A koleszterin nélkülözhetetlen az életünkhöz, de sokunk túl sokat fogyaszt belőle. Bár a magas koleszterinszint elsősorban a helytelen táplálkozás miatt alakul ki, gyakran a megoldás kulcsa is a megfelelő élelmiszerekben rejlik. Ebben a cikkben összegyűjtöttük Önnek a legjobb koleszterin csökkentő ételeket és italokat.
Koleszterin csökkentő ételek, italok: igenis léteznek!
Ki ne hallott volna már a magas koleszterinszinttel járó kockázatokról? Bár a koleszterin nélkülözhetetlen a szervezetünk számára, a helytelen táplálkozás miatt Magyarországon mégis népbetegségnek számít a magas koleszterinszint, ami hosszú távon komoly károkat – többek között érelmeszesedést, daganatos betegségeket, vagy szívinfarktust – okozhat.
Pedig koleszterin csökkentő ételekkel és italokkal könnyedén megelőzhető lenne a probléma – ugyanis igenis léteznek ilyenek, ráadásul segítségükkel elkerülhető lehet a rendszeresen gyógyszeres kezelés.
Alapszabály a koleszterincsökkentő ételek esetében: kerülni kell mindent, ami telített zsírsavat tartalmaz!
Ezek főként az állati eredetű élelmiszerekben találhatók meg, közülük is a marha- és sertéshúsban, de durva koleszterinbombának számít a liba-vagy kacsazsír is.
Koleszterin csökkentő étrend esetén fontos mellőzni, vagy akár teljesen kiiktatni a zsíros húsok mellett a tojás, a zsíros sajtok, a finomított szénhidrátban gazdag kelt tészták és a sütemények fogyasztását is. A telítetlen zsírsavakban lévő koleszterin ugyanis megtapad az érfalon, majd plakkokat képez, ezek később elzárhatják az érfalakat, így szűkíthetik a véráramlás útját.
Helyette válasszunk természetes koleszterin csökkentő ételeket, amelyhez jó kiindulópont a teljes értékű növényi alapú táplálkozás, a rostban gazdag gabonák, a halak és a magvak.
A koleszterin csökkentő italok esetében nem ilyen egyértelműek az irányadó javaslatok. Az biztos, hogy magas koleszterinszint esetén érdemes csökkenteni, vagy akár teljesen kiiktatni a tehéntejet, és helyette növényi tejet – kókusz, mandula, zab, vagy kesudió alapút – használni. Kerülni kell a vizet megkötő alkoholt, és minél több cukormentes folyadékot inni.
Alapvetően a tiszta víz segít a legtöbbet a szervezetnek, mellette a gyömbér- és gyógynövényekből készült teák, gyümölcsturmixok, préselt zöldséglevek is tisztítják az érfalakat és segítenek a koleszterint csökkentő ételeknek a minél gyorsabb hatás elérésének érdekében.
Koleszterin csökkentő ételek receptjei
Ön is könnyedén bevezetheti a mindennapjaiba a koleszterincsökkentő ételeket. Törekedjen arra, hogy mindig legyen a hűtőszekrényben friss zöldség és gyümölcs, sovány sajt, zsírszegény túró, halkonzervek, vagy pár szeret halfilé.
Tartson otthon bulgurt, kuszkuszt, amivel pillanatok alatt ízletes köretet varázsolhat, vásároljon teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, fektessen hangsúlyt a jó minőségű olíva-, tökmag vagy dióolajra!
Kiváló lehet reggelire a házilag készített zabkása vagy müzli. Utóbbihoz nem kell mást tennie, mint a kedvenc olajos magvait és egy fél zacskó zabpelyhet evőkanálnyi mézzel, csipetnyi olajjal és sóval egy nagy tálban összekeverni, majd tepsiben szétterítve ropogósra sütni.
Fontos, hogy sütés közben rendszeresen keverje át a magokat, miután pedig elkészült – ezt ínycsiklandó illatok fogják jelezni a konyhában – kedvenc aszalt gyümölcseivel is megbolondíthatja a keveréket. Növényi tejjel, natúr joghurttal ideális reggeli!
A különböző krémek, mártogatósok is remek tízórai vagy vacsora tippek. A padlizsánkrém, guacamole receptjét senkinek sem kell bemutatni, de például a zsírszegény túróval, kevés dió- vagy lenmagolajjal és pár csepp citromlével készült snidlinges túrókrém, a klasszikus körözött, vagy sovány sajttal és sült répával, fokhagymával és fűszerekkel készült répakrém is finom és egészséges megoldás.
Koleszterincsökkentő étrend esetén figyeljen oda arra is, hogy heti legalább egy, de inkább két alkalommal fogyasszon halat: néhány szelet lazacfilé sült édesburgonyával és hagymakarikákkal, egy tonhalsaláta vagy egy doboz szardínia citrommal és avokádóval remekül hangzik, ugye?
Azt mondják, a hüvelyesek valódi csoda élelmiszerek, amik a koleszterinszint leküzdésében is sokat segíthetnek. Nem kell rögtön a gyerekkorból ismert vastag rántású, lisztes főzelékekre gondolnia: a babot, borsót, csicseriborsót vagy lencsét akár leves, akár köret, akár krém formájában is elkészítheti, de ha már főzelék: törekedjen arra, hogy ne rántással, hanem habarással készítse el ezeket, vagy akár az alapanyag leturmixolt változatával is habarhat!
A kuszkusz, bulgur, hajdina és a barna rizs kiváló köretek sült zöldségek, grillezett csirke- vagy pulykahús mellé. Utóbbiakhoz jól mennek a gyümölcsök is: a szilva, az alma, vagy a barack. Készítsen aszalt szilvás pulykamellett mentás, petrezselymes kuszkusszal és sült karfiollal – meglátja, nemcsak finom lesz, hanem valódi szemet gyönyörködtető látvány!
Ha napközben nassolásra vágyik, lehetőleg kerülje a cukrot. Nemcsak a csokoládét értjük ezalatt, de a különféle kekszek, magas transzzsírsav tartalmú chipsek, vagy a tartósítószerrel készült pudingok is ebbe a kategóriába tartoznak.
Helyettük fogyasszon uzsonnára olajos magvakat, dióféléket amelyek szívet segítő mikrotápanyagokat is tartalmaznak, mint például magnéziumot és az E-vitamint.
A házilag készült zabkeksz is jó ötlet. Ehhez keverjen össze 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet 8 dkg nádcukorral, ugyanennyi kókuszzsírral, ugyanennyi zabpehellyel és egy csomag sütőporral.
A keverékhez adjon 5 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládét apró darabokra törve, ugyanennyi vörösáfonyát, majd teáskanálnyi vaníila aromával is locsolja meg. Ha szükséges, lazítsa vízzel a keveréket. A jól összegyűrt tésztából formáljon apró korongokat, majd 190 fokos sütőben 20 perc alatt süsse készre.
Természetesen a fehér liszttel készült pékáruk sem a koleszterin csökkentő ételek listáját erősítik. A legjobb, ha extrudált kenyérre cseréli le ezeket, de választhat teljes kiőrlésű gabonából sütött kenyeret is. Vacsorára azonban már lehetőleg ne fogyasszon semmilyen szénhidrátot.
Mielőtt nekilát a koleszterin csökkentő ételek elkészítésének, olvassa el az alábbi általános érvényű tudnivalókat is:
- használjon jó minőségű teflonedényt a sütéshez, így kevesebb olaj is elég
- a mikrohullámú sütő nem csak melegítésre jó, akár főzni is lehet benne, amihez szintén kevesebb zsír kell
- ha a sütőben süt, érdemes cseréptálba tennie a húst a zöldségekkel együtt, ami kellemesebb ízvilágot eredményez és kevesebb zsír is kell hozzá
- egy olajspary is segít radikálisan csökkenteni az elfogyasztott zsíradék mennyiségét
- ma már sok helyen kapható visszazárható ételtartó tasak, ami segít, hogy kevesebb olajat használjon fel főzés előtt: csak dobja bele az alapanyagokat, és jól rázza össze
- pároljon olaj helyett kevés zöldség- vagy húslevesben!
Koleszterin csökkentő diéta
Bár a magas koleszterinszint főleg az időseket, túlsúlyosakat, mozgásszegényen élőket érinti, a koleszterin csökkentő ételek fogyasztása mindenki számára ajánlott. Ha Ön is diétázni készül, két dologra kell figyelnie: az egyik, hogy tervezze meg az étrendjét jó előre, a másik pedig, hogy egyetlen étkezés se maradjon ki.
Fogyasszon inkább egy-egy alkalommal kevesebbet, de szigorúan tartsa meg a napi öt étkezést. A reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és a vacsora egyaránt fontosak a kiegyensúlyozott élethez.
Ha a fenti példák, ajánlások és receptek nem válnának be, egyszerűsítse le a kérdést: hiszen lényegében minden, ami rostban gazdag és telített zsírban szegény, koleszterin csökkentő élelmiszernek nevezhető.
Koleszterin csökkentő ételek – táblázat
A biztonság kedvéért pedig használja ezt a táblázatot, amire elég csak ránézni, hogy kiderüljön: az egyes élelmiszer csoportokon belül mit érdemes előtérbe helyeznie, mit mértékkel fogyasztania és mit kerülnie.
Koleszterin csökkentő ételek listája
Ahogy a fenti ábra is mutatja, a koleszterin szintjét csökkentő ételek listája nem bonyolult. Törekedjen egyszerűségre, és tartsa meg ezt a hét aranyszabályt:
- fogyasszon minél kevesebb állati eredetű, telített zsírsavakat tartalmazó élelmiszereket
- fogyasszon minél több rostban gazdag élelmiszert és halat
- törekedjen a teljes értékű növényi alapú táplálkozásra
- kerülje a fehér lisztet és a cukrot, és a mesterséges, tartósítószerrel készült alapanyagokat
- egyen minél színesebben
- tartsa meg a napi 5 étkezést, de kis adagokat fogyasszon egyszerre
- ha lehet, tervezze meg előre étkezéseit és minél több ételt saját kezűleg készítsen el
Magas koleszterint csökkentő ételek
Sosem késő elkezdeni a koleszterin csökkentő diétát, hiszen komoly túlsúly esetén még a rendszeres mozgást is meg kell előzze, hogy minimalizálni lehessen a sportsérülések kockázatát.
Ha Ön magas koleszterinszinttel küzd, és gyógyszereket kell szednie, akkor is törekedjen arra, hogy betartja ezt az étrendet, mert egészsége sokat nyerhet vele.
Biztosan Ön is talál a koleszterincsökkentő élelmiszerek között olyat, amit szívesen eszik. Amikkel nem nyúlhat mellé az egészségét illetően – és amelyek nekünk is személyes kedvenceink – azok a lencse, a spenót, az avokádó, a bulgur, a sovány szárnyashúsok, az áfonya, a dió, a fokhagymával készült ételek, de még akár az étcsokoládé is ide sorolható.
Higgye el: szervezete fel fog lélegezni, de ehhez kitartónak kell lennie, csodák nem történnek pár nap alatt. Próbálja meg legalább egy hónapon át tartania magát a koleszterin csökkentő étrendhez.
Koleszterin csökkentő ételek gyerekeknek
Az ember azt gondolná, gyerekek esetében fel sem merül a magas koleszterinszint. Sajnos ez napjainkban egyre kevéssé igaz, hiszen a gyermekkori elhízás egyre nagyobb méreteket ölt világszerte.
Ha az Ön gyermekét is veszélyezteti a koleszterin, vagy csak szeretné megelőzni a bajt, az első lépés a megfelelő példamutatás. Törekedjen arra is, hogy gyermekét az első lépésektől az egészséges táplálkozás felé tereli.
Csempésszen minél több friss zöldséget és gyümölcsöt a mindennapokba, és igyekezzen teljes kiőrlésű alapanyagokkal felcserélni a finomított széndhidrátokat tartalmazó élelmiszereket.
Készítsen mosolygós szendvicset friss zöldségekből, tegyen színes zöldségceruzákat az asztalra nassolnivaló gyanánt. Kerülje a cukros üdítők és édességek megvásárlását, tartogassa azokat különleges alkalmakra.
Az olajos magvak, bogyós gyümölcsök, a levesek és a színes ételek általában minden gyereknél sikert aratnak – ha mégsem, ne adja fel! Törekedjen következetességre, de kezelje a táplálkozás kérdését kellő rugalmassággal. A gyerekek, higgye el, a (jó vagy rossz) példát követik.
Ha Ön megfelelően táplákozik és koleszterin csökkentő étrendet folytat, gyermeke is így fog tenni előbb vagy utóbb!
Jegyzetek:
https://www.healthline.com/nutrition/13-foods-that-lower-cholesterol-levels
https://www.health.harvard.edu/heart-health/5-foods-that-fight-high-cholesterol
https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/gradeschool/nutrition/Pages/How-to-Reduce-Fat-and-Cholesterol-in-Your-Childs-Diet.aspx
https://diabetes.hu/cikkek/hypertonia/0904/a-koleszterincsokkento-etrend
https://www.nosalty.hu/recept/afonyas-csokis-keksz-cam22-konyhajabol
https://docplayer.hu/168698-Verzsircsokkentes-dietas-kezelesenek-alapelvei.html