Barion Pixel

🎁 Ismerje meg karácsonyi ajándékcsomagjainkat! Bestseller termékek díszcsomagolásban, ingyenes házhozszállítással.

Fullasztó köhögés csillapítása házilag

Fullasztó köhögés csillapítása házilag

Többféle megoldás létezik a fullasztó köhögés csillapítása házilag, de ami az egyik ember esetében működik, az nem biztos, hogy a másik esetében is fog. Nem mindegy ugyanis, mi idézi elő.

A hirtelen fellépő köhögési roham ijesztő lehet, és gyakran segítségre van szükség annak megszüntetéséhez. Sajnos csodaszerek nincsenek, de számos dolgot tehetünk a megkönnyebbülés érdekében. Ez a cikk bemutatja, miként történhet a fullasztó köhögés csillapítása házilag.

Mi okozhat fullasztó köhögést?

A köhögés egy reflex, amely akkor váltódik ki, amikor a szervezet irritáló anyag jelenlétét érzékeli a légutakban vagy a tüdőben. Általában néhány köhögés elegendő ahhoz, hogy ez az irritáló anyag távozzon, ezért a kontrollálhatatlan köhögés komoly mögöttes problémát jelenthet. Fullasztó köhögésről akkor beszélünk, amikor egy intenzív, nehezen kontrollálható köhögési rohamot élünk át, ami megnehezítheti a lélegzetvételt, és légszomjat okoz. Ezek olykor a semmiből törnek ránk, és olyannyira erőteljesen jelentkezhetnek, hogy megakadályozhatják a levegővételt. Leggyakrabban az alábbiak idézik elő:

Asztma: Az olyan betegségek, mint az asztma és a hörghurut, a légutak visszatérő gyulladását eredményezik, ami megnehezíti a nyálka és egyéb irritáló anyagok légutakból történő eltávolítását. A váladék felhalmozódása köhögési rohamok sorozatát indítja el.

Fertőzések: A légutak rendkívül érzékenyek a fertőzésekre. A bakteriális vagy vírusfertőzések következtében szintén nyálka termelődik a légutakban, ami a garat hátsó falán lecsorogva köhögésre ingerel.

Irritáló anyagok: Ahogyan a baktériumok könnyen bejuthatnak a légutakba, úgy a környezetből származó egyéb anyagok is. Legyen szó porról, füstről vagy kemikáliákról, mindegyik köhögést generálhat.

Dohányzás: A légutakat apró, csillóknak nevezett sejtek bélelik, amelyek feladata, hogy a belélegzett port és egyéb irritáló anyagokat kihajtsák. A nikotin hosszú órákra megbénítja a csillókat, így a toxinok bejutnak a tüdőbe és gyulladást váltanak ki. Az éjszaka folyamán a csilliók „magukhoz térnek”, és elkezdik eltávolítani a nap során a légutakban felgyülemlett nyálkát és méreganyagokat, ami heves reggeli köhögéshez vezet.

Allergia: A szezonális allergiák orrfolyást, szemviszketést és köhögési rohamokat is eredményezhetnek.

Gyógyszerek: A magas vérnyomás és a szívelégtelenség kezelésére használt, angiotenzin-konvertáló enzimbénítók (ACE-inhibitorok) nevezett egyes gyógyszerek köhögési rohamokat generálhatnak egyeseknél.

Idegentest: A légutakat elzáró idegentest intenzív köhögést válthat ki. Különösen gyermekeknél gyakori, hogy lenyelnek valamilyen apró tárgyat vagy játékot.

Félrenyelés: Ha az étel a nyelőcső helyett a légutakba kerül, azt heves köhögési roham kísérheti sípoló légzéssel és légszomjjal egyetemben.

Savas reflux: Az étkezés után a gyomorból visszaáramló gyomorsav irritálhatja a légutakat, ezért köhögni kezdünk.

Izomműködést befolyásoló betegségek: A légúti és a nyelésre használt izmok működésére ható betegségek megnehezíthetik a szervezet számára az irritáló anyagok eltávolítását a légutakból, aminek gyakran fájdalmas köhögési roham a következménye.

Fullasztó köhögés csillapítása házilag. Melyik a legjobb módszer?

Sajnos nem létezik egyetlen olyan megoldás, amelyik mindenki számára hatásos lenne. Hogy kinek mi használ, az függ a köhögési rohamot kiváltó okoktól, illetve attól, hogy miként reagál a szervezet az adott kezelésre. Az alábbi otthoni praktikák segíthetnek megszabadulni tőle:

  1. Inhaláljunk. A forró gőz feloldja és eltávolítja a nyákot.
  2. Igyunk sok vizet, hogy a lerakódott nyálka ne legyen olyan sűrű és könnyebben távozzon.
  3. Egy-két teáskanál méz csökkentheti a nyálkaképződést, sőt a baktériumokat is elpusztítja. A méz botulizmust (a mérgezés ritka formáját) okozhat csecsemőknél, ezért soha ne adjuk 1 évesnél fiatalabb gyermeknek!
  4. A sós vizes gargarizálás általában torokfájás elleni gyógyszer, de köhögés ellen is érdemes kipróbálni. Elvékonyíthatja a lerakódott nyálkát, így az kiürülhet a légutakból.
  5. A forró italok a köhögés mellett olyan tünetet is enyhítenek, mint a torokfájás és a hidegrázás.
  6. A gyömbér enyhítheti a száraz vagy asztmás köhögést, mivel gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Készítsünk belőle teát, vagy együnk belőle egy keveset nyersen.
  7. Bizonyos gyógyteák, például a kakukkfű, a kamilla, a borsmenta és az édesgyökér csökkentik a köhögési reflexet. Összetevőik ellazíthatják a torokizmokat és csökkenthetik a gyulladást. A meleg folyadék fokozza a nyáltermelést és enyhíti a torok irritációját.
  8. A mentolos cukorka csökkenti a köhögési ingert. Gyógynövényes verzióban is elérhető.
  9. A bromelain, az ananászban található enzim segíthet a köhögés elnyomásában és a nyálka fellazításában. Együnk meg egy szelet ananászt, vagy igyunk természetes ananászlevet.
  10. Vannak olyan vény nélkül kapható gyógyszerek, amelyek segíthetnek a nyálka eltávolításában (köptetők), és elnyomják a köhögési reflexet (köhögéscsillapítók). Ezek különösen hasznosak éjszakai köhögési roham esetén.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha a fullasztó köhögés nem tart sokáig, az általában átmeneti és nem súlyos probléma. Az ismétlődő köhögési roham azonban súlyos egészségügyi problémákat, például tüdődaganatot jelenthet, ezért elengedhetetlen a köhögés okának azonosítása. Ha a fullasztó köhögést éjszakai izzadás, zihálás, láz, légszomj, sípoló légzés, mellkasi fájdalom vagy vér felköhögése kíséri, haladéktalanul keressük fel az orvost, és ne kísérletezzünk otthoni köhögéscsillapító módszerekkel! Amennyiben a köhögést félrenyelés vagy idegen test idézi elő, azonnal hívjunk mentőt!

Források:

https://www.buoyhealth.com/learn/coughing-fits#causes-and-conditions

https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-stop-coughing-attack

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322394#natural-cough-remedies

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.