Barion Pixel

✅ 15.000 forint feletti vásárlása mellé 1kg Jó Éjt Fürdősót küldünk ajándékba, 25.000 forint felett pedig egy 300 mg-os CBD Krémet is. Részletekért kattintson ide.

Neuropátia

Neuropátia: komoly következményekkel járhat

Elegendő a neuropátia kezelése házilag?

A neuropátia szót talán kevesen ismerik, a zsibbadással, bizsergéssel, égő érzéssekkel, tűszúrásszerű fájdalmakkal járó tüneteket sajnos annál inkább.

Hivatalosan a neuropátia az idegek károsodását jelenti, ami spontán is kialakulhat, és külső tényezők is kiválthatják. Az autoimmun betegség, a cukorbetegség, a súlyos vitamin- és ásványi anyag hiány, az alkoholizmus különösen nagy kockázatot jelentenek, épp ezért érdemes tudnia, hogyan kezelheti (vagy előzheti meg) gyógyszerek nélkül ezt a fájdalmas, és súlyos következmények – pl. amputáció – kockázatát hordozó betegséget!

Neuropátia jelentése

A neuropátia hivatalosan olyan idegrendszeri diszfunkciót jelent, ami többnyire krónikus betegségek szövődményeként alakul ki. Leggyakoribb a lábakban fájdalmat okozó perifériás neuropátia, a szív- és érrendszerre ható autonóm neuropátia, a csípőben és a combokban jelentkező motoros neuropátia, valamint a fokális neuropátia, ami a test bármely pontján felléphet.

diabéteszes neuropátia
A végtagfájdalom az egyik leggyakoribb tünet

Diabéteszes neuropátia gyógyítása

A neuropátia gyakran a diabétesz egyik kellemetlen velejárója, aminek elsődleges oka az idegeket, az ereket, és így a szervezet vér- és az oxigénellátását károsító anyagcserezavar. Ha nem jut elég oxigén és vér a test bizonyos részeibe – jellemzően a végtagokba, főleg a lábakba – az gyakran érzésvesztéshez vezet, ami jellemző tünet cukorbetegeknél. A már kialakult diabéteszes neuropátia gyógyszeres kezeléssel tartható karban, így a folyamat lassul, de már nem fordítható vissza.

Minden esetben, amikor neuropátia lép fel, fontos, hogy a kezelés az alapbetegségre koncentráljon, ne csak tüneti legyen. A prevenció, mint minden betegség esetén, itt is fontosabb lenne a gyógyszereknél – ennek része a rendszeres testmozgás és a megfelelő, egészséges táplálkozás.

Diabéteszes neuropátia esetén a mozgásnál ügyelni kell a  lábak leterheltségére, hiszen a zsibbadással, bizsergéssel járó tünetek felerősödhetnek, sőt, teljes érzésvesztés is bekövetkezhet, ami miatt nő a sérülések kockázata. A betegség velejárója a lassú sebgyógyulás és a fekélyekre való hajlam is.

A neuropátia gyógyítható? Neuropátia kezelése gyógynövényekkel

A gyógynövények és illóolajok segíthetnek a megelőzésben és az enyhe tünetek csökkentésében, de a legfontosabb teendő a vércukorszint egyensúlyban tartása megfelelő táplálkozással és életmóddal. A tünetek súlyosbodása esetén pedig gyógyszeres kezelésre van szükség.

A háttérben álló betegségek kezelése sokszor elegendő lehet, máskor a perifériás neuropátiát fájdalomcsillaptással lehet csak enyhíteni. A perifériás idegek könnyebben regenereálódnak, az orvostudomány pedig ezen a téren is folyamatosan fejlődik: a génterápia komoly sikerekkel kecsegtethet a jövőben.

Fontos: a tünetek és a fájdalom enyhítése mellett az alapbetegségek gyógyítására van szükség. 

Neuropátia kezelése
A neuropátia gyakran krónikus betegségek szövődményeként alakul ki

Perifériás neuropátia: zavar az idegrendszer működésében

Perifériás neuropátiáról akkor beszélünk, ha az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek sérülnek, befolyásolva így az idegrendszer normál működését. A károsodás kihathat a test különböző területeinek kommunikációjára, ami miatt az agy nem tud megfelelő parancsokat küldeni az idegpályákon keresztül az izmoknak. A jelenség eleinte egyre erősödő fájdalomhoz, majd egyes területek teljes érzéketlenséghez vezet.

Neuropátia tünetei: lehet, hogy Ön is ismeri őket

Jól ismert tünetek a tűszúrásszerű fájdalom, a végtagokban jelentkező bizsergés, zsibbadás, amihez társulhatnak szív- és gyomorproblémák, potenciazavarok, erős izzadás, látásromlás, nyak- és gerincfájdalom, mely a betegség előrehaladottsága esetén bizonyos területek érzéketlenségét is eredményezheti.

Depressziós neuropátia – gyakran előforduló kísérőtünet

A neuropátiás fájdalom gyakori velejárója a depresszió, ami a tünetek kísérőjeként jelentkezhet. Súlyos depresszió esetén gyógyszeres kezelés javasolt, de az életmódváltás is elengedhetetlen. 

Neuropátia jelentése
Figyeljen oda az intő jelekre!

Szenzoros neuropátia: az éles fájdalom

Szenzoros neuropátiának nevezzük, amikor az éles fájdalom, vagy a furcsa, bizsergető érzetek a kéz- és lábfejen (mintha zokni, vagy kesztyű lenne rajtuk) fokozatosan érzékvesztésbe mennek át, ami az idegrostok egyre fokozódó károsodásának jele. A folyamat során a beteg nem érzi, ha lábfeje megsérült, akár még rajzszögbe is léphetne fájdalomérzet nélkül. Mindez végtag amputációhoz is vezethet, így a neuropátia kezelésében óriási szerepe van a megelőzésnek és a rendszeres szűrésnek!

Neuropátia szűrés: rendkívül fontos!

Mérje rendszeresen vércukrát és kérjen szűrést neuropátiára is. Tegyen a fájdalmas és tartós tünetek megelőzése ellen életmódváltással, testmozgással, kerülje el a magnéziumhiányt, legyen tisztában szervezete magnéziumszintjével. Higgye el, rengeteget számít, hiszen magnéziummal nemcsak az általános közérzet javul, hanem a kellemetlen izomgörcsök tünetei is enyhíthetők.

Neuropátia gyógyszere: nem csak egyféle van

Már az első, szokatlan panaszok megjelenése esetén érdemes orvoshoz fordulni, hiszen minél korábban fény derül a diagnózisra, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Léteznek első, második és harmadik vonalbeli gyógyszerek, és ezek kombinációja is megoldást lehet a kezelőorvos döntésének megfelelően. Az alapbetegség pontos feltárása és kezelése elengedhetetlen a károsodás mérsékléséhez!

Neuropátia gyógytorna: valóban hatékony?

A gyógyszeres kezelés mellett, az életmódváltás részeként a gyógytorna is megoldást jelenthet. Segítségével a fájdalom kezelhető és enyhíthető, az idegek felszabadulhatnak az idegi nyomás alól, és károsodásuk mértéke is csökken.

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.

15% kedvezmény a következő vásárlásához!

Tegyen termékeket a kosarába, majd a kosár oldal alján írja be az OSIM92 kuponkódot és mi 15% kedvezményt adunk a teljes árú termékekre!

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

Keresse kollégáinkat a +36 1 445 0532 telefonszámon, vagy az info@osimagnesium.hu email címen