Barion Pixel

🎁 Ismerje meg karácsonyi ajándékcsomagjainkat! Bestseller termékek díszcsomagolásban, ingyenes házhozszállítással.

Hidegrázás láz nélkül

Hidegrázás láz nélkül, avagy miért fázunk látszólag ok nélkül?

A legtöbbünknek volt már korábban megfázása, amit és hidegrázás és láz kísért, de bizonyos esetekben a hidegrázás láz nélkül jelentkezik. Vajon mi okozza mindezt?

Legyakrabban azért ráz minket a hideg, mert fázunk. Ha hideg környezetben tartózkodunk, gyakori izomösszehúzódás kíséretében összeszűkülnek a bőrben lévő erek, aminek következtében csökken hőleadás, és nő a hőtermelés. Ez a testhőmérséklet helyreállításának természetes módja, azonban ez a jelenség nemcsak emiatt fordulhat elő. Ha a hidegrázás láz nélkül jelentkezik, valamilyen kóros egészségügyi állapot is meghúzódhat a hátterében.

MI OKOZZA, HA HIDEGRÁZÁSOM VAN, DE NINCS LÁZAM?

Amikor hidegrázást tapasztalunk, de nem leszünk lázasak, az néha rejtélyesnek tűnhet. Olykor banális oka van, máskor viszont annak a figyelmeztető jele, hogy valamilyen zavar keletkezett a szervezetünk működésében.

Ahogy öregszünk, a testünk egyre nehezebben tudja szabályozni a testhőmérsékletet, még egészséges emberek esetében is. Az olyan egészségügyi állapotok, mint a cukorbetegség és a szívbetegség, súlyosbíthatják a problémát.

Az alulműködő pajzsmirigy nem termel elegendő pajzsmirigyhormont az anyagcsere szabályozásához. Ez az állapot fokozza a hidegre való érzékenységet, és lassítja a keringést, ami láz nélküli hidegrázást generál.

A húgyúti fertőzés vagy a vesekő által okozott gyulladás az egész szervezetben gyulladáshoz vezet, és hidegrázást idéz elő, de lázat nem okoz.

insomnia, alvászavar, álmatlanság

Az alváshiány befolyásolja a hipotalamusz működését, és a szervezet nem képes kellő hatékonysággal szabályozni a testhőmérsékletet. Emiatt fázhatunk és rázhat minket a hideg.

Azok a cukorbetegek, akiknek leesik a vércukorszintjük (hipoglikémia), hidegrázásszerű tüneteket tapasztalhatnak. Mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők nehezen tudják szabályozni a testhőmérsékletüket.

Ha egy bakteriális fertőzést túl sokáig nem kezelnek, az gyakran lázhoz vezet, de hidegrázás nélküli lázról számoltak be számos fertőzésben szenvedő betegeknél is. Jó példa erre az agyhártyagyulladás, amely hidegrázást okozhat lázzal vagy anélkül, olyan tünetekkel együtt, mint a nyakmerevség, a fény- és hangérzékenység és a letargia. Néha a Lyme-kórban szenvedők hidegrázásról is beszámolnak láz nélkül.

Aki vérszegény, annak a szervezete nem termel elég vörösvérsejtet, és ennek eredményeként a vér kevesebb oxigént szállít, mint amennyire szükség van. A szimpatikus idegrendszer ilyenkor reszketést generál, hogy az izommozgással felmelegítse a testet.

A láz nélküli hidegrázás bizonyos gyógyszerek (kortikoszteroidok, béta-blokkolók, antipszichotikumok és antibiotikumok) szedéséből fakadhat. Szintén jelentkezhet, ha valamilyen gyógynövényt tartalmazó étrend-kiegészítőt nem megfelelő adagban szedünk be.

Néhány ember láz nélküli hidegrázást tapasztal vérátömlesztés, bizonyos rákkezelések és radiológiai eljárások után. A kábítószerelvonás, az antidepresszánsok vagy nyugtatók elhagyása szintén hidegrázást eredményezhet.

Minden olyan betegség, amely a fehérvérsejtek aktivitásának növekedésével jár, hidegrázással jár. Ide tartozik a rheumatoid arthritis, a lupus és a köszvény. A megnövekedett fehérvérsejt-aktivitás olyan vegyi anyagok felszabadulásához vezet, amelyek – valószínűleg a hipotalamusz befolyásolása révén – hidegrázáshoz vezetnek. A hipotalamusz hormonokat termel, amelyek olyan alapvető folyamatokat szabályoznak, mint a testhőmérséklet, a pulzusszám, a hangulat és az alvás.

Az alacsony testtömegű emberek általában kevesebb zsírszövettel rendelkeznek, ezért fázékonyabbak.

Az alultápláltság akkor fordul elő, ha a szervezetből hiányoznak a szükséges tápanyagok. A tápanyagok megfelelő egyensúlya nélkül a szervezet nem tud megfelelően működni, ami gyakran vezet hidegrázáshoz.

Hidegrázás láz nélkül fordulhat elő intenzív érzelmi reakció hatására, például ha egy megrendítő filmet vagy megindító beszédet hallgatunk. A félelem, a szorongás és a pánikroham egyik jellemző tünete szintén ez. Emellett az olyan pozitív érzelmek is előidézhetik, mint a szerelem. Utóbbiak esetében a hidegrázás nem csak pár másodpercig tart, és jóleső borzongás vagy libabőr kísérheti. Ezt a fajta érzelmi reakciót olyan neurobiológiai mechanizmusok okozhatják, amelyek beindítják az agyban a dopamin, egy neurotranszmitter felszabadulását.

Az ovuláció általában magasabb progeszteronszinttel jár, ami megemeli a test maghőmérsékletét. Ez az enyhe növekedés érzékenyebbé teheti a nőket a hideg környezetre, és hidegrázáshoz vagy borzongáshoz vezet. A menopauza során nem csupán hőhullámok, hanem a hidegrázás is felülheti a fejét.

edzés testmozgás

A hosszú vagy intenzív edzés ugyancsak megemelheti a test maghőmérsékletét. Ez izzadásra készteti a szervezetet, hogy lehűtse magát. Az edzés után huzatnak vagy hideg környezetnek kitett bőrfelületen lévő nedvesség kiválthatja a fázással járó didergést.

A posztprandiális szindróma egy olyan állapot, amit a szimpatikus idegrendszer működésének fokozódása jellemez étkezés után, a vércukorszint mérhető változása nélkül. Az étel elfogyasztását követően hidegrázás vagy remegés tapasztalható, valamint izzadás, szorongás és szívdobogásérzés.

HIDEGRÁZÁS LÁZ NÉLKÜL: MIKOR FORDULJAK ORVOSHOZ?

Ha hidegrázást tapasztalunk láz nélkül, menjünk orvoshoz, ha olyan tüneteink vannak, mint tüsszögés, köhögés, hányás, hasmenés, gyorsan emelkedő hőmérséklet, amely meghaladja a 39 fokot, ájulás, csökkent tudatszint, vérzés az orrból nyilvánvaló magyarázat nélkül, mellkasi fájdalom, extrém fáradtság, súlyos hasi fájdalom, zihálás, tartós fejfájás, szokatlan érzékenység az erős fényre.

HOGYAN KEZELHETŐ A LÁZ NÉLKÜLI HIDEGRÁZÁS?

A hidegrázás nem betegség, hanem tünet, ezért a kezelése nagymértékben függ annak okától. Olykor elég néhány óra pihenés, egy meleg takaró vagy egy forró ital, hogy megszűnjön, de ha betegség miatt jelentkezik, csak orvosi segítséggel szabadulhatunk meg tőle.  

Források:

https://www.healthline.com/health/chills-without-fever#causes
https://www.prevention.com/health/a42286561/chills-but-no-fever/

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.