Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
kortizol csökkentése természetesen

A kortizol szint csökkentése természetesen -akár gyógynövényekkel is

Időről időre felmerül a kérdés, hogyan kezeljük az életünkbe szinte feltarthatatlanul áramló, óriási mennyiségű stresszt. Bármennyire is figyelünk arra, hogy rendszeresen pihenjünk és töltődjünk, egy-egy ilyen alkalom nem fogja megoldani a mindennapos mentális terhelésből adódó, akár komolyabb egészségügyi problémákhoz is vezető kellemetlen tüneteket, aminek egyik jele lehet a túl alacsony, vagy túl magas, csökkentésre szoruló kortizol szint. 

De mi is az a kortizol?

A mellékvesék kérgében termelődő kortizol szteroidot a stressz hormonjának is nevezik, mert segít a szervezetnek alkalmazkodni a különféle, stresszt okozó helyzetekhez. Ehhez a mellékvese velőállományában termelődő adrenalinra is szüksége van, ami megemeli a pulzust, hogy több vér áramolhasson a szívbe és az izmokba, amihez a kortizol biztosítja az energiát a vércukorszint emelésével, az agy glükóz felhasználásának fokozásával.

A kortizol ideális értékét nehéz belőni, mert napszakonként eltérő mennyiséget termel belőle a mellékvese. A kortizol szint ideális esetben hajnalban és kora reggel a legmagasabb, este és éjjel pedig fokozatosan csökken, mialatt a szervezet felkészíti magát az éjszakai pihenésre. Tehát ez lenne az ideális állapot – a valóság azonban az, hogy felgyorsult, hajszolt és stresszes életmódunk miatt a napi ritmusunk és az étkezésünk is gyakran felborul, ami a kortizol szintet és a hormonháztartásunkat is megbolygatja. Akkor is, ha sokan észre sem veszik az intő jeleket.

Magas kortizol szint, csökkent kortizol szint

Az ingadozó kortizol szint általában komplex tünetegyüttest produkál. A hirtelen fogyás, levertség, álmatlanság, gyengeség, alacsony vérnyomás, nőknél a rendszertelen menstruáció alacsony, a magas vérnyomás, hízás, megemelkedett vércukor, magas kortizol szintet jelezhet. 

A fenti tünetek rendszeressé válása esetén – és a hajszolt, stresszes mindennapok, a rendszertelen alvás miatt is – érdemes elmenni egy laborvizsgálatra, ahol fény derülhet a kortizol szint anomáliáira is, hiszen a tartós stressz terhelés a mellékvesék működési zavarához, kiürüléséhez vezethet. A magas kortizol szint a leggyakoribb jele annak, hogy felborult a szervezet ritmusa, csökkentése pedig többféle módon lehetséges, attól függően, mekkora mértékű kortizol hiánnyal néz szembe a szervezet. Természetesen a legfontosabb a napi stresszterhelés megszüntetése, a jó minőségű alvás növelése, vagy, ha ezekre nincs lehetőség, megfelelő kezelésük életmódváltással, súlyosabb esetben pedig hormonpótlással.

A kortizol szint csökkentése természetesen

Egyre kevesebben figyelnek oda arra, hogy a lehető legtöbbet tegyék szervezetük megfelelő pihenése érdekében. Az alvás a modern kor hétköznapjainak egyik legkevésbé értékelt területe lett, rengetegen az éjszakai pihenésből csípnek le, hogy minden fontos teendő beleférjen a napba. Pedig a kiegyensúlyozott kortizolszint, és így a megfelelő hormonszint fenntartásának alapvető feltétele, hogy a szervezet, az agy elegendő és jó minőségű alváshoz jusson.

Ennek fontos része kellene legyen, hogy este már nem használunk kék fényt kibocsátó elektronikai eszközöket – pláne nem visszük be azokat a hálószobánkba – és mellőzzük a laptop, vagy bármilyen képernyő használatát. A szemnek, agynak és a kortizol szint csökkentésének is jobbat tenne, ha a kütyük helyett maradnánk a hagyományosabb esti kikapcsolódásnál, és belemerülnénk inkább egy jó könyvbe. 

A megfelelő, tudatosan alkalmazott fényterápia is segíthet a magas kortizol szint természetes csökkentésében. Ha lehetőség van rá, töltsünk legalább napi egy órát napfényben, vagy használjunk fényterápiás lámpákat. A hálószobába, nappaliba helyezzünk el narancssárga, vagy egyéb meleg színt kibocsátó fényforrásokat. 

Ahogy annyi más, hormonális eredetű problémát, a kortizol szintet is befolyásolhatjuk egészséges, magnéziumban gazdag, napirend szerint követett táplálkozással. Törekedjünk arra, hogy kiiktassuk életünkből a mesterségesen feldolgozott  összetevőket és alapanyagokat, és étkezzünk fix időpontokban, lehetőleg egyszerre kis mennyiségeket. 

A mozgás a kortizol szint csökkentésének is az egyik kulcsa. Azonban, bármilyen furcsán hangzik is, az intenzív sport és fizikai erőkifejtés további stresszt jelent a szervezet számára, ezért a szakemberek inkább a könnyedebb mozgásformákat javasolják a magas kortizol szint csökkentése érdekében. Ezek közé tartozik az úszás, a pilates, a jóga, a séta, a túrázás. Ha a stressz és az álmatlanság a mindennapjaink része, tegyük a rendszeres mozgást is azzá!

Alvás, alvás, alvás

Ahogy a cikkben már szó volt róla, a kortizol szint természetes csökkentéséhez nem lehet eléggé hangsúlyozni az alvás jelentőségét, ami a stressz leküzdésének is egyik leghatékonyabb módja. Lehetséges, hogy a modern kor embere ha akarná, sem tudná lekapcsolni a villanyt este 10-kor – pedig a kortizol szint természetes csökkentése és a testi-lelki regeneráció szempontjából ez lenne az ideális időpont a nyugovóra térésre. Ha nem is tudunk időben lefeküdni, törekedjünk rá, előtte pedig alaposan szellőztessük ki a hálószobát és ügyeljünk a megfelelő, alacsony hőmérsékletre is, ami hozzájárul a nyugodt éjszakai pihenéshez. Ha az álmatlanság rendszeressé válik, iktassuk ki az életünkből egy időre a koffein tartalmú italokat és az alkoholt, és gondoskodjunk a megfelelő magnéziumpótlásról, lehetőleg melatoninnal dúsított, bőrön át felszívódó testápolók, vagy egy kellemes, magnéziumos láb- vagy kádfürdő formájában! Ezzel sokat tehetünk szervezetünk kortizol szintjének csökkentéséért természetes módszerekkel, a gyomor és az emésztőrendszer terhelése nélkül.

Kortizol szint csökkentése gyógynövényekkel

A kortizol szint gyógynövényekkel is csökkenthető, amiket elsősorban lepárlással, préseléssel, szárítással feldolgozott tea vagy illóolaj formájában érdemes fogyasztani és használni. A főbb stressz- és kortizol szint csökkentő gyógynövények közé tartozik a citromfű, az orbáncfű, a levendula, a kamilla, a macskagyökér, a jázmin, a komló és a ginzeng.

Ne feledje, a magnéziumhiánynak a megnövekedett stressz terhelésen, az álmatlanságon és a kellemetlen izomgörcsökön túl számos szövődménye lehet. Ellenőrizze szervezete magnézium szintjét néhány kattintással!

A honlapon és a bejegyzésben található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek nem az OÉTI, illetve az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) szakvéleményei. Betegséggel, hatóanyagokkal, életmódváltással, táplálkozással kapcsolatban kérje orvosa vagy gyógyszerésze szakvéleményét!

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.

Ajándék termék a következő vásárlásához!

A kosár oldal alján adja meg az OSIM93 kuponkódot és mi egy 1390 forint értékű Koncentrátum Érzékeny Bőrre 30ml terméket küldünk ajándékba a vásárlása mellé!

A kupon felhasználónként csak egy alkalommal alkalmazható és március 31. éjfélig használható fel!

A kedvezmény más kedvezményekkel együtt nem alkalmazható!

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

Keresse kollégáinkat a +36 1 445 0532 telefonszámon, vagy az info@osimagnesium.hu email címen