Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
Éjszakai köhögés gyermekeknél

Bajt jelez az éjszakai köhögés gyermekeknél?

Az éjszakai pihenés elengedhetetlen az egész család számára. Amikor a köhögés miatt a gyermek éjszaka ébren van, a szülők alig várják, hogy megtudják az okát, hogy mindenki jobban aludhasson. Utánajártunk, miért fordulhat elő éjszakai köhögés gyermekeknél.

Bár legtöbbször nem súlyos, vannak olyan esetek, amikor az éjszakai köhögés gyermekeknél egy komolyabb betegség, például a tüdőgyulladás tünete. A szülők számára nehéz lehet meghatározni az okát és azt, hogy mikor kell orvoshoz fordulni. Itt vagyunk, hogy segítsünk.

MELYEK AZ ÉJSZAKAI KÖHÖGÉS LEGGYAKORIBB OKAI?

Akár váladékkal jár, akár nem, az éjszakai köhögést számos dolog előidézheti, köztük az asztma, savas reflux vagy allergia. Leggyakrabban mégis a felső vagy alsó légúti fertőzések okozzák, a passzív dohányzás ugyancsak felelőssé tehető érte.

Amikor egy gyerek köhög éjszaka, az általa kiadott hang vagy az azt kísérő tünetek segíthetnek azonosítani az okot. Sok intenzívebbé válik ebben a napszakban, mert fekvő helyzetben a kicsik orrában és orrmelléküregében felhalmozódó váladék lefolyik a torkukon és irritációt okoz.

A köhögés és sípoló légzés gyermekkori asztmára utalhat, ami gyakran súlyosbodik éjszaka. A kortizol hormon szintje ugyanis ilyenkor csökken, ami hozzájárulhat a légúti elzáródáshoz és más légúti betegségek tüneteinek fokozódásához. Ha egy gyermeknél bármilyen asztmára utaló tünet jelentkezik, a lehető leghamarabb forduljunk orvoshoz, hogy elkerüljük a szövődményeket, például az asztmás rohamot.

A refluxbetegség akár már óvodáskorban megjelenhet. Fekvő helyzetben a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, sőt a garatig, így köhögést generálhat.

Ha úgy tűnik, hogy a kisgyermek az év bizonyos időszakaiban többet köhög éjszaka vagy egy háziállattal való játék után, allergiás lehet.

A krupp, azaz a gége és a légcső gyulladása a 6 hónapos és 3 éves kor közötti gyermekeknél a leggyakoribb. Ez az állapot akkor alakul ki, amikor a légcső, a nyálkahártya és a hangszálak megduzzadnak és begyulladnak, ami miatt a légutak beszűkülnek. A vírusok által előidézett tünetek közé tartozik a száraz, ugató köhögés, a sípoló belégzés, amely éjszaka rosszabbodik. A fiúgyermekek nagyobb valószínűséggel lesznek krupposok, mint a lányok. Ha nem kezelik, a légutak teljes elzáródása fulladást okozhat.

A szamárköhögés – más néven pertussis – a légutak súlyos bakteriális fertőzése. Kezdetben úgy néz ki, mint egy közönséges megfázás, de fokozatosan súlyosbodik, különösen éjszaka, és egymás után köhögési rohamokat okoz a gyermekeknél. Köhögés után a gyermek mélyeket lélegezhet, és szamárbőgésre emlékeztető hangot hallathat. Azonnal hívjuk az orvost, ha szamárköhögésre gyanakszunk. Általában antibiotikumos kezelést igényel, és egyes gyerekeket kórházban kell kezelni.

Macsakaszőr allergia

Ha úgy tűnik, hogy a kisgyermek az év bizonyos időszakaiban többet köhög éjszaka vagy egy háziállattal való játék után, allergiás lehet.

PASSZÍV DOHÁNYZÁS

Felelőtlen szülei miatt gyermekek sokasága kénytelen belélegezni a cigarettafüstöt a saját otthonában. A passzív dohányzás különösen káros lehet a kicsik egészségére, mivel a tüdejük még fejlődik. A cigarettafüstnek tartósan kitett gyerekek körében gyakoriak a fülfertőzések, az orrdugulás, a légzési problémák (például hörghurut és tüdőgyulladás), illetve a köhögés és a megfázás. Azok a csecsemők, akik a születésük után passzív dohányzásnak vannak kitéve, nagyobb valószínűséggel halnak meg hirtelen csecsemőhalál szindrómában. A cigarettafüst asztmás rohamot válthat ki a gyerekeknél.

ÉJSZAKAI KÖHÖGÉS HÁNYÁSSAL

Egyes gyerekek annyira köhögnek, hogy ez kiváltja az öklendezési reflexet és hányást okoz. A megfázástól az asztma fellángolásáig a hányás bármilyen típusú köhögés esetén előfordulhat. A légutakban felhalmozódó váladék alvás közben lefolyhat a gyomorba, ami szintén hányingerrel, hányással jár.

ÉJSZAKAI KÖHÖGÉS GYERMEKEKNÉL: MIKOR HÍVJUNK ORVOST?

Ha kicsinek nincs légszomja, normálisan lélegzik és viselkedik, nincs ok az aggodalomra. Ha azonban magas láz, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, fulladás vagy véres köpet ​​jelentkezik, forduljunk azonnal gyermekorvoshoz. Akkor is tegyünk így, ha a köhögés 10 napon túl sem szűnik meg. Szintén fontos megjegyezni, hogy a köhögés és a láz a COVID-19 két leggyakoribb tünete, ezért ennek legkisebb gyanúja esetén hívjunk orvost a gyermekhez.

TIPPEK AZ ÉJSZAKAI KÖHÖGÉS ENYHÍTÉSÉRE

Következzen néhány ötlet, amelyeket érdemes kipróbálni, ha a csemeténk sokszor köhög éjszaka. Ne feledjük azonban, hogy mindig a kiváltó okot kell kezelni, ennek feltárására pedig otthon sokszor nincs mód. Ha a tünetek nem enyhülnek néhány nap alatt, ne várjunk tovább, vigyük orvoshoz a kicsit!

Párásító használatával szabályozhatjuk a levegő páratartalmát, megkönnyítve a gyerek légzését, és csökkentve a köhögési rohamot kiváltó irritációt.

Csökkenti a köhögési ingert, azonban nehéz lehet rávenni egy kisgyermeket, hogy egy vagy több párnán fekve aludjon el, különösen akkor, ha hajlamos sokat mozogni alvás közben. Emeljük meg inkább a matrac egyik végét, vagy tegyünk valamit a fejvégnél az ágy lábai alá.

A folyadékpótlás nélkülözhetetlen, ha a gyermekünk köhög. Erősödik a köhögés, ha a torka szárazzá válik, emellett a légutakban lerakódott váladék nehezebben szakadozik fel.

Fordítsunk figyelmet az orrjáratok kitisztítására. Erre akár a tengervizes orrspray is elegendő lehet, de számos, gyerekeknek való orrdugulás elleni szer kapható a patikákban.

Gyermekorvos javaslatára alkalmazhatunk hurutoldó vagy köhögés elleni szirupot.

Egy éven felüli gyerekeknél kipróbálhatjuk a házi receptet köhögés ellen, vagyis a meleg vízben és citromlében feloldott mézet.

Allergia esetén húzzuk át gyakran az ágyneműt, és tartsuk távol az allergéneket a gyerekszobától.

Források:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/coughing-at-night-toddler?c=1013828076753

https://www.luriechildrens.org/en/blog/cough-in-children/

https://www.healthline.com/health/parenting/toddler-cough-remedy#TOC_TITLE_HDR_1

A honlapon és a bejegyzésben található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek nem az OÉTI, illetve az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) szakvéleményei. Betegséggel, hatóanyagokkal, életmódváltással, táplálkozással kapcsolatban kérje orvosa vagy gyógyszerésze szakvéleményét!

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.

Ajándék termék a következő vásárlásához!

A kosár oldal alján adja meg az OSIM93 kuponkódot és mi egy 1390 forint értékű Koncentrátum Érzékeny Bőrre 30ml terméket küldünk ajándékba a vásárlása mellé!

A kupon felhasználónként csak egy alkalommal alkalmazható és március 31. éjfélig használható fel!

A kedvezmény más kedvezményekkel együtt nem alkalmazható!

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

Keresse kollégáinkat a +36 1 445 0532 telefonszámon, vagy az info@osimagnesium.hu email címen