Barion Pixel

✅ 15.000 forint feletti vásárlása mellé 1kg Jó Éjt Fürdősót küldünk ajándékba, 25.000 forint felett pedig egy 300 mg-os CBD Krémet is. Részletekért kattintson ide.

D-vitamin túladagolás

D-vitamin túladagolás: vannak tünetei, jelei, következményei?

Kétség sem fér hozzá, hogy a D-vitamin (más néven kalciferol) elengedhetetlenül szükséges a szervezet számára. A sokszor D-hormonként is emlegetett, zsírban oldódó vitamin elsősorban a csontképzéssel és a kalcium felszívódásával kapcsolatos folyamatokat segíti, de ennél jóval több területre gyakorol hatást a csontritkulástól a depresszióig. Részt vesz például a vércukorszint szabályozásában, a cukorbetegség megelőzésében, erősíti a szívet és az agyat, csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát, sőt: menstruációs zavarok ellen is hatékony. 

Ránézésre tehát a D-vitamin – és a felszívódásához elengedhetetlen magnézium – igazi csodaszer, azonban, a magnéziumhoz hasonlóan, ebből sem lehetetlen a szervezet túladagolása. 

Az alábbi cikkben a D-vitamin túladagolásának tüneteit, jeleit és következményeit járjuk körbe.  

D-vitamin túladagolás – Ön ismeri, mennyi belőle az ajánlott mennyiség naponta?

D-vitamin túladagolás – ahogy mindenből, D-vitaminból is lehetséges túl sokat szedni

A D-vitamin magában foglalja a D2 és a D3 vitaminokat – ezek biológiai értéke azonos, utóbbi azonban hasznosabb a szervezet számára, és a legtöbb vitamin készítmény is ezt tartalmazza. A D2 vitamint elsősorban élelmiszerekből, míg a D3-at egyensen a napfényből nyeri a szervezet. Bár a magyar lakosság nagy része D-vitamin hiányban szenved, tény, hogy mivel zsírban oldódó vitamin, ezért túl is adagolható – amennyiben a napi bevitel túllépi az 1500-2000 NE-t (NE=nemzetközi egység, azaz molekula tartalom térfogatra vetítve – 5 mikrogramm D-vitamin=200 Nemzetközi Egység. Az adat a 18 éven felüli, nem elhízott felnőttekre érvényes).

A D-vitamin napi biztonságosan bevehető legnagyobb mennyisége 4000 NE, ha rendszeresen, hosszú időn keresztül ennél nagyobb mennyiségben visszük be, akkor D-vitamin túladagolásról beszélünk, ami könnyen fajulhat mérgezéssé.

D-vitamin túladagolás csak napfénnyel nem lehetséges
D-vitamin túladagolás csak napfénnyel nem lehetséges

D-vitamin túladagolása azonban csak táplálékkiegészítőtől, vagy egyéb beavatkozások – például ösztrogénterápia esetén – történhet meg, napfény vagy táplálkozás hatására nem – az élelmiszerekben található D-vitamin mennyisége ugyanis elenyésző.

D-vitamin túladagolás tünetei – talán elsőre fel sem tűnik

A D-vitamin túladagolására mint jelenségre először a 60-as évek Amerikájában figyeltek fel a napozás robbanásszerű elterjedése és a D-vitaminnal mesterségesen dúsított élelmiszerek népszerűvé válása miatt. Ennek kapcsán kristályosodott ki, hogy a rendszeresen, túl nagy dózisban adagolt D-vitamin elsősorban a drasztikusan megemelkedett kalciumszint miatt káros – ennek jelei lehetnek az általános gyengeség, zavartság, a túlzott szomjúságérzet melletti gyakori vizelési inger, valamint étvágytalanság, izomgyengeség, émelygés és hányás, gyakran jelentkező fejfájás, esetleg székrekedés. A hosszú távon fennálló D-vitamin túladagolás maradandó károkat okozhat a szervezetben, vezethet túlzott mértékű kalcium lerakódásához a belső szervekben, és tartós vese- és csontkárosodást okozhat.

A megemelkedett D-vitamin szint vesekárosodással járhat
A megemelkedett D-vitamin szint vesekárosodással járhat

D-vitamin túladagolás következménye

Önmagában tehát a túl magas D-vitamin szintnek nincsenek a szervezetre gyakorolt negatív hatásai, a drasztikusan megnőtt kalciumszint viszont gyakran produkálja  a fenti tüneteket. Természetesen csak abban az esetben, ha az extrém magas D-vitamin bevitel valóban hetekig fennáll – például egy hosszúra nyúlt, vagy nem megszakított D-vitamin kúra esetében. A D-vitamin túladagolás valóban elég ritka, mérgezés pedig csak a hetekig vagy hónapokig tartó túladagolás következtében lehetséges, azonban a rengeteg előnyös tulajdonsága miatt manapság divatos vitaminról sokan gondolhatják, hogy mindenekfelett álló, örök életet biztosító csodaszer. Ha Önnél felbukkan a fenti tünetek egyike, és úgy érzi, mindez valóban a szervezet megemelkedett D-vitamin szintjének következménye, haladéktalanul forduljon orvoshoz, és természetesen azonnal csökkentse a kúra alatt használt mennyiséget – vagy függessze azt teljesen fel! Ha teheti, folytasson ilyenkor kalciumban szegény táplálkozást, és – ahogy alapvetően is fontos lenne – ügyeljen a megfelelő folyadékbevitelre.

Előfordulhat olyan is, hogy pl. D-vitamin kúra alatt kimarad több nap, ebben az esetben nyugodtan pótolhatja egyben a napi D-vitamin mennyiség többszörösét, ettől még nem lesz D-vitamin túladagolása!

Akár a levertség is lehet a D-vitamin túladagolásának jele
Akár a levertség is lehet a D-vitamin túladagolásának jele

D- vitamin túladagolás babáknál – gyakoribb, mint gondolnánk

A D-vitamin fontos szerepet töltenek be az újszülöttek életében is, szinte már az első naptól, ám a receptre kiváltható készítmények adagolása sokszor ad okot félreértésre a szülők körében, ami D-vitamin túladagolásához vezethet a babáknál. A hivatalos ajánlás szerint napi 500 NE-t, vagy 1 cseppet szabad adni a legkisebbeknek, amit azonban könnyű túllépni. Sokan egyenesen a babák szájába cseppentik az adagokat, vagy a zsírban feloldódás miatt anyatejjel keverik össze – gyakran a sietség vagy a fáradtság az oka az ajánlott mennyiség túllépésének, vagy épp a bizonytalanság, hogy a gyermek valóban elfogyasztotta-e a kimért adagot, ezért inkább megduplázzák a mennyiséget. 

Mennyi az annyi? A D-vitamin túladagolás babáknál létező jelenség
Mennyi az annyi? A D-vitamin túladagolás babáknál létező jelenség

A D-vitamin adagolásának felső határa a csecsemők és a kisgyerekek esetében is 1000 NE, így ha véltetlenül az ajánlottnál nagyobb mennyiség kerül egy-egy alkalommal a tápszerbe, az anyatejbe vagy a baba szájába, az még nem jelent D-vitamin túladagolást. Veszélyesen nagyobb dózisnak számít a 8-16x-os, vagy akár 40x-es mennyiség, ha például a cseppek kimérésére szolgáló pipetta – amit manapság már nem is mellékelnek a gyermekeknek szánt D-vitamin készítmények mellé, épp a túladagolás veszélyének elkerülése végett – teljes tartalma a baba szájában landol. 

Tartsuk be az ajánlott mennyiségeket a D-vitamin túladagolásának elkerülése érdekében
Bármilyen kiszerelést választunk is, tartsuk be az ajánlott mennyiségeket a D-vitamin túladagolásának elkerülése érdekében

A D-vitamin túladagolásának tünetei babáknál hasonlóak, mint felnőttek esetében: a megemelkedett kalcium-szint miatt komoly és gyors lefolyású vesekárosodás is felléphet. Ha gyermekünk levert, fáradt, gyakori vizelési ingere van, és mindez összefüggésbe hozható a túl nagy dózisban, hosszú ideig adagolt D-vitaminnal, haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

A D-vitamin túladagolása tehát felnőttek és gyermekek esetében is valós veszélyt jelent, ugyanakkor kitartó “munka”: gyakori napon tartózkodás és óriási dózisban, rendszeresen adagolt mennyiség szükséges ahhoz, hogy bekövetkezzen. Azt tanácsoljuk, hogy – akár a magnézium esetében – inkább intenzív, de rövid lefolyású kúrákat tartson, ha aggasztó a szervezetének D-vitamin hiánya, vagy pedig egyszerre csak kis mennyiséget fogyasszon ebből a kétségtelenül fontos, a fizikai és szellemi jóllétünkért, csontjaink, idegrendszerünk és hormonális egyensúlyunk álatlános állapotáért is felelős vitaminból.

Források:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318415#hypervitaminosis_causes
https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/vitamins-and-supplements/vitamins/vitamin-d/vitamin-d-overdose/
https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-side-effects

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.

15% kedvezmény a következő vásárlásához!

Tegyen termékeket a kosarába, majd a kosár oldal alján írja be az OSIM92 kuponkódot és mi 15% kedvezményt adunk a teljes árú termékekre!

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

Keresse kollégáinkat a +36 1 445 0532 telefonszámon, vagy az info@osimagnesium.hu email címen