Barion Pixel

🎁 Ismerje meg karácsonyi ajándékcsomagjainkat! Bestseller termékek díszcsomagolásban, ingyenes házhozszállítással.

Achilles-ín-gyulladás

Achilles-ín-gyulladás. Tévedés, hogy csak a sportolók betegsége!

Semmi sem frusztrálóbb, mint a fájdalom, ami befolyásolja, hogy az általunk kedvelt sportokat és tevékenységeket végezzük. Az Achilles-ín-gyulladás épp ilyen, hiszen jelentős fájdalmat okozhat a boka hátsó részén, ráadásul ha nem kezelik, ínszakadáshoz vezethet.

Az Achilles-ín-gyulladás egy gyakori állapot, amely akkor fordul elő, amikor a lábszár hátsó részén lefutó nagy ín irritálódik és begyullad. A túlzott testmozgás vagy a rosszul illeszkedő cipő egyaránt okozhatja, és mivel az ín szerkezete az életkorral gyengül, fogékonyabbá válik a sérülésekkel szemben.

A test legerősebb és legproblémásabb ina

A görög mitológiai alakról, a sarkán kívül mindenhol sebezhetetlen Akhilleuszról elnevezett ín a test legerősebb és egyben legproblémásabb ina. A vádli izmait köti össze a sarokcsonttal, segítve a láb mozgatását járás, futás, mászás vagy ugrás közben. Túlzott igénybevétel hatására hajlamos begyulladni – különösen azoknál, akik csak alkalmanként sportolnak, vagy akik hirtelen megnövelték az edzésprogramjuk intenzitását. Az Achilles-ín-gyulladásnak két típusa van, ezek előfordulhatnak külön-külön vagy egyidejűleg is. Leginkább az ín középső része hajlamos a gyulladásra, azonban az alsóbb része is begyulladhat, ahol a sarokcsonthoz tapad. A sérült ínrostok megkeményedése (meszesedése) mindkét típusú Achilles-ín-gyulladás esetén előfordulhat.

Az Achilles-ín-gyulladás az aktív és inaktív embereket egyaránt érinti. A sportolók 24 százalékánál alakul ki az állapot, és becslések szerint a futók 50 százaléka tapasztalja meg a sportkarrierje során.

Mi okozza az Achilles-ín gyulladását?

A legtöbb esetben az Achilles-ín gyulladása a túlzott igénybevétel vagy rendellenes használat, azaz az ín ismétlődő vagy intenzív megerőltetése miatt következik be, például ha túl sokat ugrálunk kosárlabdázáskor. Okozhatja a fizikai aktivitás hirtelen megnövekedése vagy az aktivitások közötti regenerálódási idő csökkenése, a nem megfelelő cipő viselése, a kemény vagy egyenetlen felületen történő futás, a feszes vagy gyenge vádliizmok, a merev bokaízületek, a nem megfelelő bemelegítés és a sarokcsontsarkantyú (kinövés a sarokcsonton, amely dörzsöli az ínt).

Az Achilles-ín-gyulladás kockázati tényezői

Számos tényező növeli az Achilles-ín gyulladásának kockázatát. Sűrűbben fordul elő férfiaknál, mint nőknél, és gyakoribb, ahogy öregszünk. A bokasüllyedés, a lúdtalp és túlpronáció (járás közben lefelé és befelé gördülő boka) nagyobb terhelést jelentenek az Achilles-ínra nézve, míg a többletsúly cipelése növeli az inak feszülését. Bizonyos gyógyszerek – köztük a glükokortikoidok és fluorokinolonok – összefüggésbe hozhatók az Achilles-ín-gyulladással. Egyes betegségek – például rheumatoid arthritis, cukorbetegség, magas koleszterinszint vagy pajzsmirigyproblémák – szintén fogékonyabbá tesznek rá, ahogy a lábfejet vagy a lábat érintő elváltozások is. Akinek korábban megsérült az Achilles-ina vagy a körülötte lévő izmok, ugyancsak számolhat a gyulladás kialakulásával.

Az Achilles-ín-gyulladás tünetei

Kezdetben a fájdalom és a lábszármerevség csak reggel, bemelegítéskor vagy a sporttevékenység után jelentkezik. A pihenés csökkentheti a tüneteket, de gyakran visszatérnek, ráadásul felerősödve. A későbbi szakaszban a fájdalom állandósul.

Az egyéb gyakori tünetek a következők:

  • Duzzanat, melegség és érzékenység az Achilles-ín mentén és a boka környékén
  • Az ín megvastagodása
  • Csomó a sarokcsontnál (ahol az ín tapad)
  • Gyengeség az érintett lábban
  • Járási nehézség
  • Fájdalmas a lábujjhegyre állás
izomfájdalom
Tekintettel a terület rossz vérellátására, ha a sérülést nem kezelik a kezdeti szakaszban, és ha az Achilles-ín továbbra is túlzott igénybevételnek van kitéve, a szerkezetét alkotó spirális rostok degenerálódni kezdenek, és az ín érzékeny lesz a szakadásra.

Hogyan kezelhető az Achilles-ín-gyulladás?

A fájdalom csökkentésének első lépése a fájdalmat súlyosbító tevékenységek csökkentése vagy akár abbahagyása, a terület jegelése, illetve a nemszteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID-ok), például az ibuprofén szedése. Szükség lehet fizikoterápiára, amely erősítő gyakorlatokkal, nyújtással segíti az ín erejének visszanyerését. Olykor kortikoszteroid injekciót adnak közvetlenül az ínbe. A vádli komplex masszázsa segítheti a rehabilitációt, ahogy a fehérjeszintézist fokozó ultrahang-terápia is. Az éjszakai sín és talpbetét viselése leveszi a terhelést az ínről, és csökkenti annak feszülését.

Sajnos hetekbe, sőt hónapokba is telhet, amíg az ín regenerálódik. A folyamat felgyorsítása érdekében a szakemberek lökéshullám-terápiát, vagy vérlemezkében gazdag plazma (PRP) injekció alkalmazását javasolhatják. Utóbbi során a beteg saját, növekedési faktorokban gazdag vérplazmáját használják fel.

A műtét csak akkor javasolt, ha minden más kezelési lehetőség sikertelen volt. Ebben a helyzetben az ín súlyosan sérült részeit eltávolítják. Ha az ín a gyulladás következtében megrepedt, műtétre van szükség az ín újbóli rögzítéséhez.

Megelőzhető az Achilles-ín-gyulladás?

Mivel a sérülések egyik fő oka a rugalmasság hiánya, a lábszár megfelelő nyújtása a legalapvetőbb módja annak, hogy megelőzzük az Achilles-ín meghúzódását vagy szakadását. De még számos dolgot tehetünk a betegség elkerülésének érdekében:

Győződjünk meg róla, hogy megfelelő, jól illeszkedő, a lábat alátámasztó cipőt viselünk a futáshoz és egyéb tevékenységekhez.

Lúdtalp vagy bokasüllyedés esetén hordjunk speciális talpbetétet.

Korlátozzuk az ismétlődő mozdulatokat, amelyek folyamatosan megterhelik az inakat.

Ha sportolunk, fokozatosan és lassan növeljük a terhelés intenzitását és időtartamát.

Az edzés megkezdése előtt jól melegítsünk be, és utána nyújtsuk a vádli és a comb izmait.

Ha olyan mögöttes egészségi problémáink vannak, amelyek nagyobb kockázatot jelentenek, gondoskodjunk a megfelelő kezelésükről.

Törekedjünk az egészséges testsúly megőrzésére.

A magnézium kulcsfontosságú az energiatermelés és az izomműködés, így a fizikai teljesítmény szempontjából is. Hiánya a tejsav felhalmozódást és izomgörcsöket eredményez. Ez idővel az izmok rugalmatlanná válását és az ínszalagok meghúzódását eredményezi. A legjobb felszívódás érdekében használjunk bőrön át felszívódó formulát.

Források:

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.