Barion Pixel

Készletkisöprés webáruházunkban, termékek akár 20-25% kedvezménnyel. A részletek ide kattintva olvashatóak.

A túl sós étrend tünetei

Túl sok sót fogyasztani könnyebb, mint gondolná, hiszen az alapvető, elsősorban a feldolgozott élelmiszerek nagy része is magas sótartalmáról híres. A sóból származó nátrium súlyos egészségügyi problémákat okoz, amelyek nem mindig, vagy csak későn mutatnak tüneteket.

shutterstock_277948187A só nélkülözhetetlen

A konyhasó 40% nátriumot és 60% kloridot tartalmaz. Mindkét ásványi anyag elektrolit, ami segít szabályozni a szervezetben található víz mennyiségét. A klorid a gyomorsav lényeges összetevője, míg a nátrium szükséges az izmok és az idegek működéséhez. A nátrium ajánlott bevitele naponta 1500 mg, ami a Linus Pauling Intézet szerint 3.800 mg sónak felel meg. Ez a napi ajánlás körülbelül kéthatmad teáskanál asztali sót jelent.

Mik a túl sok konyhasó fogyasztásának legszembetűnőbb tünetei?

A túlzott sófogyasztás tüneteit nehéz kiszúrni, ugyanakkor számos, tartós betegség kialakulásához vezethet, akár észrevétlenül is. Az alábbiakra figyeljen oda!

Szomjúság

Az első jele annak, hogy túl sok sót fogyaszt. Az emberi test keményen dolgozik, hogy megtartsa a nátrium megfelelő koncentráció-szintjét. Amikor ez a szint túl magasra kerül, a rendszer a megfelelő egyensúlyt helyreállítja. Mivel a nátriumot folyadékokban oldják fel, a szervezet csökkenti az ásványi anyag koncentrációját a folyadékok mennyiségének növelésével. A vese segít kiüríteni a vizeletet. Ugyanakkor a receptorok, amelyek érzékelik a nátrium egyensúlytalanságot, azt üzenik az agynak, hogy növelje a szomjúság érzését.

Vízkiemelés

A túlzott só-bevitel növeli a nátrium szintjét, így a szervezet megtartja a vizet. Mivel az extra folyadékok felszaporodnak a szövetekben, duzzanatok keletkeznek. Ez a duzzanat, az úgynevezett ödéma, hatással van a test különböző részeire, és gyakran előfordul az arc, a kéz, a láb és a boka területén. A sóbevitel visszaszorítása enyhíti az ödémát, ahogy az érintett testrész felemelése, a testmozgás is. Ha az ödéma nem távozik, forduljon orvosához, mert súlyosabb egészségi állapot jele is lehet.

shutterstock_397955782Magas vérnyomás

A magas nátriumtartalom növeli a testben lévő víz mennyiségét, beleértve a vér mennyiségét is. Az extra vér a véredény falai felé tolódik ennek eredménye a magas vérnyomás, ami sajnos ritkán okoz feltűnő tüneteket. A kezeletlen magas vérnyomás azonban károsítja a véredényeket, a szívet és a veséket. A tünetek nem jelennek meg, amíg a károsodás nem érinti az egészségét, és a típusa attól függ, hogy melyik testrész gyengül. Veszélyes jelzés következhet be stroke vagy szívroham formájában.

Mit tehetünk a hagyományos konyhasó csökkentéséért a mindennapjainkban?

Azon túl, hogy csökkentjük életünkben a mesterségesen feldolgozott élelmiszerek mennyiségét, és helyette igyekszünk egészséges, magnéziumban gazdag ételeket fogyasztani, a mindennapi konyhasó összetételén is változtathatunk egy egyszerű módszerrel: cseréljük le a bolti változatot egy magnéziummal dúsított, csökkentett nátriumtartalmú verzióra, és máris sokat tettünk nemcsak a fenti tünetek, hanem a magnéziumhiány, az álmatlanság, a stressz tüneteinek csökkentéséért, és az izomgörcsök elkerülése érdekében is.

Ön tisztában van szervezete magnézium szükségletével? Ha nem, töltse ki magnézium-szükséglet kalkulátorunkat néhány perc alatt!

[Choose_Single_Product post_name_var=”16844″] [mai_widget form=26981]

SZERETNE MÉG TÖBBET TENNI EGÉSZSÉGÉÉRT?

Ismerje meg a magnézium hiány veszélyeit, tüneteit és a magnézium élettani hatásait 3 e-book-ból álló tudásanyagunkkal, 1790 Ft helyett most INGYEN!

=