A WHO (Egészségügyi Világszervezet) útmutatása az étkezési sóról és a káliumról
Genf, 2013. Január 31. – A WHO által kiadott iránymutatásoknak megfelelően a felnőtteknek kevesebb, mint 2,000 mg nátriumot, vagy 5 gramm sót és legalább 3,510 mg káliumot kell fogyasztani naponta. A magas nátriumszinttel és alacsony káliumszinttel rendelkező személyeknél gyakori lehet a magas vérnyomás, ami növeli a szívbetegség és a stroke kockázatát.
A nátrium természetesen sokféle ételben megtalálható, beleértve a tejet, a tejszínt (kb. 50 mg nátrium 100 grammonként) és a tojást (kb. 80 mg/100 g). Sokkal nagyobb mennyiségben megtalálható a feldolgozott élelmiszerekben, mint például a kenyér (kb. 250 mg/100 g), feldolgozott húsok, mint a bacon (kb. 1,500 mg/100 g), a snackek, mint a perec, a popcorn (kb. 1,500 mg/100 g), valamint olyan ízesítőkben, mint például a szójaszósz (kb. 7,000 mg/100 g), valamint a húsleves kocka (körülbelül 20,000 mg/100 g).
A káliumban gazdag ételek közé tartoznak: a bab és a borsó (kb. 1,300 mg kálium/100 g), a diófélék (kb. 600 mg/100 g), a zöldségfélék, például a spenót, a káposzta és a petrezselyem (körülbelül 550 mg/100 g) a banán, a papaya és a datolya (kb. 300 mg/100 g). Ám ezen ételek feldolgozása során kálium tartalmuk csökken.
Jelenleg a legtöbb ember rengeteg nátriumot fogyaszt, de nem elég káliumot.
„A magas vérnyomás a szívbetegségek és a stroke egyik legnagyobb kockázata -világszerte az elsőszámú ok az elhalálozásra és különböző testi fogyatékosságokra” – mondja Dr. Francesco Branca, a WHO egészséges táplálkozással foglalkozó részlegének igazgatója. „Ezek az irányelvek ajánlásokat tesznek a 2 évesnél idősebb gyermekek számára is. Ez azért fontos, mert a magas vérnyomással rendelkező gyermekek gyakran magas vérnyomású felnőttekké válhatnak.”
Az iránymutatások fontos eszközei a közegészségügyi szakértőknek és az irányelvek létrehozóinak, hogy az olyan nem fertőző betegségekkel foglalkozzanak, mint a szívbetegségek, agyvérzés, cukorbetegség, rák és krónikus légúti megbetegedések. A nátrium csökkentésére és a káliumfogyasztás növelésére irányuló közegészségügyi intézkedések magukban foglalhatják az élelmiszer- és termékcímkézést, a fogyasztók informálását, a nemzeti táplálkozási irányelvek naprakésszé tételét és az élelmiszergyártókkal folytatott tárgyalásokat a só mennyiségének csökkentésében a feldolgozott ételekben.