A nátrium-klorid, más néven étkezési só segít fenntartani a megfelelő folyadék egyensúlyt a szervezetben, de élelmiszerek tartósítására is használják. A só nátriumtartalma a legfontosabb az egészségünk szempontjából az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala szerint. Noha napi jelentős mennyiségű nátriumot kell bevinni, hogy egészségesek maradjunk – akár 1500 mg-ot is – a több, mint 2300 mg (kb. egy nagy teáskanál só) már káros is lehet.
Növeli a vérnyomást
A vérnyomás a véráramlás nyomásának mérése az artériás falak ellen, amikor a szív pumpálja a vért. A magas sótartalmú étrend növelheti a vérnyomást, mert a só felesleges folyadékokat fog meg a szervezetben, és ezáltal terheli a szívet. Ha a vérnyomás tartósan magas marad, akkor az artériák falainak alkotó szövetei túlnyúlnak a normál határon. Ez olyan problémákat vet fel, mint a vérrögképződés fokozott kockázata, az érrendszeri hegesedés, az érrendszeri gyengeségek és a keringési rendszer megnövekedett terhelése.
Sebezhetőbbé tesz a vesekővel szemben
A vesekövek akkor alakulhatnak ki, ha a vizeletben lévő anyagok, például a foszfor, a kalcium és az oxalát túlságosan koncentrálódnak. Ha Ön magas sótartalmú diétán van, a sóban jelen lévő nátrium miatt a veséje több kalciumot választ ki a vizeletében. A vizeletben lévő extra kalcium foszfort és oxalátot kombinál, kalcium-foszfát és kalcium-oxalát kövek formájában. A vesekövek kockázata nő a túlzott napi sófelhasználással. A vesekövek tünetei közé tartozik a vér a vizeletben, a vizelet elzáródása és a hát, vagy a derék körüli intenzív fájdalmak.
Növeli a csontritkulás kockázatát
A nagy mennyiségű sóbevitel miatt a vizeletben a kalcium elvesztésének ellensúlyozására a szervezet kivonhatja a kalciumot a csontjaiból, ami magasabb csont-ásványveszteséghez vezethet. Ez megnövelheti a csontritkulás kockázatát, ami gyengíti a csontokat, így azok könnyebben eltörhetnek. Bárkinél kialakulhat ez a betegség, de az idősebb nők körében a leggyakoribb. Az osteoporosis csendes betegség, mert a csontvesztés észrevehető tünetek nélkül jelentkezik. Elképzelhető, hogy nem is tudja, hogy ebben a betegségben szenved, amíg egy hirtelen esés vagy ütés nyomán csonttörés nem következik be.
Megemeli a stroke kockázatát
A stroke akkor fordul elő, ha egy véredényt, amely tápanyagokat és oxigént szállít az agyba, megakadályozza egy vérrög. Ennek következtében az agy egy része nem tudja megkapni az oxigént és a vért, és sejtjei elhalnak. A túl sok só bevitel miatt kiváltott magas vérnyomás növelheti a stroke kockázatát. A magas vérnyomás gyengítheti az artériákat az egész testben, a gyengített artériák pedig növelik a stroke kockázatát az agyban.
A bevitt só mennyiségén túl a minőségen is változtathat: cserélje le a hagyományos konyhasót egészséges, csökkentett nátriumtartalmú, emelt magnéziumtartalmú Ősi Magnézium asztali sóra, amit többféle méretben is beszerezhet.
Ne feledje, a magnéziumhiány súlyos következményekkel járhat! Ellenőrizze szervezete magnéziumszükségletét néhány perc alatt, online kitölthető kalkulátorunkkal.