Barion Pixel

Készletkisöprés webáruházunkban, termékek akár 20-25% kedvezménnyel. A részletek ide kattintva olvashatóak.

Legjobb gyógyszer köszvényre: mindenkinek másra van szüksége

A köszvény az ízületi gyulladás egyik formája, amely nagyon fájdalmas – jó hír azonban, hogy kontrollálható. A gyógyszeres terápia többféleképpen segíthet: csökkenti a köszvényes roham során fellépő fájdalmat, a szövődmények kockázatát és az állapotot okozó húgysav-felhalmozódást. De melyik a legjobb gyógyszer köszvényre? 

A köszvény kezelésének célja az egyes rohamok gyakoriságának visszaszorítása, illetve a fájdalom és a gyulladás mérséklése. Nehéz megmondani, melyik a legjobb gyógyszer köszvényre: nem létezik egyetlen készítmény, amely mindenki számára ideális lenne. Gyakran többféle orvosság együttes szedése indokolt. 

Röviden a köszvényről

A köszvény évezredek óta sújtja az emberiséget. Egykor a tehetősek betegségének vélték, mert általában azokat sújtotta, akik bőséges mennyiségű ételhez és alkoholhoz jutottak. Rájöttek azonban, hogy nem sok köze van a gazdagsághoz, hanem egy anyagcserezavarra visszavezethető betegség.  Egyfajta ízületi gyulladás, amely a test kis ízületeiben, leggyakrabban a nagylábujjon fordul elő. Akkor fordul elő, amikor a húgysav túlzott mennyiségben van jelen a szervezetben, ami kikristályosodik az ízületekben, és felhalmozódik azok körül. Az érintett ízületek forrónak tűnnek, megduzzadnak, érzékenyek és kipirosodnak. Idővel köszvényes csomók jelenhetnek meg, terápia nélkül a pedig a betegség maradandó ízületi károsodáshoz és vesekövek kialakulásához vezet. 

Bárkit sújthat köszvény, de férfiaknál gyakrabban fordul elő, különösen az életkor előrehaladtával. Nagyobb eséllyel lesz köszvényes az, aki túlsúlyos, alkoholt iszik, átesett a menopauzán, gyógyszereket, például vízhajtókat vagy magas vérnyomás elleni készítményeket szed, magas a koleszterinszintje vagy a vérnyomása, veseproblémája, oszteoartritisze vagy cukorbetegsége van. Néha a szervezet túl sok húgysavat termel, vagy a vesék nem képesek azt megfelelően kiválasztani. A húgysavkristályok az ízületekben koncentrálódhatnak, és az éles, tűszerű kristályok intenzív fájdalmat, vörösséget, ízületi merevséget és duzzanatot okoznak. Sok magasabb húgysavszinttel rendelkező ember azonban soha nem lesz köszvényes. 

Köszvény elleni gyógyszerek

A gyógyszerek a köszvény kezelési tervének tipikus részét képezik. A rendelkezésre álló orvosságok egy része csökkenti a köszvényes roham tüneteit, míg mások megelőzhetik a rohamokat. Bizonyos gyógyszerek szintén segíthetnek csökkenteni a köszvényhez kapcsolódó szövődmények, például a vesekő kockázatát. Ami a köszvény elleni gyógyszerek szedését illeti, mindenkinek másra van szüksége, akár többféle készítmény együttes alkalmazására. A kezelések a tünetek súlyosságának enyhítésére és a jövőbeni fellángolások megelőzésére összpontosítanak. Az orvosok általában arra törekszenek, hogy visszaszorítsák a húgysav mennyiségét a vérben, ami hozzájárul a köszvényes tünetekhez. 

Amikor a falósejtek „megtámadják” a húgysavkristályokat, nagymérvű fájdalom kíséretében köszvényes roham jelentkezik, ami napokig eltarthat. Akut köszvényes roham során a gyógyszeres terápia fő prioritása a fájdalom és a gyulladás csökkentése. Három gyógyszercsoportot használnak erre: a nem szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID-ok), a kolhicint és kortikoszteroidokat. A nem szteroid gyulladáscsökkentők közé tartoznak a vény nélkül kapható készítmények, például az ibuprofén és a naproxen-nátrium, valamint az erősebb, vényköteles indometacin. Egyes esetekben a köszvényhez kapcsolódó fájdalom olyan súlyos lehet, hogy orvos opioidot írhat fel.

A kolchicin gyulladáscsökkentőként hatékonyan lép fel a köszvényes fájdalmmal szemben. A gyógyszer hatékonyságát azonban ellensúlyozhatják olyan mellékhatások, mint a hányinger, a hányás és a hasmenés.

A kortikoszteroidok, például a prednizon, szabályozhatják a köszvényes gyulladást és a fájdalmat, azonban a mellékhatásaik lehetnek hangulatváltozások, emelkedett vércukorszint és vérnyomás.

Úgy gondolják, hogy bizonyos biológiai gyógyszerek szerepet vállalnak a köszvény elleni harcban azáltal, hogy blokkolják az olyan vegyi anyagokat, mint például a tumornekrózis faktor-alfa, amelyeknek köze lehet a gyulladásos mediátorok kibocsájtásához. A pegloticase tartalmú gyógyszert intravénásan adják be. Általában súlyos köszvényben szenvedőknek írják fel, akik más gyógyszerekkel nem találtak enyhülést. Támogatja a húgysav eltávolítását a szervezetből. Szintén biológiai gyógyszer az anakinra. Egy immunszuppresszív készítmény, amit injekció formájában juttatnak a szervezetbe.

Gyógyszerek a köszvény szövődményeinek megelőzésére 

Aki évente több köszvényrohamot tapasztal, vagy a rohamai kevésbé gyakoriak, de különösen fájdalmasak, annak orvosa gyógyszerek szedését javasolhatja a köszvényhez kapcsolódó szövődmények kockázatának csökkentése érdekében. Ha a röntgenfelvételek már kimutatták a köszvény okozta károsodást, vagy ha vesebetegség, krónikus vesebetegség vagy vesekövesség áll fenn, akkor a szervezet húgysavszintjét csökkentő gyógyszerek javasoltak. A húgysavtermelést gátló gyógyszerek, az allopurinol és a febuxosztát korlátozzák a húgysav mennyiségét a szervezetben. Utóbbi egy salakanyag, amely a purinok, azaz az összetett fehérjék lebomlása során keletkezik. Léteznek a húgysav kiválasztását javító gyógyszerek. A probenecid javítja a vesék azon képességét, hogy eltávolítsák a húgysavat a szervezetből. A mellékhatások közé tartozik a kiütés, gyomorfájdalom és vesekő.

A febuxosztátot tartalmazó készítmény blokkol egy enzimet, amely a purint húgysavvá bontja le, vagyis megakadályozza, hogy a szervezet húgysavat termeljen. Az allopurinol és a febuxosztát első vonalbeli gyógyszerek a visszatérő köszvény megelőzésére, a kolhicin és/vagy probenecid pedig azoknak a betegeknek van fenntartva, akik nem tolerálják az első vonalbeli szereket, vagy akiknél azok hatástalanok. Az urátszint-csökkentő gyógyszert kapó betegeket nem szteroid gyulladáscsökkentő szerekkel, kolhicinnel vagy alacsony dózisú kortikoszteroidokkal kell egyidejűleg kezelni a betegség fellángolásának megelőzése érdekében. 

Magnézium gyógyszerek helyett


Az ízületi gyulladás szinte minden esetben fájdalommal jár, az ettől szenvedő betegek pedig sokszor tetemes mennyiségben szednek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszereket. Ezek borzalmas pusztításokat képesek véghezvinni a szervezetben, emellett gyógyszerfüggőséget okozhatnak. Ezzel szemben a bőrön át felszívódó magnézium biztonságos és egyszerű módszer az ízületek gyulladásának és fájdalmának enyhítésére. Ide kattintva megtudhatja, miként képes a magnézium az opioid gyógyszereknél is hatékonyabban csillapítani az ízületi gyulladásos tüneteket. 

Források:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gout/diagnosis-treatment/drc-20372903

https://www.drugs.com/condition/gout.html

https://www.healthline.com/health/gout-treatments#traditional-treatments

https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2014/1215/p831.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3510330/

https://patient.practicalpainmanagement.com/conditions/gout/gout-medications

SZERETNE MÉG TÖBBET TENNI EGÉSZSÉGÉÉRT?

Ismerje meg a magnézium hiány veszélyeit, tüneteit és a magnézium élettani hatásait 3 e-book-ból álló tudásanyagunkkal, 1790 Ft helyett most INGYEN!

=