Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
betegségek lelki okai

Betegségek lelki okai – már az orvostudomány is elismeri!

Napjainkban a modern orvostudomány is egyre inkább elismeri, hogy legtöbb áldozatot követelő betegségeink nem kizárólag a helytelen életmódból vagy a genetikából fakadnak. Természetesen sok esetben ezek a legfontosabb tényezők, azonban a teljes gyógyulás érdekében fontos, hogy – a megfelelő orvosi ellátás mellett – a betegségek lelki okait is megpróbáljuk felderíteni. Cikkünk ehhez nyújt segítséget Önnek! 

Betegségek lelki okai – ízületi gyulladás

A térdfájdalom, porckopás, csípőfájdalom az egyik leggyakoribb betegségnek számít hazánkban. Több mint egymillióan szenvednek a porckopások következményeitől, és százezreket érintenek más ízületi gyulladások, mint például a köszvény. Talán Ön is közéjük tartozik? 

Az ízületi gyulladások kialakulását rugalmatlanság és merevség okozza gyakran nemcsak fizikai, hanem lelki értelemben is. A mindennapokat átható stressz és feszültség rányomja bélyegét az ember lelkiállapotára: sokan állandó időzavarban, rohanásban élnek, aminek gyakran csak egy betegség képes megálljt parancsolni, hogy végre lassítsunk a tempón. Talán nem véletlen az sem, hogy az ízületi gyulladások nagy többsége negyvenéves kor fölött, vagy időskorban jelentkezik, hiszen sokan ilyenkor sem képesek lazítani, sőt: egyre jobban megcsontosodnak bennük a már kialakult életvitelhez tartozó rossz szokások.

Betegségek lelki okai ízületi gyulladás
Lehet, hogy a görcsös ragaszkodás is képes hatni az ízületekre?

Ha Ön is ízületi gyulladással küzd, érdemes átgondolnia, van-e olyan terület az életében, amihez szinte görcsösen ragaszkodik, amit nehezen enged el, vagy amiben sziklaszilárd, a rugalmasságot teljesen elutasító véleménnyel rendelkezik. 

Vizsgálja meg azt is, nem rágódik-e túl sokat egy-egy múltbéli sérelmen, traumán, amit nem sikerült elengednie, vagy nem tudott megbocsátani magának ezzel kapcsolatban?

Betegségek lelki okai – Pajzsmirigy alulműködés és pajzsmirigy túlműködés

A pajzsmirigy alulműködés lelki okai bonyolultak lehetnek, megértésükhöz és feldolgozásukhoz idő és türelem kell. Talán ezért is fúj ilyenkor a szervezet riadót, és lassítja le az anyagcsere folyamatokat, hogy időt hagyjon a felgyülemlett negatív érzések teljes elengedésére. Sokan hajlamosak beleragadni az áldozat szerepébe, képtelenek felülemelkedni a szomorúságon és a dühön, kiállni önmagukért és szeretni magukat úgy, ahogy vannak. Az önelfogadás hosszú folyamat, és a hormonális problémák gyakran figyelmeztető jelzőtáblaként szolgálnak ezen az úton. 

betegségek lelki okai pajzsmirigy alulműködés

Ahogy ebben a cikkben is beszéltünk már róla, a pajzsmirigy túlműködés általában nagyobb stresszhelyzet, pl. gyász hatására jelentkezik. A krízisek mellett a tartós munkahelyi nyomás, a ki nem fejezett, elfojtott érzelmek, feldolgozatlan gyerekkori megrázkódtatások, feszült otthoni légkör komoly amplitúdói lehetnek a probléma kialakulásának. Sok esetben a beteg saját maga felé támasztott irreleváns elvárásai, túlzott becsvágya, az élet egy, vagy több területére kiterjesztett túlvállalás is az okok között lehet. Előfordul olyan is, hogy az aktívan működő pajzsmirigy éppen a közlés iránti vágyat, szószátyárságot erősíti fel túlzott mértékben, aminek köze van a figyelem- és szeretethiányhoz is.

Betegségek lelki okai – nőgyógyászati és kizárólag férfiakat érintő betegségek, hólyagbetegségek

Általános vélekedés, hogy a női szervek megbetegedése mögött az esetek többségében lelki okok állnak, hiszen a nőgyógyászok sem mindig tudnak tudományos magyarázattal szolgálni a petefészek ciszta, mióma vagy inzulinrezisztencia kialakulására, megszűnésére. Gyakran a sértett nőiség, a férfi-női szerepek felborulása, az egy helyben toporgás, a változtatásoktól való félelem, családi kapcsolódási nehézségek, önelfogadási problémák állhatnak a női betegségek hátterében. A megfelelő orvosi beavatkozás, vagy az inzulinrezisztencia esetében gyakran szükségessé váló életmódváltás mellett érdemes pszichológus, vagy más mentálhigiénés szakember segítségét kérni.

A prosztata megnagyobbodásának is lehetnek lelki okai

A prosztata megnagyobbodás és a prosztatagyulladás is gyakran összefüggésbe hozható az önbizalommal vagy önelfogadással, főleg manapság, amikor az évszázados, klasszikus férfi szerepek fokozatos változását éljük. A férfiak esetében tetézi a bajt, hogy nehezen beszélnek frusztrációikról, sőt, sokan csak tudat alatt érzik, hogy félreállították és kimozdították őket korábbi szerepükből.

Érdekes, hogy a felfázás, vagy más néven hólyaghurut elsősorban a nőket érintő betegség. Ennek egyrészt anatómiai – a nők húgyvezetéke rövidebb – másrészt lelki okai is lehetnek, és a panaszok nem mindig állnak összefüggésben az időjárással. Természetgyógyászok gyakori tapasztalata, hogy sok nő képtelen kilépni rosszul működő párkapcsolatából, házasságából, nehezen engedi el a múltat, elfojtja fájdalmát, és tudat alatt a felfázással tartja magát távol attól, akivel nemkívánatos az együttlét. 

betegségek lelki okai aranyér
Az aranyér hétterében gyakran a túl sok stressz áll

A kellemetlen aranyér nemcsak a helytelen táplálkozás és mozgásszegény életmód, hanem a túlzott aggodalmaskodás, a nehéz lelki terhek cipelése, a határidők szorításával való viaskodás, a fokozott, nem szűnő lelki nyomás eredménye is lehet. És – bár vannak bizonyos élethelyzetek, amikor megnő a kockázata, mint a terhesség, szülés, túl nehéz súlyok emelése – általában kortól és nemtől függetlenül bárkinél kialakulhat. 

Betegségek lelki okai – gerinc eredetű panaszok, sarkantyú

Szinte mindenki találkozik a gerincbetegségek, gerinc eredetű fájdalmak valamilyen formájával. Ha Ön gyakran érez derékfájást, hátfájást, vállfájdalmat, elképzelhető, hogy túl sok terhet vesz magára, sokat aggodalmaskodik, mások gondját-baját is magára veszi és cipeli, vagy éppen szabályszerűen maguk alá temetik a gondok és az elfojtott, megoldatlan problémák. Tartós stressz esetén – ahogy azt évezredek óta zsigerileg magunkban hordozzuk –  is megfeszítjük izmainkat, behúzzuk nyakunkat, görbítjük a gerincet, hogy felkészüljünk egy esetleges támadásra.

Betegségek lelki okai derékfájás
Már a gerincpanaszok első jelénél vizsgálja meg a lehetséges lelki okokat

Az isiász és a gerincsérv már erőteljes tüneteknek számítanak, utóbbi sokszor komoly orvosi beavatkozást igényel. Fontos, hogy már a gerincpanaszok első jeleinél vizsgálja felül a lehetséges lelki okokat, és szó szerint csökkentse azoknak a terheknek és ebből fakadó problémáknak a számát, amit folyton visz magával – lehet, hogy túl sokat vállal és nem áll ki magáért eléggé. Gyakorolja a nemet mondás képességét és engedjen el minden felesleges bosszúságot. Higgye el, gerincünk az egyik legnagyobb kincsünk, tartásunk alapja. Szó szerint és átvitt értelemben is!

A rugalmasság, a túlzott keménység azonban más területeket is megbetegíthet. A sarok sarkantyú, azaz a sarokpont hátsó részén kialakult meszes tüske arra int, hogy álljon rugalmasabban az élet kihívásaihoz és mások véleményéhez. Legyen úgy konstruktív, hogy közben együttműködő! Higgye el, megéri. 

Betegségek lelki okai – gyomorbajok, cukorbetegség

betegségek lelki okai reflux
A reflux gyakran a túlzsúfolt, rohanó élet egyik tünete

Az emésztőrendszer és a hasnyálmirigy megbetegedései mögött lappanghat valami, amit nem tudunk megemészteni, amin képtelenek vagyunk túllépni. A hasnyálmirigy gyulladás, ami az inzulin és az emésztőnedvek termeléséért felelős szerv betegségét jelenti, összefügghet kontrollmániával, a lebontás, az elengedés nehézségeivel. Visszavezethető negatív gondolkodásra, önemésztésre, és komoly daganatos betegségek előszobája is lehet. Ugyanezek a tünetek vonatkoznak a refluxra is, amely gyakran a rohanó, stresszes élet folyománya. A szinte minden esetben kontraproduktívnak tekinthető dohányzás és rendszeres alkoholfogyasztás hiába lazít látszólag el, valójában tovább növeli a magunkra rakott terheket és a lelki eredetű betegségek kockázatát, ártva így életminőségünknek, egészségünknek.

betegségek lelki okai hasnyálmirigy gyulladás
A hasnyálmirigy gyulladás összefügghet a kontrollmániával is

Magyarországon súlyos népbetegségnek számít a cukorbetegség is: hazánkban jelenleg közel egymillió diagnosztizált cukorbeteg él, a szám pedig rohamosan nő.

Manapság egyre többen gondolják úgy, hogy a helytelen életmód, az elhízás és az öröklődés mellett a magány és a szeretethiány is hozzájárulhat a 2-es típusú – tehát felvett – cukorbetegség terjedéséhez. Az édességek, édes ételek fogyasztása addiktív, hiszen ideig-óráig boldogsághormont szabadít fel. Lehet, hogy sokan így próbálnak szeretetet és boldogságot venni maguknak? 

Az epekő kezelhető egyfajta megalvadt, megkövesedett energiaként is, vagy olyan szenvedésként, ami nyomot hagy a szervezetben. Ha Ön epekőtől szenved, vizsgálja felül a múlt sérelmeit, a hosszú ideje elfojtott bűntudatot, vagy azokat a területeket az életében, amikről úgy gondolja, irtózik tőlük. 

Betegségek lelki okai –  egyéb gyulladásos betegségek, bakteriális fertőzések

Nemcsak a korábban említett ízületi gyulladás, hanem egyéb gyulladásos megbetegedések és bakteriális fertőzések is kialakulhatnak lelki okok miatt. 

A látszólag ártalmatlan nyirokcsomó duzzanat gyakran fertőző, vagy autoimmun betegségeket, esetleg anyagcsere zavarokat, sőt, daganatos betegséget is jelezhet, és be is gyulladhat. Mivel a test több részén is megjelenhet nyirokcsomó duzzanat – gyakran a nyaki, a lágyékrészen vagy hónaljban – érdemes az adott területtel összefüggésbe hozható lelki okokat megvizsgálni. Ha a nyirokcsomó duzzanat az egész testen jelentkezik, általános problémák is felmerülhetnek, úgymint önbizalomvesztés, mélyen eltemetett fájdalom, félelem bizonyos érzésektől. A nyirokrendszeri megbetegedéseket kezelje fontos figyelmeztető jelként, hiszen súlyos következményei lehetnek!

Az alagút szindróma, vagy bármilyen más, zsibbadással összefüggésbe hozható betegségek oka lehet fájdalomcsillapítás, elfojtás, eltemetés nemcsak negatív, hanem pozitív érzelmek esetén is, például a szeretetre vonatkozóan. 

Vannak olyan gyulladásos megbetegedések, mint az arcüreg- és az ínhüvelygyulladás, ami a testi-lelki-szellemi túlterheltség miatt is megjelenhet, vagy épp azért, mert szó szerint nem merünk szembesülni valamivel – talán épp önmagunkkal, saját magunk megbecsülésével és a mások felé tett elvárásainkkal? 

Betegségek lelki okai – szív-és érrendszeri, keringési megbetegedések, vashiány

Szinte mindenki ismeretségi körében van valaki, aki vérnyomás problémákkal küzd. Sőt, gyakori, hogy hatvanéves kor környékén sokaknak már rendszeresen gyógyszert kell szednie, hogy karban tartsa vérnyomását. Miért ilyen általános probléma ez?

betegségek lelki okat magas vérnyomás
Mi állhat a magas vérnyomás hátterében?

A válaszok között természetesen adja magát az oly sokszor emlegetett helytelen táplálkozás és a stresszes, mozgásszegény életmód. Vajon van más, lelki oka is annak, hogy a túl magas és a túl alacsony vérnyomás egyaránt gyakori jelenség? 

Előbbi hátterében biztos, hogy komoly szerepet játszik az elfojtott frusztráció, a tartóssá vált idegeskedés, a másoknak való megfelelés kényszere. A túlzott és folyamatosan fennálló feszültségi állapot végül nyomni kezdi az érfalakat. 

Ezzel ellentétben a vészesen alacsony vérnyomást okozhatja konfliktuskerülés, a küzdelmes helyzetektől való félelem, a kitartás és a céltudatosság hiánya, és az emiatt való őrlődés.

betegségek lelki okai szédülés

Ha logikusan végiggondoljuk, a szédülés okozója is lehet egyfajta talajvesztettség, önbizalomhiány, félelem és sodródás, ami önelfogadási problémákkal áll összefüggésben. Oka lehet még, ha valaki visszaél a belé vetett bizalommal és az meginog, vagy küszöbön áll egy változás, amelyről még nem lehet eldönteni, hogy jó vagy rossz. 

Szívritmuszavar esetén pedig nem tehetünk mást: vizsgáljuk meg, odafigyelünk-e eléggé érzelmeinkre, döntéseink során figyelembe vesszük-e saját érdekeinket, jó szívvel viseltetünk-e irántuk, nem nyomja-e valami a szívünket, vagy vannak-e olyan gondok, melyeket érdemes lenne minél előbb elengednünk?

Ha testben az áramlás rendszere felborul, könnyen ödéma alakulhat ki, ami gátolja a szervezetben lévő folyadék természetes keringését. Ha a betegség lelki hátterét szeretnénk megtudni, elfojtással, visszatartással, vagy akár kényszeres ragaszkodással is szembesülhetünk.

Sokszor mondják, hogy akik vashiánnyal küzdenek, gyengeséget, levertséget éreznek. Mindez gyakran összefügg a vérszegénységgel, ami mintha magának az életerőnek a hiányára utalhat. Ha a vashiány tüneteit tapasztaljuk magunkon, tegyük színesebbé, aktívabbá az életünket, helyezzük önmagunkat listánk elejére, és próbáljunk meg rátalálni arra az útra, amin határozottan, de a lehető legkevesebb feszültséggel járhatunk.

Önmagunk megbecsülése és tisztelete megkérdőjelezhető akkor is, ha gyakran tapasztalatunk orrvérzést. Amellett, hogy természetesen számos komolyabb betegség tünete lehet, vizsgáljuk felül a saját magunkkal való pozitív kapcsolatunkat és azt, vajon nem esdeklünk-e túlságosan mások szeretetéért.

Betegségek lelki okai – bőrproblémák

Előfordult már Önnel, hogy pusztán a stressz, a kialvatlanság vagy bármilyen hasonló panasz miatt bőrproblémái lettek? Bőrünk testünk első számú védelmi vonala, a határmezsgye a szervezet és a külvilág között, így nem is csoda, ha belső harcaink nagy része meglátszik rajta – ahogy a szintén nagyrészt pszichés okokból kialakult allergiás reakciók is sokszor itt ütköznek ki.

Az egyre többeket érintő ekcéma okai mögött például gyakran felfedezhető a reménytelenség, a megalkuvás, a kibékíthetetlen ellentétek és a félelem. Hozzá hasonlóan pikkelysömör és a csalánkiütés is kialakulhat gyász, fájdalom, trauma, valamint titkos, nem egyszer eltúlzott félelmek esetében, amit a viszketés, vakarózás szinte öntudatlanul próbál felszínre hozni. 

Ha pedig nemkívánatos szemölccsel, aftával, rosaceával, herpesszel küzd, tegyen azért, hogy minél kevesebb bosszankodás, felesleges izgalom jelenjen meg az életében, azaz: próbáljon meg kevesebbet stresszelni.

Ide tartozik még egy fontos, gyakori, kellemetlen betegség, az árpa a szemen. Vajon nem lehet, hogy az orra előtt lát valamit, amivel nem akar szembesülni?  

Betegségek lelki okai – idegrendszeri, neurológiai megbetegedések

Mivel a Parkinson kór egyelőre ismeretlen eredetű idegrendszeri betegség, számos magyarázat született már arra a kérdésre, miért alakul ki. Vannak, akik genetikai, mások toxikus, életmódból és környezeti hatásokból fakadó okokat tulajdonítanak neki. Amit biztosan tudunk, hogy nincs nemhez és korhoz kötve, hogy súlyos károkat okoz az agyban, és gyakran szégyenérzetet, félelmet, dühöt, tehetetlenséget kelt elszenvedőjében. Ha a betegség lelki részét vizsgáljuk, felmerülhet, hogy a folyamatos kontrollmánia és a másokat uralni kívánó hatalomvágy változik át kiszolgáltatottsággá és kiszámíthatatlansággá.
Gyakran hallani olyanokról, akik életét megkeseríti az állandó fülzúgás. Előfordulhat, hogy az illető képtelen feldolgozni a stresszt, befelé menekül, nem akarja meghallani, ami kívül van. Ez csapdahelyzet, hiszen a belső zaj mindenhová elkísér, pont az áhított csendet és nyugalmat veszi el attól, aki nem hajlandó szembesülni a valódi problémákkal.

Agysérülések, agydaganatok, balesetek, genetika – az epilepszia kialakulásához számtalan előzetes trauma vezet, de vajon vannak egyéb lelki okai is? Biztos, hogy a tartós stressz, az állandó feszültség, az üldözöttség érzése és a nagy belső küzdelmek hozzájárulnak a betegséghez, de kijelenthető, hogy önmagukban ezek a tényezők nem valószínű, hogy epilepsziát okoznak. 

Betegségek lelki okai – autoimmun betegségek

Ebben a cikkben talán ez az egyetlen olyan betegség, amelynek lelki háttere nem is lehetne egyértelműbb, hiszen ha a szervezet maga ellen fordul, annak valószínűleg komoly pszichikai okai vannak. Az orvostudomány azonban jelenleg még a sötétben tapogatózik e téren. Egy valami biztos, statisztikák tanúsítják: a nők esetében az autoimmun betegségek kialakulása gyakoribb, és komolyan összefüggésbe hozható az önelfogadás, önszeretet sokszor emlegetett fogalmaival. Felmerül egy másik súlyos kérdés is, amit az autoimmun betegségekben szenvedőknek fel kell tenniük: valóban a magam életét élem?

Betegségek lelki okai –  zsírcsomó, lipóma

A zsírcsomók és lipómák a jóindulatú kötőszöveti daganatok közé tartoznak. Kialakulásuk okait elsősorban a genetikának tulajdonítják, ugyanakkor nem kizárható, hogy a nagyobb traumák, és az őket követő gyulladásos állapotok kedveznek a zsírcsomók megjelenésének. A csomók pedig – ahogy feljebb is írtunk róla – majdnem mindig elakadást jeleznek a szervezetben, a belső szerveken, a keringési rendszerben, és természetesen a lélekben.

Források:

https://noklapja.nlcafe.hu/spiritualitas/2017/07/03/lelki-problemak-amik-az-aranyer-mogott-allnak/
https://www.healthdirect.gov.au/causes-of-mental-illness
https://time.com/4679492/depression-anxiety-chronic-disease/
https://wmn.hu/wmn-egszsg/49628-felfazas-holyaghurut—mit-mond-a-termeszetgyogyasz
https://szimpatika.hu/cikkek/3888/a_betegsegek_lelki_hattere
https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/noi_bajok/cikkek/amikor_a_noisegunk_serul/20141002171029
https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/belgyogyaszat/cikkek/a_szivritmuszavar_lelki_okai/20140211202743
http://www.lelkititkaink.hu/pszichoszomatika_prosztata.html
https://www.webbeteg.hu/cikkek/parkinson/4145/parkinson-kor-egy-online-felmeres-eredmenyei
https://wisetreenaturals.hu/a-pajzsmirigy-alulmukodes-lelki-okai-es-fizikai-lelki-sikon-torteno-kezelese
https://termeszetgyogyaszat-4.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/az-isiasz–uloideggyulladas–lelki-hattere.html
https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/parkinson-kor/134
http://www.epilepszia.hu/cikkek/az-epilepsziarol/okok/218/mi-okozza-az-epilepsziat
https://hirtv.hu/ahirtvhirei/meredeken-emelkedik-a-cukorbetegek-szama-magyarorszagon-2471395
http://tgy-magazin.hu/betegsegek-a-tol-z-ig/epebajok
https://www.egeszsegkalauz.hu/eletmod/egeszseg-es-szepseg/a-vashiany-6-furcsa-tunete/hm8xbw1A honlapon és a bejegyzésben található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek nem az OÉTI, illetve az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) szakvéleményei. Betegséggel, hatóanyagokkal, életmódváltással, táplálkozással kapcsolatban kérje orvosa vagy gyógyszerésze szakvéleményét!

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.

Ajándék termék a következő vásárlásához!

A kosár oldal alján adja meg az OSIM93 kuponkódot és mi egy 1390 forint értékű Koncentrátum Érzékeny Bőrre 30ml terméket küldünk ajándékba a vásárlása mellé!

A kupon felhasználónként csak egy alkalommal alkalmazható és március 31. éjfélig használható fel!

A kedvezmény más kedvezményekkel együtt nem alkalmazható!

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

Keresse kollégáinkat a +36 1 445 0532 telefonszámon, vagy az info@osimagnesium.hu email címen