Barion Pixel

✅ 15.000 forint feletti vásárlása mellé 1kg Jó Éjt Fürdősót küldünk ajándékba, 25.000 forint felett pedig egy 300 mg-os CBD Krémet is. Részletekért kattintson ide.

Ősi magnézium tanulmány

Tanulmány: A Magnézium Koncentrátum és Fürdősó Hatása

A tanulmány alapjául szolgáló vizsgálat menete

A vizsgálatokat az Egyesült királyság-beli Mineral Check limited végezte, azzal a céllal, hogy megvizsgáljanak egy, az Ősi Magnézium Koncentrátummal 100%-ban azonos termék (ún. Magnézium Oil) magnéziumszintre és a teljes szervezet Ca/Mg arányára gyakorolt hatását egy transzdermális kezelés során.

Minden vizsgált személynél javult a kalcium/ magnézium egyensúly átlagosan 25.2 %-kal. A Magnézium Koncentrátum termékekkel való kezelés után a páciensek 78%-ánál szignifikánsan kimutatható volt a nehézfémek méregtelenítésének javulása. Az eredmények azt támasztják alá, hogy minden esetben lehet növelni az intracelluláris/ sejten belüli magnéziumszintet és ez számos folyamatra hatást gyakorol – mint például a szív-és érrendszeri működésre, a csontok állapotára és az egészségérzetre.

Az ásványi anyag tartalmat a haj vizsgálatából határozták meg. Minden személy naponta 20 alkalommal használta a koncentrátumot, továbbá 20 perces lábfürdőt is vettek 100g Magnézium Fürdősó hozzáadásával heti kétszer. 12 hét múlva újra megvizsgálták a hajukat.

A haj ásványi anyag tartalmának vizsgálata (Hair mineral analysis; HMA) egy kidolgozott és nemzetközileg elfogadott analitikai teszt, ami a haj ásványi anyag tartalmát monitorozza. Kimutatható vele az esszenciális ásványi anyagok hiánya és a toxikus nehézfémek megléte, valamint meghatározható vele az egyes betegségek leghatékonyabb terápiája is.

Milyen tudományosan megalapozott kutatások miatt fontos ennyire a magnézium pótlása?

Állati és humán kísérleti adatok alátámasztják, hogy a magnézium mennyiségének fontos szerepe van az iscémiás szívbetegségekben. Epidemiológiai tanulmányok szerint csökkent magnéziumszint esetén nagyobb az esély az ischémiás szívbetegség (IHD) miatti vagy általánosan a betegségből eredő elhalálozásra. A National Health and Nutrition Examination Survey Epidemiologic tanulmányában kimutatták, hogy a szérum magnéziumszint fordítottan arányos az IHD illetve valamilyen betegségből eredő halálozás mértékével. Egy 19 éven át, 12 ezer ember bevonásával készült kutatás szerint a magasabb magnéziumszint 30%-kal csökkentette a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Az Egyesült Államokban végzett felmérés kimutatta, hogy az emberek 68-75 %-a nem fogyaszt naponta elegendő mennyiségű magnéziumot, 19 %-uk még a napi javasolt mennyiség felét sem.

(Szerző megjegyzése) „1984-ben a magyar OÉTI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet) országos reprezentatív vizsgálatot végzett. Ennek keretében sor került 5469 ember SZÉRUM-MAGNÉZIUM-SZINT vizsgálatára is.

Az eredmények nagyon lehangolók voltak. A sokak által optimálisnak tartott 0,9-1,0 mmol/liter magnézium koncentrációs szintet a vizsgált alanyok 7,63%-a érte csak el ! Ez az jelenti, hogy az 5469 esetből 5052 ember, azaz az esetek 92,37%-a a magnéziumhiányosnak mutatkozott. ) Forrás: Bíró Gy.: Az első Magyarországi Reprezentatív Táplálkozási Vizsgálat:az eredmények áttekintése. Népegészségügy 75, 129-133 (1994)”

1940 óta 72 alapélelmiszer magnéziumtartalma csökkent 21 %-kal több kontinensen is. A népesség egészségi állapota aggodalomra ad okot. A statisztikák a napi ajánlott bevitel értékein (RDA) alapulnak, ami számos szakértő szerint alulbecsült. Most, az Independent Vitamin Safety Review Panel ajánlása szerint- amit számos híres tudós, kutató, orvos javaslata alapján határoztak meg- a jelenlegi érték nem elegendő a betegségek kialakulásának megelőzéséhez. 2011-ben a magnézium RDA érték 300-ról 360 mg-ra emelték.

Magnéziumpótlás - akár így
Magnéziumpótlás – akár így

A magnézium több mint 325 biokémiai reakcióhoz szükséges a szervezetünkben. Segíti a normális izom- és idegműködés fenntartását, kiegyensúlyozottan tartja a szívritmust és fontos a csontokhoz is. A műtrágyahasználat miatt a talaj magnéziumtartalma lecsökkent.

Ha Ön nem tudja, hogy elég magnéziumot visz-e be a szervezetébe, használja Magnéziumszükséglet kalkulátorunkat, melynek segítségével könnyedén megállapíthatja napi magnézium szükségletét. A kalkulátor használatához kattintson ide.

Miért nem megfelelő a szájon át történő magnézium pótlás?

Kimutatták, hogy a szájon keresztül adagolt magnézium-oxid esetében kevesebb, mint a 4%-a szívódik fel. Ha valaki az ajánlott bevitelhez viszonyítja – ami 300-400 mg elemi magnézium-, addig a hasznosítható mennyiség ebből a fajta vegyületből csak 12-16 mg. Még a magnézium-citrát esetében is alacsony ez az érték – ami egy relatíve jól felszívódó vegyület -, csupán 50% szívódik fel. Tehát az étrend-kiegészítők nem képesek biztosítani a valós napi magnézium szükségletet.

A különböző magnézium készítmények bizonytalan felszívódása mellett számolni kell hashajtó hatásukkal is. A bevitt dózis mennyiségétől függően befolyásolják a bélperisztaltikát és a széklet állagát. A magasabb, egyszeri adaggal nagyobb az esély a hasmenésre. Ebből következik, hogy az orális magnézium készítmények felszívódásának mértéke erősen függ attól, hogy az mennyi időt tölt a béltraktusban. A magnézium felszívódásához minimum 12 óra szükséges. Amennyiben ez az idő rövidebb, akkor a felszívódás mértéke drasztikusan csökken. Ha ezeket összekapcsoljuk a szervezet egyedi felszívó képességével, az eredmények sok esetben megbízhatatlanok lesznek a szájon át szedhető étrend-kiegészítők esetében. Az emésztőrendszer kikerülésével azonban megszüntethetők a hátrányos tulajdonságok. Egy praktikus alternatív módszer lehet a magnézium-klorid sóoldatának transzdermális alkalmazása, ami egy egyszerű, kényelmes, és hatékony megoldás a celluláris magnéziumszint növelésére, valamint a kalcium egyensúlyának helyreállítására. A transzdermális alkalmazás a legoptimálisabb módja a sejtek magnéziumszintjének biztosítására.

Megoldás: a transzdermális kezelés

A hagyományos kezelések, mint a kapszula vagy a tabletták szedése során a hatóanyagok a gyomorba és a bélrendszerbe kerülve reakcióba lépnek a gyomorsavval és az emésztő enzimekkel, ezért gyakran csökken a felszívódó képességük és hatékonyságuk is. A gyomor és a máj kikerülésével az anyagok nagyobb százaléka jut el a vérkeringéssel a célsejtekig. A transzdermális módszerek alkalmazásával kikerülhetők a gasztro-intesztinális mellékhatások, mint a puffadás és a hasmenés. Annak ellenére, hogy a transzdermális gyógyászat évezredek óta létezik, a modern gyógyászatban még nem terjedt el. Már több tudományos vizsgálat is igazolta, hogy a szájon át alkalmazott magnézium készítmények hatékonysága alacsonyabb, mint a transzdermális alkalmazás esetében. A transzdermális kezelés során a gyomrot és a máj first-pass effektusát kikerülve az anyagok nagyobb koncentrációban jutna be a vérkeringésbe.

A vizsgálat eredményei

12 héttel a transzdermális kezelés után egy beteget kivéve minden esetben nőtt a sejtek magnéziumszintje. Az átlagos növekedés 59,7% volt.

A legmeglepőbb eredmény az volt, hogy a magnézium milyen hatást gyakorolt a toxikus ásványok méregtelenítésére. Hét esetben a kilencből, azaz 78%-ban a magnézium koncentrátum spray és a fürdősós áztatás formájában képes volt felszabadítani az olyan mérgező fémeket a szervezetből, mint az alumínium, az ólom, a kadmium és a higany, sőt, ellensúlyozni hatásukat.

A magnézium egy jól vizsgálható antagonistája ezeknek a mérgező elemeknek. Ez a tanulmány arra világított rá, hogy már 20 napig alkalmazott spray-s kezeléssel és heti két lábfürdővel jelentős eredményeket lehetett elérni az elraktározott méreganyagok kiürítésében.

Ez a tanulmány igazolja, hogy a magnézium-klorid transzdermális alkalmazásával a magnéziumszint emelkedik az egész testben relatív rövid idő alatt.

Bőrre permetezhető magnézium
Bőrre permetezhető magnézium

A tiszta magnézium transzdermális alkamazása egy kényelmes és hatékony módja a szervezet megfelelő magnéziumszintjének biztosításához és a kritikus Ca/Mg egyensúly fenntartásához, amit a modern életmódunk és a helytelen táplálkozásunk miatt nehéz biztosítanunk.

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

Keresse kollégáinkat a +36 1 445 0532 telefonszámon, vagy az info@osimagnesium.hu email címen