Barion Pixel

✅ 15.000 forint feletti vásárlása mellé 1kg Jó Éjt Fürdősót küldünk ajándékba, 25.000 forint felett pedig egy 300 mg-os CBD Krémet is. Részletekért kattintson ide.

Magnézium és a sport

A magnézium sportteljesítményre gyakorolt előnyeinek top ötös listája

Ön is gyakran fájdalmat érez egy kemény edzést követően? Előfordul, hogy alig áll a lábán a stressztől? És mi a helyzet az alvással? Ha már a napját sem tudja, hogy mikor aludt egy igazán pihentetőt, nagy az esélye annak, hogy nem jut elegendő mennyiségű magnéziumhoz.

A magnéziumnak kulcsfontosságú szerepe van a mindennapokhoz szükséges energia előállításában és a sportolás utáni regenerációban.

shutterstock_544118614Akár már egy rövidebb ideig tartó magnéziumszegény időszak is jelentős mértékben visszavetheti a sportteljesítményt, negatívan hathat az éjszakai pihenésre, és kellemetlen izomgörcsöket vagy éjszakai lábgörcsöt is okozhat.

Egy 2012-ben, elit futók bevonásával elvégzett tanulmány például arra a következtetésre jutott, hogy nem a nátrium vagy a kálium, hanem a magnézium az az elektrolit, amelynek a szintje a versenyek során a leginkább leapad.

A magnéziumhiány következtében például komoly gyulladások alakulhatnak ki a futóknál.

A magnézium ugyanis egy olyan, alapvető fontosságú ásványi anyag, amelyre az általános egészségi állapot felmérése során is kiemelt figyelmet kell fordítani. Gyakorlatilag minden egyes sejtnek szüksége van rá: felelős az általános egészségért, a szervezet funkcióinak ellátásáért, és több mint 300 kémiai folyamat számára nélkülözhetetlen. Ezek közé tartozik az izmok összehúzódása és elernyedése, az idegsejtek működése, a szívműködés, a vérnyomás-szabályozás, a hormonális kölcsönhatások, az immunitás, a csontok egészsége és a fehérje-, a zsírok és a nukleinsavak szintézise.

shutterstock_268508609A magnézium mindezek mellett elengedhetetlen összetevője az energia metabolizmusának, mivel befolyásolja az úgynevezett ATPas enzimek aktiválását, amelyek az ATP (adenosine triphoszfát) előállításához szükségesek. Az ATP lebontása során olyan energia szabadul fel, ami segíti az izmok összehúzódását. Az ATP szintézisét és így az energiatermelést a magnéziumhiány jelentősen hátráltathatja, ami kimerültséghez, letargiához, az erőnlét csökkenéséhez, izomrángásokhoz vagy görcsökhöz vezethet.

shutterstock_523868392A krónikus méreteket öltő magnéziumhiány felelős lehet még a csontok csökkent mértékű ásványi anyag szintjéért, illetve a csontritkulás, a vérszegénység, a depresszió és a szabálytalan szívverés kialakulásáért is. A magnéziumhiány tünetei a szervezet összes alapvető  működési rendszerében jelentkezhetnek, mivel ezek mindegyikének szüksége van magnéziumra a funkcióik megfelelő ellátásához. Sportolóknál magnéziumhiány esetén nem meglepő tünet a fáradtságérzet, az izomgöcs, a legyengült immunrendszer, sőt, még a szabálytalan szívműködés is. Ezek a tünetek általában egy egyszerű magnéziumkúrával mérsékelhetők vagy megszüntethetők. Sportolók esetén különösen hatékony megoldás a bőrön át felszívódó magnézium koncentrátum, hiszen gyorsan, célzottan és higiénikusan hat.

20130424-bogar-janos-ultramaratonos-futo14„Nagyon jó tapasztalatom van a termékkel! Szuper hatása van a bőrre, érezhetően erősebb, rugalmasabb lett, a tapintása pedig finomabb. Ezt nem csak én, hanem a párom is tapasztalta, aki szintén versenyszerűen sportol. Én hajlamos voltam a görcsökre, de ez a termék használata óta csökkent. Mivel kíméletesen, külsőleg szívódik fel, eleve laza izomzattal indulok az edzésekre, ami meg is marad több órán át. Edzés után ismételten bemasszírozom és rendkívül jól regenerál, hidratál. Arcra is próbáltam és szuper regenerálónak bizonyult! A farizomra is nagyon hatásos nálam, de a derekamra és a hátamra is szoktam használni. Kicsit csíp, de ezt meg lehet szokni. Ha túl soknak érzem, néha letörlöm illetve kicsit vízzel lemosom, de sokszor ilyenkor is rajta hagyom. Köszönöm illetve köszönjük! Minden téren pozitív a termék hatása!” – Bogár János

Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy a sportolók magnéziumigénye jelentősen nagyobb, és amellett is, hogy fokozott magnéziummennyiség bevitelével a sportteljesítmény is javul.

shutterstock_57513580A magnézium csökkenti a tejsav felhalmozódását és az idegrendszerre kifejtett hatásának köszönhetően a fáradtságérzetet is. A sportolással együttjáró izzadással pedig nemcsak méreganyagok, de az ásványi anyagok is távoznak a szervezetbből, így nagy melegben, párás környezetben edző sportolók szervezetének magnéziumigénye még tovább nőhet.

Ne hagyja, hogy Önnel is megtörténjen! Ellenőrizze szervezete magnéziumszintjét magnézium-szükséglet kalkulátorunkkal!

Az alábbiakban öt kritikus pontot soroltunk fel, ami miatt különösen érdemes a szervezet megfelelő magnéziumszintjére odafigyelnie:

Első számú előny: jobb erőnlét

shutterstock_392897878Ha nem optimalizáljuk magnéziumháztartásunkat, a sportolói csúcsteljesítmény sem garantálható, és a hatékony izommunka is kiaknázatlanul maradhat. Magnézium nélkül az izmok fehérjeszintéziséért felelős enzimek kevésbé funkcionálnak, ami a felépülés, az erőnlét és a teljesítőképesség hátráltatója lehet.

Második számú előny: a hormonháztartás jobb egyensúlyi állapota

shutterstock_404954179Sokszor az egészséges tesztoszteronszinten és a kiegyensúlyozott kortizolszinten áll vagy bukik a sportoló teljesítménye. A magnézium segít ezeknek az egyensúlyi állapotoknak a fenntartásában, mivel támogatja a tesztoszteronok felszabadulását, amelyek így kifejthetik a szervezetre gyakorolt jótékony hatásukat. Megterhelő edzést követően javítja a kortizol metabolizmusát is azzal, hogy az idegrendszer aktivizáltságát csökkenti.

Harmadik számú előny: fokozottabb inzulinérzékenység és jobb testösszetétel

A magnézium az inzulinérzékenységben szerepet játszó ásványi anyagként is ismeretes. Elősegíti a szervezetben a szénhidrátok metabolizmusát, miközben a vérglükózszint szabályozásáért felelős hormonok aktivizáltságára is hatással van. A nagy mennyiségű magnézium hatására az izmok hatékonyabban fejlődnek.

Negyedik számú előny: gyorsabb felépülés és regeneráció

shutterstock_446777314

Elegendő magnézium fogyasztása esetén felgyorsulhatnak a szervezet regenerációs folyamatai, ami az éjszakai pihenésre is jótékonyan hat. A magnézium segít a gyulladások leküzdésében, megemeli az antioxidánsok szintjét és feltölti az izmok energiakészleteit. Mindezek mellett nyugtatólag hat a központi idegrendszerre, szabályozza a szívritmust és nyugodt pihenést biztosít.

Lubics

„Tulajdonképpen sosem voltak verseny közben problémáim görccsel, azt viszont megtapasztaltam, ha túl sok magnéziumot szedek, gyomorproblémáim lesznek. A 100 km-es OB előtti héten lehetőségem volt kipróbálni az ősi magnéziumot. A verseny előtti héten napi 20 pumpányit használtam a lábamra és egyszer használtam a magnéziumos fürdősót. A verseny alatt nem szedtem magnéziumot, másnap a sprayt használtam újra és befeküdtem egy kád Ősi Magnézium fürdősós vízbe. A regeneráció gyorsasága sok dologtól függ, mégis azt mondhatom, hogy ilyen terhelés után még sosem regenerálódtam ilyen hamar. Izomfájdalmaim nem is voltak, inkább csak fáradtságot éreztem. Az Ősi Magnézium Koncentrátum sprayt azóta is használom, kíváncsian várom a hosszútávú fejleményeket.” – Lubics Szilvia

Ötödik számú előny: nagyobb erőkifejtés és függőleges ugrás

shutterstock_479216506A magnézium a robbanékony mozdulatok elvégzésében is fontos szerepet játszik, így elengedhetetlen azok számára, akik szeretnék növelni sportteljesítményüket. Például egy tesztcsoportban röplabda játékosok, akik négy héten át 350 mg magnéziumhoz jutottak, átlagosan 3 cm növekedést tapasztaltak a függőleges ugrási teljesítményükben, ami hatalmas eredmény a profi ugróknál.

Magnéziumhiány sportolóknál

Még azok a sportolók sem immunisak a magnéziumhiányra, akik fokozott mértékben odafigyelnek az étrendjükre. Például egy 1986-87-ben elvégzett tanulmánysorozat rámutatott, hogy a tornászok, futballisták és kosárlabda játékosok is csupán az ajánlott napi tápanyag mennyiség 70%-át fogyasztják.

Figyelembe véve a magnézium energiatermelés során játszott szerepét, két kulcsfontosságú kérdés merül fel:

 1. Vajon a túlságosan széles körben tapasztalható, optimális szintnél alacsonyabb magnéziumfogyasztás ronthatja-e a sportteljesítményt?
 2. Vajon a magnézium megnövelt, az ajánlott napi tápanyag mennyiséget meghaladó fogyasztása javíthatja-e a teljesítményt?

Bár számos adat alátámasztja, hogy a szájon át fogyasztott magnézium a szívkoszorúér-betegségben szenvedők esetén jótékonyan hat a szívműködésre és növeli a testmozgással szembeni toleranciaszintet, eddig alig állt rendelkezésünkre valódi bizonyíték arra vonatkozóan, hogy milyen hatással van a magnézium optimális szinttől eltérő fogyasztásának az egészséges, rendszeres testmozgást végző felnőttek körében.

Három hónapon át tartó magnézium-esettanulmány

Egy nemrégiben 10 nő részvételével elvégzett, szigorúan szabályozott keretek között zajló amerikai vizsgálat során megfigyelték az alacsony magnéziumszint teljesítményre gyakorolt hatását. Az eredmények lenyűgözőek voltak.

shutterstock_602836799Az első hónapban a résztvevők magnéziumban szegény étrendet tartottak (napi 112 mg), ami mellé 200 mg magnézium kiegészítőt fogyasztottak, hogy a teljes napi magnéziumfogyasztást az ajánlott napi tápanyag mennyiségnek (RDA) megfelelően 310 mg-ra növeljék. A második hónapban a kiegészítőt megvonták tőlük, így a résztvevők étrendje magnéziumban szegénnyé vált, de a harmadik hónapban újra alkalmazták a kiegészítőt, ezáltal helyreállítva a javasolt magnéziumszintet.

Minden egyes hónap végén felkérték a vizsgálatban résztvevőket, hogy az intenzitás egyre nagyobb fokozásával kerékpározzanak mindaddig, amíg a maximális szívritmusuk 80%-át elérik. Ekkor komolyabb méréseket végeztek el rajtuk (vérteszt, EKG, légúti gázanalízis).

A kutatási eredmények arra mutattak rá, hogy a magnézium megvonásának időszakában, adott terhelés és maximális oxigénfelvétel mellett mind az összesített és kumulatív nettó oxigén-felhasználás, mind a szívritmus jelentősen megnövekedett, és a növekedési mutatók egyenes összefüggésben álltak a magnézium szintjének csökkenésével.

Más szóval a magnéziumhiány csökkentette az anyagcsere folyamatok hatékonyságát, és megnövekedett a szervezet oxigén felvételi igénye, valamint a megterhelés során mért szívritmus is  – vagyis az értékek olyan irányban változtak, amelyet a sportolók általában minden körülmények között kerülni akarnak.

Összegzés

A vizsgálat röviden összefoglalva:

“A vizsgálati beszámoló első kézből igazolja, hogy a magnéziumban szegény étrend a fizikailag aktív egyének néhány csoportjánál rontja a szervezet funkcióit testmozgás végzése során.”

A mindezek mögött meghúzódó működési folyamatok nem világosak, de valószínűnek tűnik, hogy a magnéziumhiány a légzőrendszer működésének felborulásához vezethet, növelve az ATP termelési szintjének fenntartásához szükséges oxigénfelvétel szintjét.

A további bizonyítékok igazolni látszanak azon felvetést, hogy a magnéziumhiány következtében az energiatermelés, illetve ennek egyenes következményeként az oxigén felhasználása kevésbé hatékon testmozgás során,

mivel az izomellazulás (csökkent izomtónus) hatékonysága csökken, ami a szervezet energiaszükségletének nagy részét teszi ki az olyan testmozgások során, mint a kerékpározás.

További kutatások

shutterstock_516657673Egy férfi sportolókból álló vizsgálat során a résztvevőknek 25 napon át napi 390 mg magnéziumot adtak, melynek eredményeképpen a teljesítménymérő tesztek során maximális oxigén felhasználási hatékonyságot és teljesítményt mutattak ki.

Egy másik, a csökkentebb terhelést vizsgáló tanulmány során a magnéziumos kiegészítők hatására szívritmus-, valamint légzéscsökkenést, oxigén felvételi és szén-dioxid termelésbeli csökkenést értek el.

A harmadik vizsgálatot fizikailag aktív tanulók körében végezték el, akiknek a testtömegükhöz mérten, kilogrammonként 8 mg magnéziumot adtak naponta. A vizsgálat eredményeképpen jelentős növekedést tapasztaltak az állóképességi tesztek során, és a szervezetük hatékonyabban hasznosította az oxigénkészleteit a csökkentett terhelési tesztek alatt.

Mennyi magnéziumra van szüksége a szervezetnek?

A kutatók a sportolók számára minimum 7-8 mg mennyiséget javasolnak kilogrammonként, vagyis egy 100 kilogrammos ember esetén ez az érték minimum 700 mg. A kutatások arra engednek következtetni, hogy a nagy terhelésnek kitett sportolók biztonsággal fogyaszthatnak 500-800 mg magnéziumot naponta; az ennél nagyobb mértékű magnéziumfogyasztás még vita tárgyát képzi.

shutterstock_353611151A fenti mennyiség egy részéhez élelmiszerekből is hozzájuthatunk; a teljes kiőrlésű zab, a nyers diófélék, a bab és a banán mind magnéziumban gazdag élelmiszerek, azonban a magnézium felszívódását akadályozhatják a rostokban gazdag élelmiszerek.

Kiegészítő készítmények alkalmazása esetén próbálja ki Ön is a célzottan ható, bőrön át felszívódó magnézium-kloridot tartalmazó Ősi Magnézium termékeket, melyekből a masszázs- és sportkrém mellett láb– és fürdősót, testápolókat, agyagos arcpakolást is választhat.

Ha Ön is szereti rendszeresen mérni és figyelni a vérszintjét, nem szabad megfeledkeznie arról sem, hogy a magnéziumszint megállapítása meglepően nehéz. A szervezet magnéziumkészleteinek csupán 1%-a található meg a vérben, míg 0,03% a plazmában, 50% a csontokban, 25% a lágyszövetekben, 15% az izomzatban kerül elraktározásra. Ebből adódóan a rendszeres magnézium vértesztek borzasztóan pontatlanok.

Számolja ki magnézium szükségletét egyszerűen Magnézium szükséglet kalkulátorunk segítségével. A kalkulátort ide kattintva érheti el.

Mi a végső üzenet sportolók számára?

A szervezet magnéziumszintje könnyen lecsökkenhet, különösen olyan esetekben, ha az étrendnek nem képzik kellő mértékben részét a gabonafélék és teljes kiőrlésű magvak, a zöld leveles növények, hüvelyesek (borsó, bab, lencse), a diófélék és egyéb magvak. Fokozza a magnézium gyors kiürülését a túlzott cukor- és alkoholfogyasztás; emellett a zsír- fehérje- és kalciumtartalmú étrend is negatív hatással van a szervezet magnézium felvételére és/vagy annak kiválasztódására.

shutterstock_422551879 (1)Még jó minőségű ételek fogyasztása, és a figyelmesen összeállított, kiegyensúlyozott, napi 2000 kalóriát nem meghaladó étrend esetén is gyakran előfordul, hogy nem sikerül kielégíteni a napi magnéziumszükségletet, ezáltal a fogyókúrázók és a szigorú étrendet követők is fokozott kockázatnak vannak kitéve.

Az alábbiakban összefoglaljuk azokat az étkezési szokásokat, amelyek alacsony magnéziumszinthez vezetnek, illetve azon nem klinikai tüneteket, amelyek az optimális szintnél alacsonyabb magnéziumfogyasztás jelei lehetnek (bár a klinikai keretek között elvégzett tesztek, mint az izmok magnéziumszintjének mérése vagy a magnéziumionos mérés segítségével jobban megállapítható a valós magnéziumháztartás).

Kockázati tényezők és az alacsony magnézium bevitel jelei

Az alacsony magnéziumfogyasztással összefüggésbe hozható étkezési szokások

 • teljes kiőrlésű lisztek helyett fehérliszt fogyasztása
 • kevés zöld leveles növény fogyasztása
 • nem elegendő mennyiségű dióféle, magvak, vagy bab és lencse fogyasztása
 • rendszeres cukor és cukrozott termékek fogyasztása
 • rendszeres alkoholfogyasztás
 • szigorúan kalóriaszegény, vagy fehérjében gazdag, alacsony szénhidráttartalmú étrend

Az optimális szint alatti magnézium bevitel lehetséges tünetei

 • izomgörcsök, rángások és remegések
 • rendszeresen jelentkező, túlzott kimerültségérzet
 • ingerlékenység és/vagy letargia érzete
 • rendszeres kedélyállapot-ingadozás, beleértve a depressziót is
 • menstruációt megelőző püffedés
 • nyugtalan láb éjszakánként

Az optimális szinthez képest alacsonyabb magnéziumfogyasztás esetén romolhat a teljesítmény, így minden sportolónak érdemes tudatosan odafigyelnie arra, hogy a magnéziumban gazdag élelmiszerek étrendjük alapját képezzék.

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.

15% kedvezmény a következő vásárlásához!

Tegyen termékeket a kosarába, majd a kosár oldal alján írja be az OSIM92 kuponkódot és mi 15% kedvezményt adunk a teljes árú termékekre!

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

Keresse kollégáinkat a +36 1 445 0532 telefonszámon, vagy az info@osimagnesium.hu email címen