Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
Gerincsérv_főkep

Gerincsérv tünetei – figyeljen oda rájuk!

Gerincsérv tünetei és nyaki gerincsérv tünetei –  lehet, hogy csak egy szimpla derékfájással kezdődik

Ön is ismer valakit, aki küzd, vagy küzdött már gerincsérvvel?  A sokakat,  főleg időseket érintő betegség közszájon forgó elnevezése valójában gyűjtőnév, hiszen minden, porckorongsérvvel kapcsolatos probléma, kisebb-nagyobb fájdalom, erősödő derékfájás ebbe a kategóriába tartozik, és a szervezetben számos ponton jelentkezhet. Leggyakrabban a derékban és a nyakban, ritkább esetben a hátban is előfordul. 

A gerincsérv nem más, mint a csigolyák közötti porckorong kitüremkedése, amelyek eredeti feladata a gerinc rugalmasságának biztosítása és a csigolyák közötti kapocs megteremtése. Ha a porckorongban lévő zselés anyag kitüremkedik vagy kiszakad, akkor nyomni kezdi az idegeket. Ez rendkívüli fájdalommal jár, ami jelentkezhet nyilalló hirtelenséggel – például bemelegítés nélküli sportolás, túl nagy teher megemelése esetén – vagy fokozatosan erősödővel, ami a túl sok ülőmunka évtizedes következménye is lehet. 

A gerincsérv első tünete gyakran a derékfájás, illetve nyaki gerincsérv esetén a nyakból a vállak és a végtagok felé sugárzó, akár változó erősségű fájdalom, amihez zsibbadás, elesettség érzés, izomgyengeség is társulhat. A tünetek megjelenése esetén érdemes azonnal orvoshoz fordulni. A páciensre súlyos esetben komoly műtét vár, amelyet gyakran gyógytorna előz meg, vagy helyettesít.

A gerincsérv hátterében gyakran az életmód áll
A gerincsérv hátterében gyakran az életmód áll

A gerincsérv és a nyaki gerincsérv tüneteinek megjelenése elsősorban attól függenek, hogy a szervezetben mely pontján kerülnek nyomás alá az idegek. A fájdalom intezitása a nyomás erősségétől függ.

Gerincsérv torna és gerinctorna gyakorlatok, nyaki gerincsérv torna

A diagnózis felállítása és az alapos állapotfelmérés után a terápia leggyakrabban szakember által összeállított és vezetett gyógytornával kezdődik. Az egyik legismertebb technika az elsősorban derék- s nyakfájósoknak összeállított Mckenzie-módszer, amelynek célja, hogy a porckorong visszaálljon eredeti helyére. A gerincsérv gyógytorna részeként alkalmazott gyakorlatsor 7-7 elemből áll a derékra és nyakra, amelyet a páciens számára legideálisabb módon személyre szabnak.

A gyógytorna részeként hatásos a kineziotape-szalag viselése is, emellett gyakran szükség van olyan idegmobilizációs gyakorlatokra vagy funkcionális gyógytornára, amely segít az izmoknak, idegeknek a visszarendeződésben, hogy ne váljon a szervezet és az idegrendszer számára automatikussá a korábban a fájdalom miatt felvett aránytalan gerinc- vagy térdterhelés. 

Gerincsérv tünetei
Gerincsérv tünetei: figyeljen oda rájuk

A gerincsérv torna gyakorlatok közé tartozik az ún. manuálterápia is, ami a betegség korai szakaszában képes a folyamatok visszafordítására. A manuálterápiás szakember a sérült blokkokra koncentrálva állítja vissza a csigolyák megfelelő statikáját. Fontos tudni, hogy a gerincsérv kezelése mellett mindenképp javasolt az életmódváltás is: a rendszeres, de nem túlzásba vitt testmozgás és a megfelelő, rostban gazdag táplálkozás, valamint az ülőmunka kerülése.

Fontos megemlíteni a nyaki gerincsérv nyújtását is, amit bárki könnyen és egyszerűen megtanulhat és alkamazhat. Ha napjában néhányszor hátrahúzza a vállait, zárja a lapockákat, behúzza a hasát, kihúzza magát, ügyel a helyes testtartásra (fejtetővel felfelé nyújtózva, vállat és állat hátrahúzva, gerincet egyenesítve, nyakat nyújtva anélkül, hogy közben a fej előrebiccen), vállkörzéseket, váltott karral nyújtásokat végez, máris sokat tett gerincéért!

Gerincsérv műtét

Bár a porckorongsérveknek mindössze 10%-a az, amely műtéti eljárással végződik, fontos kitérni erre az eshetőségre is. Ha a betegség előrehaladottságának állapota, vagy egyéb tényezők – pl. a beteg életkora – indokolja a műtéti beavatkozást, az orvosnak kötelessége tájékoztatni a beteget a műtét típusáról. Többféle gerincsérv műtét létezik, amely függ a sérv elhelyezkedésétől, súlyosságától, a beavatkozás mértékétől és a beteg általános egészségügyi állapotától. A gerincsérv műtét komoly orvosi beavatkozás, amely hosszú – általában 6 hétnyi – rehabilitációs időszakot von maga után, még endoszkópos műtéti eljárás esetén is.

Gerincsérv gyógytorna: hatékony lehet
Gerincsérv gyógytorna: hatékony lehet

Fontos: az életmódváltás a műtétet követően elkerülhetetlen, akkor is, ha megszűnnek a tünetek és a beteget gyógyultnak nyilvánítják. 

Gerincsérv kezelése gerincsérv fájdalomcsillapító krém

A korai szakaszban felbukkanó derékfájás még orvosolható esetenként fájdalomcsillapító krémekkel, de ha hosszú távon ezek biztosan nem lesznek elegendők a gerincsérv kezelésére, hiszen a fáldalom csillapítása mellett a már elindult folyamatokat nem képesek visszafordítani. Gyakran alkalmazzák a fájdalom csillapítására és a gyulladás mérséklésére az injekciókúrát is, de a hatékony gyógytorna, a kinezio-tapaszok és a gyökeres életmódváltás szinte elkerülhetetlen tényezők a gyógyulás felé vezető úton.

Kiszakadt gerincsérv felszívódása

Sokan nincsenek tisztában vele, hogy a kiszakadt gerincsérv nem tekinthetú súlyosabb tünetnek, mint a porckorong belsejéből kitüremkedő sérvesedő terület. A betegséggel járó fájdalmat a sérv mérete, pontos helye, a beteg általános állapota és a gyulladés mértéke határozza meg. Ráadásul a kiszakadt gerincsérv felszívódására nagyobb esély van, míg a terápia megtervezésének folyamata és a kezelési protokollok ugyanazok, mint a nem kiszakadt porckorongsérv esetében. 

Gerincsérv lelki okai

Bár a gerincsérv kialakulásának okai elsősorban a mozgásszegény életmód, helytelen tartás, a túlzásba vitt ülőmunka, vagy épp túl nagy súlyok emelgetése, a lelki tényezők ennél a komoly betegségnél sem zárhatók ki, -hiszen a gerinc, a szervezet tartóoszlopa sérül meg.

A sok stressz, rossz alvás, a túlhajszoltság, az érzelmi terhek, sőt, a merev, makacs, “nyakas” hozzáállás (mint nyaki gerincsérv lelki oka), vagy épp ellenkezőleg: mások problémáinak nyakunkba vétele is szerepet játszhatnak a betegség kialalkulásában. A stresszt minden létező – természetes – módon érdemes csökkenteni az életünkben, melyhez a bőrön át felszívódó, tiszta Ősi Magnézium termékek is ideális segítséget jelentenek.

Gerincsérv műtét utáni lábfájdalom

A gerincsérv műtét utáni lábfájdalom, zsibbadás, izomgyengülés egyike a beavatkozás lehetséges szövődményeinek. Oka az ideg ödémásodása, duzzanata, amely miatt infúzió, gyógytorna, elektromos kezelés válhat szükségessé.

A rendszeres nyújtás edzi a gerincet
A rendszeres nyújtás edzi a gerincet

Gerincsérv tünetei: a zsibbadás is közéjük tartozik?

A porckorongsérv vagy gerincsérv tünetei között a zsibbadás gyakran feltűnik a kar- és lábfájás mellett. A zsibbadás kiterjedése a gyulladt terület elhelyezkedésétől függ. Deréki gerincsérvnél a fájdalom és a zsibbadás a fenék és a lábak, nyaki gerincsérv esetén a vállak és a karok, illetve a kézfej felé mutat. A fájdalom és zsibbadás köhögés, tüsszentés, hirtelen mozdulatok esetén erősödhet. A kellemetlen érzetek az idegek lefutása mentén jelentkeznek. 

Gerincsérv tapintása

Bár a fájdalom azonnal felismerhető, a gerincsérvet laikusként nehéz kitapintani. Az alapos állapotfelmérés és a tünetek jelentkezése utáni mihamarabbi orvosi vizsgálat azonban gyors, pontos diagnózist eredményez.

A honlapon és a bejegyzésben található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek nem az OÉTI, illetve az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) szakvéleményei. Betegséggel, hatóanyagokkal, életmódváltással, táplálkozással kapcsolatban kérje orvosa vagy gyógyszerésze szakvéleményét!

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.

Ajándék termék a következő vásárlásához!

A kosár oldal alján adja meg az OSIM93 kuponkódot és mi egy 1390 forint értékű Koncentrátum Érzékeny Bőrre 30ml terméket küldünk ajándékba a vásárlása mellé!

A kupon felhasználónként csak egy alkalommal alkalmazható és március 31. éjfélig használható fel!

A kedvezmény más kedvezményekkel együtt nem alkalmazható!

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

Keresse kollégáinkat a +36 1 445 0532 telefonszámon, vagy az info@osimagnesium.hu email címen