Hozzájárul a csontok egészségének megőrzéséhez
A D vitamin zsírban felszívódó vitamin, amit a máj és a zsírszövetek tárolnak. A zsírtöbblet leköti a D vitamint, és így a szervezet nem képes hozzáférni ahhoz. A D vitamin különbözik a többi vitamintól, mivel nagy részét a szervezet maga állítja elő, és nem az elfogyasztott élelmiszerekből jut hozzá.
A D vitamin előállítása során a szervezetünk a napfényt vegyületekké alakítja át, amit később felhasznál. A bőrben található koleszterin átalakítja az úgynevezett „pre-D vitamint” (más néven provitamin D) hasznosítható D3 vitaminná. A pre-D vitamin először a vesén és a májon keresztül eljut a véráramba, majd a szervezetünk biológiailag aktív és hasznosítható kalcitrollá alakítja.
A D vitamin a szervezeten belül gyakorlatilag hormonná alakul, aminek a nagyobb része secoszteroid hormon. Az általunk ismert D vitamin valójában csupán az előfutára egy szteroid hormonnak, amelynek a csontszerkezet egészsége mellett a vérnyomás-szabályozásában, az immunrendszer, az általános közérzet és agyműködés fenntartásában, valamint a rák elleni védekezés során is fontos szerepe van.
A D2 és a D3 vitamin
A D vitamin kiegészítőknek két típusát különbözetjük meg: a D2 és D3 vitamint. A D vitamin előfutára mind növényekben, mind állati eredetű termékekben megtalálható, de az állati eredetű készítményekről úgy tudjuk, hogy könnyebben szívódnak fel, és a szervezet jobban tudja hasznosítani.
Miért van ez? Nos, a mesterséges D vitamin előállításának két módja van. Élesztő és egyéb penészgombák sugárkezelése során is előállítható („vegetáriánus”, azaz D2 vitamin), illetve sugárkezelt állati eredetű olajok és koleszein útján is nyerhetünk D3 vitamint. A szervezetünk által természetes úton előállított D vitamin D3 vitamin, ami kolekalciferolként is ismeretes.
A szervezet ugyan képes a D2 vitamin egy részét felhasználni a működése során, azonban a D3 vitamint sokkal jobban és hatékonyabban tudja beépíteni.
Sajnos a D vitaminban gazdag élelmiszerek és étrendkiegészítők többsége ergokalciferolt tartalmaz, ami egy olyan D2 vitamin, ami nem szívódik fel olyan könnyen, és a szervezet nem képes átalakítani a számára szükséges formában.
Az állati eredetű élelmiszerekben található D3 vitamin (különösen a koleszterinből származó formájában) hasonlít leginkább a napfény által a bőrbe jutó UV fényből természetes úton előállított D vitaminhoz.
A tudósok úgy vélik, hogy a D3 vitamint a szervezet akár 500-szor gyorsabban alakítja át, mint a D2 vitamint, és egyes számítások szerint 4-szer hatékonyabbnak bizonyul az emberi szervezet számára, mint a D2 vitamin.
A napfény és a D vitamin hiány tünetei
Sokan úgy vélik, hogy a D vitamin legjobb forrása a tej, a hal, illetve a tőkehalolaj. A D vitamin legjobb forrása azonban egyértelműen a közvetlen napfény.
Ami azt illeti, a bőr maga is részben a napfény hatására barnul le. Nagyjából 10 percnyi, napon eltöltött idő napvédő krém használata nélkül körülbelül 10.000 egységnyi természetes D vitamint juttat a szervezetbe, de nem szabad elfelejteni, hogy ez a mennyiség a bőr tónusától függően egyénenként változhat.