Bár a babáknak szükségük van sóra, hogy testük megfelelően működjön, a túl sok só bevitele viszont egészségügyi problémát okozhat a növekedés során is. Sok bébiételnek, mint például a babasüteményeknek, a konzerv zöldségeknek, dobozos élelmiszereknek túl magas lehet a nátrium tartalma. Azt javasoljuk, hogy mindig olvassa el az élelmiszer címkéjét, hogy megfelelő terméket választhasson a gyermeke számára.
Beviteli ajánlások
Nincsenek specifikus nátrium-ajánlások a 2 éves és annál fiatalabb gyermekek számára, de annak minimális szinten tartása a legjobb. Első éve alatt a baba nem kaphat napi 1 g-nál többet, ezt a mennyiséget legideálisabb az anyatejből beszereznie.
A só szerepe
A nátrium szabályozza a baba vérnyomását és vérének mennyiségét. Szüksége van sóra az izom- és idegfunkcióhoz is. A nátriumhiányt hyponatraemiának nevezik és ritka állapot. Ha azonban előfordul, ez hányást, fejfájást, energiahiányt, fáradtságot, ingerlékenységet, izomgyengeséget, eszméletvesztést vagy kómát okozhat. Krónikus hasmenés, hányás, bizonyos gyógyszerek, kiszáradás, vagy akár a túl sok víz is okozhat nátriumhiányt. A sót tehát nem szabad teljesen eltávolítani a baba étrendjéből.
Túl sok só
Ugyanakkor a túl sok só fogyasztása – függetlenül attól, hogy mennyi idős a gyermek – egészségügyi problémákhoz vezethet. A túl korai életszakaszban bevitt túl sok só évekkel később negatívan befolyásolhatja a vérnyomását. Egy holland tanulmány megállapította, hogy azok a csecsemők, akik kevesebb nátriumot fogyasztottak életük első 6 hónapjában, alacsonyabb vérnyomással rendelkeztek 15 éves korban, mint azok a serdülők, akik nagyobb mennyiségű nátriumot fogyasztottak csecsemőkorban. A vérnyomás megfelelő szabályozása segít megelőzni a szívbetegségeket is. A baba veséje nem elég érett/erős ahhoz, hogy nagy mennyiségű sót kezeljen és a magas nátrium tartalmú étrend veseelégtelenséget is okozhat. Továbbá a túl sok só növelheti a baba érzékenységét a rákkeltő anyagokkal szemben, növelve a rák kockázatát, az Európai Népegészségügyi Szövetség szerint.
Bébiételek
A legtöbb pépesített bébiételben és dobozos gabonapehelyben nincs hozzáadott só, így egészséges és alacsony nátriumtartalmú étrendet biztosít a babának. Azonban a kisgyermekek számára forgalmazott snackek és élelmiszerek gyakran jelentős mennyiségű sót tartalmaznak. A címkék gondos elolvasása segít kiválasztani a megfelelő ételeket a csecsemő számára. Ha úgy dönt, hogy saját bébiételt készít otthon, ne adjon hozzá sót, vagy használja az egészséges, emelt kálium- és magnéziumtartalmú, csökkentett nátriumtartalmú verziót. Ha az egész családnak készít ételeket – pl. párolt, sózott és vajas zöldségeket – akkor vegye ki a baba részét, mielőtt hozzáadná a sót és/vagy a vajat. Limitálja a feldolgozott húsokat, a fagyasztott ételeket, a konzerv levest, a burgonyát és a pizzákat is, amelyek mindegyike jelentős mennyiségű nátriumot tartalmazhat.
A várandósság alatt fogyasztott ideális sómennyiségről és – minőségről itt olvashat. A magnéziumhiány tüneteiről itt írtunk, ha pedig szeretné megtudni, Önnek szüksége van-e magnéziumpótlásra, töltse ki magnéziumszükséglet-kalkulátorunkat!