Barion Pixel

✅ 15.000 forint feletti vásárlása mellé 1kg Jó Éjt Fürdősót küldünk ajándékba, 25.000 forint felett pedig egy 300 mg-os CBD Krémet is. Részletekért kattintson ide.

Szülés utáni depresszió

Szülés utáni depresszió: okai, jelei, hogyan küzdhető le?

Sokáig nem illett beszélni róla, sőt, az orvostudomány sem tudott mit kezdeni a szülés utáni depresszióval. Ma sem mindenki számára egyértelműek a jelei, pedig ez a betegség egyes kutatások szerint Magyarországon a nők 10%-át, világszerte akár minden tizedik nőt is érinthet. Ráadásul ezek is csak becsült értékek, hiszen a szülés utáni depresszió nehezen diagnosztizálható. Cikkünk célja, hogy pontosan feltérképezzük a betegség okait, jeleit és megoldásokat javasoljunk a leküzdésére is.

Fontos tudni: A várandósság alatti rendszeres magnéziumpótlás rengeteget segíthet nemcsak a görcsök elkerülésében és a magzat egészséges fejlődésében, hanem a kiegyensúlyozott mentális állapot megőrzésében is. Ha szeretne többet megtudni a várandósság és a magnézium összefüggéseiről, olvassa el ezt a cikket!

Mikor jelentkezik? A szülés utáni depresszió okai

A terhességgel, a szüléssel és az azt követő gyermekágyi időszakkal rengeteg testi, lelki és hormonális változás jár együtt. A megemelkedett hormonszint a szülést követően drasztikusan leesikez a hirtelen változás a szülés utáni depresszió egyik elsődleges oka. 

A szülést követő napokban jelentkezik az ún. baby blues is, ami a hormonális változásokból fakadó sűrű hangulatingadozások összefoglaló neve. Az instabil lelkiállapot elhúzódása és a kismama számára sokszor váratlanul beálló, tartós és rendkívül kimerítő alváshiány gyakran rányomja a bélyegét a közérzetre és könnyen vezethet szülés utáni depresszióhoz. 

A szülés utáni depresszió az Apákat is érintheti
A szülés utáni depresszió az apákat is érintheti

Az új helyzetben ráadásul számos kihívás is felbukkan, amikre nem lehet előre felkészülni: a szülés utáni fizikai regeneráció, a szoptatás, a megszokott, normális napirend megváltozása, a friss szülői szerepek, az újszülött gondozásához kapcsolódó feladatok és a hirtelen beálló monotonitás mind hozzájárulhatnak a depresszív állapot kialakulásához. 

A szülés utáni depresszió harmadik oka genetikai hajlam, illetve korábbi depressziós időszakok is lehetnek, amiket tovább mélyíthet problémás terhesség, traumatikus szülés, rossz családi vagy anyagi körülmények, és a támogató környezet hiánya is.  

Szülés utáni depresszió jelei: több egyszerű hangulatingadozásnál

A szülés utáni depressziót nehéz tetten érni és megkülönböztetni az egyszerű hangulatingadozástól. Az alapvető tünetek hasonlítanak a PMS (prementsruációs) napok hangulatváltozásaihoz, amelyek gyorsan képesek elmélyülni és elhúzódni.

A kialvatlanság is hozzájárul a szülés utáni depresszióhoz
A kialvatlanság is hozzájárul a szülés utáni depresszióhoz

Szülés utáni depresszió jele lehet az állandó szomorúság, a gyakori sírási hajlam, a levertség, a rosszkedv, amihez ingerlékenység, feszült hangulat, idegesség, esetleg agresszív viselkedés is társulhatnak. Előfordul, hogy az Anya nehezen tud kapcsolódni a gyermekéhez és a családtagjaihoz, kevés dologban talál örömet, evészavarokkal: étvágytalansággal, vagy túlevéssel küzd. Gyakori, hogy a frissen szült nő alkalmatlannak érzi magát az anyaságra, reménytelennek látja a helyzetét, bűntudatot érez – emiatt el is titkolja érzéseit a környezete előtt. Az elmélyülő szülés utáni depresszió eredményezhet szuicid, önpusztító gondolatokat, és a feleslegesség fájdalmas érzését is. 

Fontos tudni, hogy a szülés utáni depresszió jelei nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is érintik. Kutatások szerint a frissen apává vált férfiak kb. 5-10%-a szenved hasonló tünetektől, amelyek fő kiváltó oka az alváshiányon túl az új helyzet kihívásai és a megnövekedett felelősségérzet okozta szorongás.

Fontos, hogy ne hagyjuk egyedül a szülés utáni depresszióban szenvedő kismamát
A szülés utáni depresszióban szenvedő kismamának szakszerű segítségre van szüksége

Meddig tarthat a szülés utáni depresszió?

A szülés utáni depresszió kezdete a baby blues utáni gyermekágyi időszakra tehető, és akár hónapokig, sőt, sajnos évekig is eltarthat. Ha a fenti tünetek a szülést követő harmadik hónapban is fennállnak, érdemes szakemberhez fordulni. Minél tovább tart ugyanis a hullámvölgy, annál nagyobb az esélye a tartós vagy krónikus depressziónak is.

A szülés utáni depresszió leküzdése

Rendkívül fontos a lehető leggondosabb megelőzés, azaz a terhesgondozás alatt is oda kell figyelni a kismama lelki egészségére – ő maga és a közvetlen környezete is sokat tehetnek ezért. Komoly szerepe van a pszichés felkészülésnek, akár védőnő vagy más szakember segítségével, akár kifejezetten az ezt a kérdést körbejáró tanfolyamok, felkészítők megismerésével – különösen, ha korábban is jelentkeztek depresszív időszakok a kismama életében. Ha érintettek vagyunk a kérdésben, ne féljünk segítséget kérni vagy nyújtani, hiszen a tehermentesítés és megerősített biztonságérzet rengeteget jelenthet egy szülés utáni depresszióban szenvedő nő számára, akár a közvetlen környezet, akár más női közösségek részéről. A legfontosabb azonban a szakszerű segítség, amire ma már az ország számos területén lehetőség nyílik. 

Az evészavarok is lehetnek a szülés utáni depresszió jelei
Az evészavarok is lehetnek szülés utáni depresszió jelei

Figyelemmel, türelemmel és megfelelő szakmai kezeléssel markánsan javítható, vagy meg is szüntethető a szülés utáni depresszió, ezek hiányában azonban hosszú távú, maradandó következményei is lehetnek. 

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.

15% kedvezmény a következő vásárlásához!

Tegyen termékeket a kosarába, majd a kosár oldal alján írja be az OSIM92 kuponkódot és mi 15% kedvezményt adunk a teljes árú termékekre!

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

Keresse kollégáinkat a +36 1 445 0532 telefonszámon, vagy az info@osimagnesium.hu email címen