Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
Vérnyomás magnézium

A magnézium a vérnyomásunkra is hatással van

Az emberi test egész keringési rendszere – a szívtől a vérnyomáson át a kislábujjban található hajszálerekig – függ a magnéziumtól. Mivel a magnéziumnak fontos szerepe van abban, hogy a szívet és artériákat alkotó izomzat sejtjeiről levegye a terhelést, a vér alacsony magnéziumszintje különféle keringési zavarokhoz vezethet.

Ezek közé a problémák közé sorolható a zsibbadás és a bizsergő, szúró érzés a kezekben és lábakban (ami a rossz vérellátással áll összefüggésben), a heveny szívdobogás (a szívizmok legyengült állapotának köszönhetően az elektromos jelek küldésének és fogadásának hatékonysága csökken), a perifériás artéria betegség (az artériák csökkent rugalmassága), valamint a magas vérnyomás.

Milyen hatással van a magnézium a magas vérnyomásra?

Magas vérnyomás akkor jelentkezik, amikor – különböző okokból eredően – a vér nem tud könnyen, akadálymentesen áramlani a testben.

A nehézkes véráramlás egyik fő oka lehet a vérerekben levő tér összezsugorodása, amelyen a vér halad át. A szív egy megállás nélkül működő izom, ami hozzávetőlegesen 5-6 liter vért pumpál át minden percben vérerek több kilométernyi hálózatán keresztül. Mindezek mellett az artériákat körülvevő sima izomszövetek a vér átpréselésével segítik elő a folyamatot.

A magnézium a folyamat során az izmokat elernyesztő impulzusokat segíti elő. Az izmok nyugalmi állapotában a szívnek pihenésre nyílik lehetősége az egyes összehúzódások között, és a vérerek is ki tudnak tágulni. E két fontos folyamat eredménye a csökkenő vérnyomás, mivel ekkor a szív nem dolgozik olyan erőbedobással, a kitágult erekben pedig nagyobb hely van a vér számára, így könnyebben tud áramlani.

Mikor a magnéziumszint alacsony, a szívnek nincs elegendő ideje pihenni és újratöltődni. A vérerek összeszűkülnek, így nehezebbé válik a vér áramlása a testben, ami magasabb vérnyomást eredményez. A hosszantartó magas vérnyomás során a szervezet károsodik, ami szívrohamhoz, agyvérzéshez, veseelégtelenséghez vagy akár halálhoz is vezethet.

Nincsenek olyan gyógyszerek, amelyek helyreállítják a magas vérnyomást?

Ha valakinél magas vérnyomást állapítanak meg, az orvos javasolhatja a fogyókúrát. Sajnos ritkán pontosítják, mit is értenek ezalatt, és sok orvos saját elmondása szerint a diétázást vagy tornagyakorlatokat már nem is említi, mivel gyakran tapasztalják meg ezek sikertelenségét.

A leggyakoribb esetekben az orvos inkább vízhajtót ír fel, hogy segítse a vér távozását a szervezetből. Az e mögött meghúzódó indok az, hogy a szervezetben keringő kevesebb víz kisebb nyomást gyakorol az erekre. Általános jelenség azonban, hogy az emberek alapvetően kevés vizet fogyasztanak, emiatt állandóan dehidratáltak. A vízhajtó további vizet von el a szervezettől, amivel együtt az elektrolitok és ásványi anyagok – például a magnézium – is kiürülnek.

A dolog iróniája, hogy a dehidratált állapot egyik tünete a vérerek összehúzódása, mert a szervezet így próbál minél több vizet visszatartani. Ez az összehúzódás értelemszerűen megemeli a vérnyomást is. 

Az alacsony magnéziumszint hatására a vérerek összehúzódnak, nem hagyva elegendő időt a szívnek a pihenésre, ami magas vérnyomást eredményez. Ez a fokozatos vérnyomás-növekedés általában további gyógyszeres kezeléshez vezet, aminek még komolyabb mellékhatásai lehetnek, miközben a magnéziumszint helyreállítása sok esetben jelentős javulást eredményezne.

Mielőtt a sok gyógyszerre és azok mellékhatásaira kerülne a hangsúly, mérlegeljünk, és pótoljuk a megfelelő forrásból a szervezetünk számára szükséges magnéziumot.

Vitathatatlan tény, hogy a súlyfeleslegtől történő megszabadulás és a helyes táplálkozás jelentősen csökkentheti a vérnyomást, azonban különböző tanulmányok rendszeresen kimutatják, hogy a magnézium bevitelének növelése még hatékonyabban segíthet.

Bár a magnézium magas vérnyomás esetén nem minden alkalommal bizonyul hatékony eszköznek, megfelelő módú és mértékű adagolása esetén számos esetben jelentős javulás mutatkozik.

A honlapon és a bejegyzésben található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek nem az OÉTI, illetve az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) szakvéleményei. Betegséggel, hatóanyagokkal, életmódváltással, táplálkozással kapcsolatban kérje orvosa vagy gyógyszerésze szakvéleményét!

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.

Ajándék termék a következő vásárlásához!

A kosár oldal alján adja meg az OSIM93 kuponkódot és mi egy 1390 forint értékű Koncentrátum Érzékeny Bőrre 30ml terméket küldünk ajándékba a vásárlása mellé!

A kupon felhasználónként csak egy alkalommal alkalmazható és március 31. éjfélig használható fel!

A kedvezmény más kedvezményekkel együtt nem alkalmazható!

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

Keresse kollégáinkat a +36 1 445 0532 telefonszámon, vagy az info@osimagnesium.hu email címen