Amellett, hogy ez a szuperélelmiszer különleges ízt és textúrát kölcsönöz az ételeknek, egészségügyi előnyökkel jár a fogyasztása. Támogatja a szív egészségét, és megelőzi az idő előtti öregedést. A chia mag hatása azonban nem merül ki ennyiben.
Bátran kijelenthetjük, hogy a chia mag hatása lenyűgöző. Tele van értékes tápanyagokkal, amelyek számos módon támogathatják a szervezet működését. Hogy miként, az cikkünkből kiderül.
Mi a chia mag?
Az eredetileg Mexikóban termesztett chiát, más néven spanyol zsályát régóta nagyra becsülik gyógyászati tulajdonságai és tápértéke miatt. A neve maja nyelven erőt jelent, és az azték harcosok „üzemanyagként” használták hosszú távok gyors megtétele vagy csaták közben. Azt állították, hogy egyetlen kanálnyi ebből az aprócska magból képes 24 órán át energiával ellátni a szervezetüket. Egykor fizetőeszköz volt, és az azték uralkodók alattvalóinak kötelező volt több tonna chiát beszolgáltatni.
A chia mag gazdag aminosavakban, rostban, mangánban, foszforban és kalciumban. Ráadásul jó forrása az omega-3 zsírsavaknak, például az α-linolén- és linolsavnak. Bővelkedik polifenolokban és antioxidánsokban, például kávésavban, miricetinben és kvercetinben. Tartalmaz némi A-, B-, E– és D-vitamint, valamint ásványi anyagokat, vasat, jódot, magnéziumot, rezet, niacint és tiamint.
Milyen előnyökkel jár a chia mag fogyasztása?
Többek között azzal, hogy csökkentheti számos gyakori betegség kockázatát, és elősegíti normális az emésztést. De ez még nem minden!
Támogatja a fogyást
Ha fehérjében és rostban gazdag ételeket eszünk, az fogyáshoz vezet. A chia magban lévő rost teltségérzetet kelt, miután rengeteg vizet köt meg. A magokban rejlő fehérjék csökkentik az étvágyat.
Javítja az emésztést
Az ezekben a magvakban található élelmi rostok pozitív hatással vannak a bélmozgásra, és megszüntetik a székrekedést. Megtisztítják a beleket a salakanyagoktól, így a méregtelenítés terén is számíthatunk rájuk. Azáltal javítják az emésztőrendszer egészségét, hogy prebiotikumként táplálékként szolgálnak a probiotikus baktériumok számára, és fokozzák a számukat a bélrendszerben.
Tele van antioxidánsokkal
Az antioxidánsok küzdenek a káros szabad gyökök ellen, amelyek a sejteket károsítva olyan betegségeket okozhatnak, mint a rák, emellett a korai öregedésért és a kognitív hanyatlásért felelősek. A természetes forrásból való beszerzésük jobb, mint az étrend-kiegészítők fogyasztása.
Az omega-3 zsírsavak nagyszerű forrása
Az omega-3 zsírsavak a vérnyomás csökkentésével kezelik és megelőzik a szív- és érrendszeri betegségeket. Mérsékelik a májban lévő zsír mennyiségét, javítják az ízületek és a csontok egészségét, megakadályozzák a bőr gyors öregedését, és javítják az alvás minőségét. A chia magvak fogyasztásával szervezetünk hozzájut a szükséges mennyiségű alfa-linolénsavhoz (ALA). A Journal of Molecular Biochemistry-ben megjelent egy tanulmány, amely az ALA méhnyak- és mellrákra gyakorolt hatását vizsgálta. A kutatók azt találták, hogy elpusztítja a rákos sejteket.
Védi a fogakat és a csontokat
Az olyan tápanyagok, mint a cink, a foszfor, a kalcium és az A-vitamin, nagyszerűek a fogak számára. A chia magban rejlő kalcium erősíti a fogakat, míg a cink távol tartja a fogkövet, mivel megakadályozza a lepedék felhalmozódását. A foszfor és az A-vitamin megőrzi a száj egészségét.
Egyetlen adag chia mag a napi kalciumszükséglet körülbelül 18 százalékát teszi ki, ami létfontosságú tápanyag a csontok tömegének és erősségének szempontjából.
Megakadályozza a vércukorszintemelkedést
A chia mag kiváló rostforrás, alacsony a glikémiás indexe, aminek köszönhetően stabilizálja a vércukorszintet. Ha figyelünk a megfelelő rostbevitelre, jelentősen csökken a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. A magasabb rostbevitelről ismert, hogy szerepet vállal a koleszterinszint szabályozásában.
+1 jótékony hatás
A chia vízbe áztatva megszívja magát, és zselés bevonat képződik rajta. Utóbbi arcpakolásként alkalmazva feszesíti a bőrt.
Hogyan fogyasszuk a chia magot?
Többféleképpen is megtehetjük. Annak érdekében, hogy a szervezetünk minden, a chiában található tápanyagot hasznosítani tudjuk, áztassuk be vagy őröljük meg. Ha szeretnénk beáztatni, keverjünk el másfél evőkanál chia magot egye csésze vízzel. Fogyasztás előtt hagyjuk a magokat legalább 30 percig a vízben. Ha a chiát ledaráljuk, ügyeljünk rá, hogy zárt edényben, hűtőszekrényben tároljuk.
Ha nehezen tartjuk távol magunkat az olyan ételektől, mint a palacsinta és a muffin, az összetevőkhöz hozzáadhatjuk a chia magot, és táplálóvá tehetjük őket. Semleges íze biztosítja, hogy ezek az ételek ugyanolyan finomak maradjanak, de sokkal egészségesebbek legyenek.
Mivel a chia mag nagy mennyiségű folyadékot tud felvenni, egy éjszakára tejbe vagy vízbe áztatva reggelre pudingszerű állagot kap. Kakaópor, juharszirup, mandulatej vagy vaníliakivonat hozzáadásával ízletes édesség válik belőle.
Növeljük a zöldségek és húsok tápértékét úgy, hogy egyszerűen adjunk a belőlük készült ételekhez chia magot.
A pektint helyettesíthetjük chiával, mert felszívja a vizet a lekvárból. Ugyanakkor a pektin meglehetősen keserű, ezért több cukrot kell hozzáadni ahhoz, hogy édes legyen a lekvár.
A chia mag mellékhatásai
Csak néhány egészségügyi kockázatot észleltek vele kapcsolatban. Míg a rostok fontosak az egészség szempontjából, a túlzott bevitelük hasi fájdalmat, székrekedést és puffadást okozhat. Ha nem megfelelően fogyasztják, a túlzásba vitt chia mag fogyasztása emésztési problémákhoz vezethet. Ezek a tünetek azonban megelőzhetők, ha lassan növeljük a rostbevitelt, és elegendő vizet iszunk, hogy elősegítsük a rostok áthaladását az emésztőrendszeren.
A chia mag jelentős adagban tartalmaz alfa-linolénsavat. Noha a tanulmányok szerint a méh-és mellrák ellen hatásos lehet, túlzott bevitele hajlamosít a prosztatarákra.
Bár nem gyakori, egyesek allergiásak a chia magra.
Források:
https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-chia-seeds