A töklámpás nemcsak Halloween miatt mosolyog, hanem mert ő is hallott a sütőtök és egyéb narancssárga gyümölcsök és zöldségek magas tápértékéről. A sütőtök, az édesburgonya és a sokféle szezonális gyümölcs bővelkedik ásványi anyagokban, így támogatva egészségünket.
A gyümölcsök és zöldségek színe ugyanis utalhat a bennük lévő ásványi anyagokra.
A hagyományosan ismertté vált vitaminok és ásványi anyagok mellett a narancsszín olyan tápanyagokat jelenthet, mint az alfa- és a béta karotin, a lutein és a zeaxantin. Ezek olyan antioxidánsok, amelyeket hatásosnak vélnek a szem, a szív- és érrendszeri egészség védelmében, valamint egyes rákos megbetegedések és az öregedés ellen. Segíthetnek az immunrendszer megerősítésében és bizonyos vírusellenes tulajdonságokkal is rendelkeznek.
Ezen tápanyagok mellett a quercitin és a klorogénsav szintén rákellenes hatású. Az édesburgonya különösen gazdag ezen védő anyagokban. Ezenkívül több béta-karotint tartalmaz, mint bármely más zöldség. A béta-karotin védi a szemet az ultraibolya károsodástól, de ha szükséges, átalakulhat A-vitaminná is és annak minden hatását biztosítja.
Néhány vitamin és ásványi anyag, melyet a narancssárga zöldségek tartalmazhatnak: folsav és egyéb B-vitaminok, kálium, C- és E-vitamin, magnézium, mangán és foszfor. A sütőtök tartalmaz rezet is. A tökmag pedig rendkívül gazdag ásványi anyagokban, mint például fehérje, vas, magnézium, mangán, cink, kálium és foszfor.
Minden ásványi anyagnak több funkciója van a szervezetben.
A kálium és a magnézium többek között a vérnyomás normalizálására alkalmas. A kálium egy elektrolit, amely egyéb funkciók mellett a szervezet „elektromos rendszerében” is részt vesz. A magnézium az izmokat, a csontokat, az idegrendszert és az immunrendszert is támogatja. A cink számos enzim része. A mangán hasznosnak tűnik a csont, a bőr és a vér glükózellátása szempontjából.
A zöldségekben és gyümölcsökben található rostok elősegítik az egészségügyi problémák széles körének (magas vérnyomás, magas koleszterinszint, magas trigliceridszintek, emelkedett vércukorszint, bélrendszeri problémák stb.) kockázatának csökkentését, és szerepet játszhatnak a testtömeg-szabályozásban.
A sütőtök és az édesburgonya sok oldható rostot tartalmaz.
A rostos ételek segítenek abban, hogy az étkezés során telítettnek érezzük magunkat, így elősegíthetjük a megfelelő mennyiségű táplálékbevitelt. A rostok kiválóan alkalmasak a bélrendszer izomzatának mozgatására, és szerepet játszanak a vastagbél-divertikulum megelőzésében.
Az egészségügyi előnyök mellett ugyanakkor nem elhanyagolható ezeknek a zöldségeknek finom íze sem, hiszen változatos, ízletes ételek készíthetőek belőlük. Említsük csak a sütőtökkrémlevest, amit ízesíthetünk például gyömbérrel vagy naranccsal. Így amellett, hogy különleges ízvilágot és egy kis melegséget varázsol körénk, még jobban támogatjuk vele immunrendszerünket, emellett köhögéscsillapító és gyulladáscsökkentő hatásait is élvezhetjük. Hát nem fantasztikus?
Az angol nyelvű cikk ide kattintva olvasható!
Az egészséges, magnéziumban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás mellett támogassa szervezetét praktikusan és higiénikusan használható bőrön át felszívódó magnéziummal is, hiszen a magnéziumhiány izomgörcsökkel, álmatlansággal, megnövekedett stresszterheléssel járhat.
Ellenőrizze rendszeresen szervezete magnézium-szükségletét néhány perc alatt kitölthető kalkulátorunkkal!