Barion Pixel

✅ 15.000 forint feletti vásárlása mellé 1kg Jó Éjt Fürdősót küldünk ajándékba, 25.000 forint felett pedig egy 300 mg-os CBD Krémet is. Részletekért kattintson ide.

10 vitamin és ásványi anyag hiánya a tavaszi fáradtság hátterében

Előfordult már, hogy a fáradtság legyengítette és a mindennapjaira is hatással volt? Volt már olyan, hogy úgy érezte, az életminősége romlott a fáradékonysága miatt?

A fáradtság annyira elharapózhat, hogy az egyén képtelen a normális életvitelre, ez jellemző például a krónikus fáradtság szindrómában szenvedőkre is. Éppen ezért nagyon fontos feltárni a fáradtság okait, majd orvosolni azokat.

A fáradtság számos különböző egészségügyi körülményt kísérhet, ezért sok esetben nehéz megállapítani az okát. Kimerültség előfordulhat például vérszegénység, megfázás, influenza, bármilyen fertőzés, illetve bármilyen nagyobb szervi probléma, például szívbetegség, tüdőbetegség és májbetegség tüneteként. A fáradtság felbukkanhat hirtelen fogyás vagy nagy mennyiségű érzelmi stressz esetén is.

Ugyanakkor a fáradtság gyakran valamilyen vitamin- vagy az ásványianyag-hiányra vezethető vissza. Íme néhány ezek közül:

1. D-vitamin-hiány

Az immunrendszer gyengesége mellett a D-vitamin-hiány izomfáradtságot és a -fájdalmakat is okozhat.shutterstock_113845621

2. Vashiány

A vashiány vérszegénységet okoz, ami fáradékonyságot eredményezhet. A vörösvérsejtek zsugorodnak, és elveszítik képességüket, hogy oxigénnel lássák el a szervezetet.

3. Rézhiány

A rézhiány vérszegénységet okoz, ami fáradékonyságot eredményezhet.

4. Magnéziumhiány

Még az enyhe magnéziumhiány is okozhat fáradékonyságot. Ez a hiányállapot elég gyakori és sajnos semmilyen más anyaggal nem lehet pótolni, csak magnéziummal.

5. B-vitamin-hiány

A B-vitamin-hiány hírhedten befolyásolja az energia szintjét a szervezetben. Ennek az az oka, hogy sok B-vitamin ahhoz szükséges, hogy az élelmiszerek energiává alakuljanak át. A B-vitaminok közé tartozik a B1-vitamin (tiamin), a B2-vitamin (riboflavin), a B3-vitamin (niacin), a B5-vitamin (pantoténsav), a B6-vitamin (piridoxin), a B12-vitamin, a kolin, az inozit, a folsav és a biotin. Győződjön meg róla, hogy a B-vitamin tablettában, amit szed, mindegyik megtalálható legyen.

6. C-vitamin-hiány

Manapság nem túl gyakran hallunk olyan emberről, akinek C-vitamin-hiánya van. Mégis van, akinél fennáll ez az állapot, különösen a rákos betegeknél jellemző. Neil Riordan, aki az Arizoani Klinikán rákos betegekkel foglalkozott, megállapította, hogy mindegyiküknek olyan mértékű C-vitaminhiánya volt, amely egy intenzív 20 napos C-vitamin-kezelést igényelt a megfelelő szint helyreállítása érdekében.

7. CoQ10-hiány

A sztatin-típusúak mellett több más féle gyógyszer is hozzájárul a CoQ10 hiányhoz. Nehéz elegendő CoQ10-hez jutni az étrendből, ezért érdemes külső forrásból pótolni azt. A CoQ10-t nem tartják hivatalosan tápanyagnak, de számos funkcióval bír a szervezetben.

8. Cinkhiány

A cinkhiány szintén fáradékonyságot okozhat, mivel ez az ásvány a szervezetben több mint 300 különböző enzimatikus folyamathoz járul hozzá. Nélküle az enzimek nem működnek megfelelően – így az anyagcsere sem.

9. E-vitamin-hiány

Bár az Egyesült Államokban nem túl gyakori, de ez a hiány is okozhat fáradékonyságot.shutterstock_227550832

10. Káliumhiány

Elegendő kálium nélkül ingerültnek érezheti magát, izomgyengeséget és fáradékonyságot érezhet.

Az ilyen hiányállapotok okozta fáradtság elkerülése érdekében ajánlatos sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Nem véletlen, hogy akik sok zöldséggel és gyümölccsel egészítik ki az étrendjüket, megnövekedett energiaszintet tapasztalnak. Hiszen tudjuk, hogy az extra energiát nem energiaital elfogyasztásával, hanem az ásványi anyagok és vitaminok pótlásával érdemes megszerezni.[

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.

15% kedvezmény a következő vásárlásához!

Tegyen termékeket a kosarába, majd a kosár oldal alján írja be az OSIM92 kuponkódot és mi 15% kedvezményt adunk a teljes árú termékekre!

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

Keresse kollégáinkat a +36 1 445 0532 telefonszámon, vagy az info@osimagnesium.hu email címen