevonásával) módszer segítségével megállapította a melatonin mellrákos daganatokra gyakorolt hatását. Az eredmények szerint a melatonin meggátolhatja a daganat növekedését és a rákos sejtek további terjedését, valamint ösztrogén receptor-negatív mellrák esetén blokkolhatja az újabb véredények kialakulását. A 2014-ben elvégzett kutatás rámutat a melatonin potenciális gyógyászati szerepére melldaganat esetén.

Egy másik tanulmány melldaganattal küzdő, és a kemoterápiás kezelés során tamoxifenes gyógyszerkezelésben részesülő nőket vizsgált, akiknél mindaddig nem volt megfigyelhető javulás. A kezelésbe melatonint vontak be, aminek következtében a daganat a betegek 28%-ánál enyhén visszahúzódott.

Emellett a prosztatarákban szenvedő férfiak kimutathatóan alacsonyabb melatoninszinttel rendelkeznek, mint azok, akik nem szenvednek a betegségtől. Az Oncology Reports lapban közzétett tanulmány bizonyítékokat keresett arra, hogy a melatonin képes-e szabályozni az androgén-dependens prosztatarák sejtjeinek növekedését. Az eredmények rámutattak, hogy a melatonin jelentős mértékben gátolhatja a prosztatarák sejtjeinek további elburjánzását.

A fenti tanulmányok alapján megállapítható, hogy a melatonin ígéretesnek tűnő, természetes kezelési módja lehet a rákos megbetegedéseknek.

3. Csökkenti a menopauza negatív tüneteit

Vizsgálatok igazolják, hogy a melatonin a menopauza során segít az alvászavarral küzdőknek. 42 és 62 éves kor között, a menopauza előtti stádiumban, illetve menopauzás nők bevonásával elvégzett tanulmány eredményei alapján a hat hónapon át tartó, mindennapos melatonin kúra a nők többségénél általános kedélyállapot-javulást és jelentős enyhülést hozott a depressziós tünetek tekintetében. A kutatási eredmények igazolni látszanak, hogy a menopauza előtti stádiumban vagy menopauza során a melatoninos kezelés helyreállíthatja az agyalapi- és pajzsmirigyműködést, ami jó hír. Ez alapján megállapítható, hogy a melatonin segítségével csillapíthatók a menopauza előtti időszak és a menopauza során jelentkező, kellemetlen tünetek (például az alvászavar).

4. Szívbetegség esetén

shutterstock_499070935Számos tanulmány arra enged következtetni, hogy a melatonin kedvezően hat a szívműködésre, illetve a szív- és érrendszerben gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatást fejt ki. Emellett csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet, illetve megköti a szabadgyököket, ami az egészséges szívműködésre is kedvezően hat. Összességében elmondható, hogy a melatonin egészségügyi hatásai segítségével csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata.

5. Fibromialgia (reumás kötőszövet- és izomfájdalom) és krónikus fájdalmak

A fibromialgia tünetei közé sorolható a hosszú távú és a test egészében fellépő, tisztázatlan eredetű kötőszöveti és izomfájdalom. Egy véletlenszerű kontrollcsoport bevonásával 101 fibromialgiás betegen elvégzett tanulmány a melatonin tünetcsökkentő hatékonyságát vizsgálta, és az eredmények szerint a melatonint önmagában, vagy fluocetin (Prozac) antidepresszáns kíséretében alkalmazó betegek esetében jelentős tüneti enyhülés volt tapasztalható.

A vizsgálat során a csak melatonint fogyasztók napi 5 milligramm melatonint kaptak, míg a másik csoport napi 3 milligramm melatonint és 20 milligramm antidepresszánst kapott. Egyes tanulmányok továbbá arra is rámutattak, hogy a melatonin olyan más, krónikus fájdalommal járó tüneteket is enyhíthet, mint a migrénes fejfájás.

6. Immunerősítő hatás

Bizonyos kutatások szerint a melatonin erős antioxidánsként is hat, valamint immunerősítőként is működik. Egy 2013-as tudományos felülvizsgálat a melatoninra „immun-puffer”-ként hivatkozik, mivel az immunrendszert visszafogó állapot esetén látszólag stimuláló hatást fejt ki, és fokozott immunreakció, például akkut gyulladás esetén gyulladásmegelőzőként is működik.

7. Enyhíti a repüléssel járó időeltolódás miatt fellépő zavarokat (jet lag)

Az úgynevezett „jet lag” (gyors időeltolódásból adódó, a belső biológiai órában fellépő zavar) egy átmeneti alvászavar, ami a landolást követően a több időzónán áthaladó repülőgép utasainál jelentkezik. A biológiai óránk ilyen esetben nem képes megfelelően igazodni az időeltolódáshoz, ami az alvás és ébrenlét ciklusát kizökkenti a megszokott állapotából. Ilyen esetben a melatonin képes lehet „visszaállítani” az alvás és ébrenlét ciklusát a normál állapotába.

Egy számos vizsgálatból és tanulmányból összeállított, a melatonin és a jet lag kapcsolatát vizsgáló tudományos felülvizsgálat szerint a melatonin „figyelemreméltóan hatásos a jet lag megelőzésében és enyhítésében, és esetenkénti rövidtávú alkalmazása biztonságosnak tűnik”. A kutatók rámutattak, hogy tízből kilenc vizsgálat során a melatonin közvetlen lefekvés előtti alkalmazása az úti célnál (este 10 és 12 óra között), öt, vagy annál több időzónát átölelő utazást követően csökkentette a jet lag negatív hatásait. Emellett azt is megfigyelték, hogy napi 0,5-5 milligrammnyi melatonin mindennapos alkalmazása hasonló hatást eredményez, és a kísérletben résztvevő, 5 milligrammot fogyasztó páciensek hamarabb aludtak el, valamint jobban aludtak az éjszaka során, mint azok, akik csak 0,5 milligrammot kaptak.

Ennél nagyobb mennyiség esetén azonban az eredmény láthatóan nem javult. Egy másik fontos következetés, hogy a melatonin szervezetbe juttatásának időpontja döntő lehet, túl korai alkalmazása esetén nehézkesebb lehet az új időzónához történő alkalmazkodás folyamata. A melatonin egyéb mellékhatásai elhanyagolhatónak bizonyultak.

8. Az eredmények javulása autizmusban szenvedő gyerekeknél

Az autizmushoz hasonló fejlődési rendellenességgel küzdő gyermekeknél is eredményes lehet a melatonin, ami az autizmus eseteinek egyre növekvő száma miatt nem elhanyagolható tényező.

A Developmental Medicine and Child Neurology lap 2011-es, 35 tanulmányt vizsgáló tudományos felülvizsgálata a melatoninnal elért eredményeket összesítette autizmus spektrum zavar, autizmus, Asperger szindróma, Rett szindróma és más, gyakori fejlődési rendellenességek esetén. Az eredmények összesítését követően a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a melatonin autizmus spektrum zavar esetén jobb alvást, jobb nappali viselkedésmintázatot és minimális mellékhatást eredményez.

9. A fülcsengés tüneteinek enyhítése

A melatonin a fülcsengésre is természetes kezelési gyógymód lehet. A fülcsengés során zajokat vagy csengést hallhatunk a fülben, ami sok embernél idővel elmúlik, miután a fültájéki hallószervek és idegek alkalmazkodnak, azonban amennyiben a tünetek hosszabb idő múltával sem szűnnek meg, olyan egészségügyi problémák is jelentkezhetnek, mint a szorongás vagy depresszió.

A melatonin antioxidatív jellemzőinek köszönhetően enyhítheti a fülcsengés tüneteit. Az Ohioi Állami Egyetem Szem- Fül- és Orrgégészeti Intézetének kutatói 61 résztvevő bevonásával elvégzett vizsgálata során minden páciensnek 30 napon át napi 3 milligramm, melatonint adott be este, akiknél ennek hatására a fülcsengés tünetei jelentősen enyhültek. A melatonin emellett segített a krónikus fülcsengéstől szenvedőknek javítani az alvás minőségét is.

10. Hólyagműködési zavarok enyhítése

A melatonin receptorok, amelyek a hólyagokban és a prosztatában találhatók, segítenek meggátolni a melanodialdehid-szint emelkedését, ami az oxidatív stressz jele. Az oxidatív stressz csökkenésével a melatonin sikeresen küzd a korral járó hólyagproblémákkal szemben, valamint korlátozza a hólyag-összehúzódások számát, és a hólyagra gyakorolt nyugtató hatásának köszönhetően enyhíti a hólyagtúlműködési zavarokat is.

A Current Urology lapban olvasható tudományos áttekintés komoly bizonyítékokat talált arra, hogy a felborult melatonin-egyensúly döntő fontosságú tényező lehet a hólyagműködés zavarában, bár a pontos folyamatok egyelőre még nem teljesen világosak.

Egy 2012-es tanulmány arra enged következtetni, hogy a melatonin éjjel történő előállítása a szervezetben jobb alvásminőséget és kevesebb éjszakai ürítést eredményez. Emellett a melatonin növelheti a hólyagkapacitást és csökkentheti a vizelet mennyiségét, mivel a hatását a központi idegrendszerben fejti ki.

11. Segít a stressz tüneteinek enyhítésében

shutterstock_240420940

Stressz jelentkezése során a melatoninszint megváltozik. Éjszaka a stressz csökkenti a melatonin-koncentráció szintjét, míg napközben fokozza a melatonin termelését, ami a kortizol szint (stressz hormon) növekedésével hozható összefüggésbe. A melatonin a szervezet által érzékelt stimulációk szintjének szabályozásával enyhítheti a stressz tüneteit.

Szorongás esetén a melatonin segít enyhíteni az olyan, napközben tapasztalt kimerültséghez kötődő tüneteket, mint a nappali fáradékonyság, álmosság, álmatlanság és izgatottság. Általános nyugodt közérzetet biztosít, és támogatja az agyi funkciókat.

Használjon melatonin és magnézium-tartalmú, bőrön át felszívódó készítményeket a kellemetlen izomgörcsök, álmatlanság, stressz tüneteinek enyhítésére! A magnéziumhiány – a melatoninhiányhoz hasonlóan – súlyos következményekkel járhat, ezért ellenőrizze rendszeresen szervezete magnéziumszintjét!

A honlapon és a bejegyzésben található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek nem az OÉTI, illetve az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) szakvéleményei. Betegséggel, hatóanyagokkal, életmódváltással, táplálkozással kapcsolatban kérje orvosa vagy gyógyszerésze szakvéleményét!

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.

Ajándék termék a következő vásárlásához!

A kosár oldal alján adja meg az OSIM93 kuponkódot és mi egy 1390 forint értékű Koncentrátum Érzékeny Bőrre 30ml terméket küldünk ajándékba a vásárlása mellé!

A kupon felhasználónként csak egy alkalommal alkalmazható és március 31. éjfélig használható fel!

A kedvezmény más kedvezményekkel együtt nem alkalmazható!

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

Keresse kollégáinkat a +36 1 445 0532 telefonszámon, vagy az info@osimagnesium.hu email címen