Barion Pixel

🎉AKCIÓ🎉 Október 1-ig 30% kedvezménnyel vásárolhatja meg minden 100 és 200 ml-es koncentrátumunkat!

Mozogjunk télen is a szabadban!

A téli hidegben is jól tud esni egy szabadtéri séta, futás, korcsolyázás, vagy bármilyen mozgás a friss levegőn. Ilyenkor azonban fokozottabban érdemes odafigyelni testünk jelzéseire, mert könnyen becsúszhat egy kellemetlen sérülés!

Télen sokunk veszi észre, hogy jobban szorít a nadrág az eddig megszokottnál. Amikor sötét van, hideg és gyakran rossz az idő, hajlamosabbak vagyunk több időt tölteni a kanapén, gyakrabban mondunk igent kiadós fogásokra, finom desszertekre és cukros, alkoholos italokra. Az évnek ez az időszaka sokszor jár együtt motiválatlansággal, fáradtsággal, vitaminhiánnyal, rosszkedvvel – hiszen hol van már a karácsony, de messze még a tavasz.

Télen is érdemes kimozdulni

A sok lustálkodás után azonban a szervezet is kívánja a mozgást, ahogy a gyomor a könnyedebb ételeket. Ne várjunk hát az év elején tett fogadalmak betartásával, hanem használjuk ki a telet egy kellemes sétára, kirándulásra vagy korcsolyázásra, és törekedjünk kisebb mennyiségek és rostban, ásványi anyagokban, magnéziumban gazdag ételek fogyasztására, legalább napjában egyszer.

A mozgás előnyei télen

A kint töltött idő adta oxigén, az izmok munkája pozitívan hat az általános kedélyállapotra is. Jobban alszunk, frissebbnek és könnyebbnek érezzük magunkat, emelkedik az energiaszintünk. A fagypont körüli, vagy 10 fok alatti szabadban mozgásnak köszönhetően javul a vérkeringés, rugalmasabban tudunk alkalmazkodni az időjárási körülményekhez, természetes D-vitamin éri szervezetünket, erősödik immunrendszerünk. Sőt: több kalóriát égetünk így el, mint egy fűtött edzőteremben.

Vidámabb lesz a hangulatunk is, csökken a depresszió kockázata, ami fontos szempont a korán sötétedő téli hónapok alatt. A tökéletes sikerélmény eléréséhez a legjobb, ha másokat is a szabadba csábítunk, és együtt megyünk korcsolyázni, síelni, szánkózni, futni, enyhe időben biciklizni vagy egy kellemes sétára, kirándulásra. 

A gyerekek is igénylik a friss levegőt télen is

Kockázatok

Hidegben a vérerek is összeszűkülnek, így a szívnek nagyobb munkát kell kifejtenie, hogy elegendő vért pumpálhasson az erekbe. Az időseknek, az érszűkület kockázatával, vagy keringési zavarokkal élőknek ez fokozott odafigyelést igényel önmagukra és az egészségükre. Akkor is alaposan be kell melegítenünk, ha semmiféle egészségügyi problémánk nincs, mert a hideg időben lassabban jut el a vér az izmokba, így megnő a sérülések, rándulások és húzódások veszélye. Az alapos bemelegítés mellett permetezzen sportolás előtt az izmokra Ősi Magnézium koncentrátumot vagy Ősi Magnézium Sportkrémet, hogy segítse az izmok munkáját és megóvja őket a sérülésektől. Mozgás után pedig ne feledkezzen meg a nyújtásról sem!

Ha hosszabb, például egész napos kirándulásra indulunk, figyeljünk oda a kihűlés veszélyeire is, mivel nagy hidegben gyorsabban adja le a test a hőt, mint felveszi – a hosszabb pihenő, földön ücsörgés nemcsak felfázáshoz, hanem akár vese- és májkárosodáshoz is vezethet. Sőt, akár fagyási sérülések is felléphetnek, például egy hegyi táborozás alkalmával, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak. Ha kezdenek elmerevedni, elgémberedni a végtagjai, vagy nem akar csökkenni a fázás érzete, menjen gyorsan megfelelő hőmérsékletű, zárt helyiségbe. Az enyhébb fagyási sérülések és fájdalmak maguktól is elmúlnak, de maradandó károkat is okozhatnak, ha nem figyelünk oda a jelzésekre.

Figyeljen oda a kihűlés veszélyeire!

Ha a természetet választjuk, vagy még gyakorlatlan korcsolyázók, síelők vagyunk legyünk tisztában a csúszásveszély kockázataival is, hiszen egy csonttörés vagy ficam gyógyulása akár tavaszig is eltarthat!

Nemcsak a hideg jelent veszélyt télen

Sokan talán nem gondolnának rá, de nemcsak a hideg idő, hanem a szmog is komoly gondot okozhat. Tájékozódjon a légszennyezettségi adatokról, mielőtt városi környezetben futni indulna, és ha kockázatosnak ítéli meg a mennyiségét, inkább maradjon bent, vagy keressen fel egy edzőtermet – ellenkező esetben többet árt a szervezetének, mintha nem csinálna semmit.

Ha hideg, de tiszta az idő és a levegő is, mindig használjon fényvédő krémet és ajakírt, mielőtt a szabadba indulna, hiszen az UV sugárzás ilyenkor is erős lehet, főleg a havas hegyekben.

séta télen
Néha elég egy séta is

A személyes felelősség szerepe

Általános szabály, hogy mielőtt a szabadba indul télen, mindig tájékozódjon az időjárási körülményekről és a napnyugta idejéről. A hóvihar, a jeges szél és az ónos eső egyaránt olyan körülményeket képesek teremteni, aminek kockázatait nem érdemes bevállalni. Gondoskodjon megfelelő felszerelésről és ruházatról, öltözködjön rétegesen, védje a fejét, a kezét. Fogyasszon magnéziumban gazdag olajos magvakat a kirándulás, korcsolyázás során vagy futás után, és akkor is pótolja a folyadékveszteséget, ha nem érez szomjúságot.

Mozgás után pedig igazán jól tud esni egy forró fürdő, aminek ideális kiegészítője a tiszta, magnéziumban gazdag, testet-lelket ellazító Ősi Magnézium fürdősó.

Télen is töltsön mindennap időt a szabadban, de fontos, hogy ismerje a saját edzettségi szintjét és egészségi állapotát is, és ne épp ebben az időszakban akarja kitolni a határait. Figyeljen a teste jelzéseire, és szoktassa fokozatosan hozzá azt a téli sportokhoz! Annyit mozogjon, amennyi jólesik, de annyit mindenképp – higgye el, aranyat ér!

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.