Barion Pixel
magnézium hiány nők

A nők jobban ki vannak téve a magnéziumhiány kockázatának

Javasolt magnéziumhasználat nőknek 

Ha már valaha is nézelődött az bioboltok és gyógyszertárak étrend-kiegészítős polcain, bizonyára nem kerülték el a figyelmét a férfiaknak és a nőknek szóló termékek közti nyilvánvaló különbségek. A különböző termékek vitamin-, ásványi anyag és gyógynövény összetételei mellett ugyanez elmondható a használati utasításra és az adagolás mértékére is. A boltok polcain a kifejezetten nők számára készült multivitaminok mellett megtalálható számos nemi és szexuális egészséget biztosító készítmény, öregedést gátló termék, fitnesz étrend-kiegészítő és természetesen fogyókúrás készítmény is.

A széleskörű kínálat láttán joggal merülhet fel bennünk a kérdés: hol marad a magnézium?

Két részből álló cikkünkben bemutatjuk azokat a nők számára kedvező, egyéni igényeket kielégítő lehetőségeket, amelyekkel garantálható az optimális magnéziumszint. Mielőtt azonban jobban belemerülnénk a különféle praktikákba, tekintsük át, hogy milyen akadályokkal szembesülhet a nők nagy része.

létemre hogyan biztosíthatom a megfelelő magnéziumszintet?

Tény, hogy a nők olyan rendkívüli biológiai adottságokkal rendelkeznek, amelyek sajnálatos módon a magnéziumszint megőrzése tekintetében biológiai eredetű hátrányokkal is járhatnak.

Ha megvizsgáljuk a nők számára javasolt napi magnézium-bevitel mennyiségét, azt láthatjuk, hogy ez alacsonyabb, mint a férfiak esetében. Azonban az uniformizált értékek kialakítása során számos olyan tényezőt figyelmen kívül hagynak, ami elkerülhetetlenül a magnéziumhiánnyal vívott, véget nem érő küzdelemhez vezet.

Fogamzásgátlás és hormonpótlás

shutterstock_570453910Mint tudjuk, a hormonalapú fogamzásgátlás (vagyis „a tabletta”) és a hormonpótló kezelések azok ösztrogéntartalma miatt magnéziumhiányhoz vezethetnek.

Egy 2010-ben elvégzett amerikai tanulmány szerint a fogamzásgátlót szedő nők 34%-a hormonalapú készítményt használ. Ez megközelítőleg 33,8 millió olyan amerikai nőt jelent, akiknél a magnéziumhiány súlyos kockázata áll fenn.

Mikor abba a korba érkezünk, mikor a fogamzásgátlás okafogyottá válik, az alacsony magnéziumszint veszélye továbbra is fennáll. Az öregedés önmagában annyit jelent, hogy a testnek a korábbi feladatok elvégzéséhez egyre több tápanyagra van szüksége, mivel a szervezet elveszíti korábbi hatékonyságát.

Ahogy a nőknél jelentkezni kezdenek a menopauza jelei, és az ösztrogénszint kezd kiszámíthatatlanná válni, az ezzel járó hormonszint-ingadozások kihatnak az egész testünkre. A menopauza során a kezelőorvos gyakran mind hormonpótló, mind pedig kalciumpótló kezelést is előír. Ezen kezelések együttes alkalmazása valójában magnéziumgyilkos gépezet, ami feloldhatatlan ellentétet szül, ha figyelembe vesszük, hogy milyen kedvező hatásai is vannak a magnéziumnak a menopauza, az öregedés, csontritkulás és stressz esetén.

Terhesség és szoptatás

shutterstock_567387562 copyTalán nem meglepő megállapítás, hogy miközben egy új élet fejlődik bennünk, a szervezetünk egyúttal hatalmas mértékű stressznek is ki van téve, és emiatt a várandós szervezet számára még inkább szükségessé válik a fokozott tápanyagbevitel. A napjainkra jellemző étrend és életvitel mellett még a terhesség ideje alatt javasolt étrend-kiegészítők is csupán a minimálisnak mondható szükséges mennyiség szintjét biztosítják. A preeclampsiás (vagyis terhességi magas vérnyomás, amelyet az orvosok általában magnéziummal kezelnek) esetek száma az elmúlt 30 év során emelkedett. Amennyiben magnéziumhiányos állapotban lesz valaki állapotos, sokkal nehezebb beállítani a terhesség alatt az optimális magnéziumszintet, és fokozottan fennáll az esélye annak, hogy az újszülött is örökli a hiányt (ami gyakran összefüggésbe hozható a kisbabáknál jelentkező bőrgyulladással).

Szoptatós kismamáknál a saját maguk, és születendő gyermekük nagy tápanyag-igénye közel sem ér véget a szüléssel. Mégis, a nők a szülés utáni időszakban igen gyakran szoktak felhagyni a terhesség során szedett vitaminokkal, illetve minden olyan egyéb szokással, ami korábban az egészségük megőrzését szolgálta. Ezzel szemben a szakemberek azt javasolják, hogy a szoptatás alatt se hagyjunk fel ezekkel a jól bevált, egészséges praktikákkal. A testünk annak érdekében, hogy a növekvő csöppség számára a lehető legjobb ételt biztosítsa, az ásványi anyagokat a kismama saját tartalékaiból fedezi.

A szervezetünk maratoni szintű igényei, a kialvatlan éjszakák és a kisbabával járó mindennapos stressz mellett biztosak lehetünk abban, hogy a magnézium és a hozzá hasonló ásványi anyagok hihetetlenül gyorsan fognak kiürülni a szervezetünkből, így a folyamatos pótlás elengedhetetlen.

Antibiotikumok

shutterstock_573994546 copyEgy másik komoly probléma a magnéziumvesztést okozó antibiotikumok, amiről kevesen mondhatjuk el, hogy még nem találkoztunk vele. Elsősorban miért nők számára fontos mindez? A válasz a szinte minden nő által legalább egyszer megtapasztalt húgyúti fertőzés.

Bár férfiaknál is előfordul, azonban a nőknél ez sokkal gyakoribb; több mint 50%-uk már 32 éves kora előtt átesett rajta. Bár a betegség negatív hatással van az egészségünkre, elsősorban mégsem emiatt, hanem főleg az ilyen esetekben leggyakrabban felírt antibiotikumok miatt változik meg a szervezet magnéziumszintje.

Közismert tény, hogy a fluorkinolonok és szulfonaminok elvonják a szervezettől a magnéziumot, amelyek rövid ideig tartó szedése is komoly hatással van a szervezetünk ásványianyag-szintjére. Számtalan tanulmányban olvashatunk a használatukból eredő negatív következményekről, amelyek miatt mindezekre – különösen a veszélyeztetett állapotú – nőknek komolyan oda kell figyelniük.

Sajnos a szomorú tapasztalat az, hogy a kezelőorvosok elenyésző százaléka javasolja az ásványi anyag tartalmú étrend-kiegészítők bizonyos mértékű használatát antibiotikumok mellé.

Vegyük komolyan a magnéziumot!

Ha a fentiek valamelyike Önre is igaz, lehet, hogy érdemes újragondolnia, és a felmerülő többlethiányhoz igazodva átalakítania a magnézium-bevitelét. Bár a fogamzásgátlás, a hormonpótlás, a terhességgel járó nehézségek és az antibiotikumok mellett sok más is nehezíti a megfelelő mennyiségű magnézium bevitelét és a megfelelő magnéziumszint fenntartását, a nők többségének mégis számolnia kell mindezekkel.

A nők számára javasolt a proaktív és jól átgondolt magnéziumpótlás – akár magnézium tartalmú, agyagos arcpakolások, fürdősók, különféle testápolók formájában, miközben a magnéziumban gazdag táplálkozásról sem szabad megfeledkeznünk.

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.