Barion Pixel

✅ Írjon értékelést termékeinkről április 21-ig és 500 hűségponttal jutalmazzuk. Jelentkezzen be fiókjába, válasszon ki egy korábban megvásárolt terméket és a termékoldal alján található mezőbe írja meg véleményét.

Keresés
Close this search box.
Felsőszemhéj-duzzanat okai

Ezek a felsőszemhéj-duzzanat okai  

A szemhéj körüli szövetek nagyon vékonyak, ezért a folyadék felhalmozódása vagy a gyulladás ezen a területen jól észrevehető duzzanatot eredményez. Azon túl, hogy esztétikailag zavaró, befolyásolhatja vagy akadályozhatja a látást. Legtöbbször valamilyen egyszerű dolog, például sírás miatt fordul elő, de betegségek is előidézhetik. Ez a cikk áttekinti, melyek a felsőszemhéj-duzzanat okai.

Szemünk állapota szorosan összefügg az általános egészségi állapotunkkal, így az ödémás, puffadt szemhéjak arra figyelmeztethetnek, hogy szervezetünk működésében zavar keletkezett, ami akár az életmódunkra is visszavezethető. Következzenek a felsőszemhéj-duzzanat okai.

Felsőszemhéj-duzzanat okai: nem feltétlenül betegség jele

Az egyik olyan állapot, amely meglehetősen zavaró lehet, a duzzadt szemhéj. Befolyásolhatja a megjelenésünket, és nem tesz jót az önbizalmunknak. A szemhéjdagadás alapvető oka a folyadék felhalmozódása a szem körül és a környező bőrszövetekben, ami egészséges embereknél is előfordulhat. Szinte mindenki megtapasztalja élete során, és az egyik vagy mindkét szemet érintheti. A hason fekve alvók akár minden reggel duzzadt szemhéjakkal ébredhetnek, ami a szövetközi folyadék gravitációs vándorlása miatt jön létre. Akkor is puffadt szemekkel kelhetünk, ha előző este nagy mennyiségű sót tartalmazó ételeket ettünk, vagy alkoholt fogyasztottunk, hiszen mindkettő folyadékvisszatartást eredményezhet. Ha nem mozgunk eleget, a szervezetünk hajlamosabb lesz folyadékot visszatartani. Az alváshiány szintén a felsőszemhéj-duzzanat okai közé sorolható.

Kinél jelentkeznek leggyakrabban duzzadt szemhéjak?

Bárkinél kialakulhat szemhéjduzzanat. Egyeseknél nagyobb valószínűséggel, különösen a genetika és az idősebb kor miatt. Gyengébb immunrendszerük miatt a gyermekek hajlamosak a szemfertőzésekre, és így a vele járó szemhéjdagadásra. A rossz higiénia szintén a szemfertőzések egyik előidézője. Nagyon fontos a kéz, az arc, a törülközők és a kontaktlencsék tisztasága, így aki erre nem figyel, annál gyakrabban alakul ki szemhéjduzzanat. Idősebb korban a szem körüli bőr elvékonyodik, így a szemhéjak könnyebben bedagadhatnak.

A duzzadt szemhéj gyakori jellemzői

A szemhéjduzzanat a kellemetlen érzéstől a bőrpíron át a fájdalomig terjedő tünetekkel járhat.

Leggyakrabban az alábbiak kísérik:

 • Egy vagy mindkét szemhéj duzzanata
 • Szemhéjfájdalom
 • Vörös, forró vagy elszíneződött szemhéjak
 • Szemviszketés
 • Váladékozó szemek
 • Könnyezés
 • Duzzadt kötőhártya
 • Fényérzékenység

Szemhéjduzzadással járó állapotok

Szemhéjduzzanat leginkább az alábbiak miatt fordul elő:

 • Szezonális– vagy ételallergia
 • Kötőhártya-gyulladás
 • Árpa
 • Rovarcsípés a szem környékén
 • A szemhéj vírusos vagy bakteriális fertőzései
 • A szempillák körüli apró olajmirigyek bakteriális fertőzése (árpa)
 • Szemgödörre átterjedő arcüreggyulladás
 • Szemsérülések
 • Szemműtétek

A szemhéj duzzanata lehet kontakt dermatitisz eredménye, amely egy irritáló anyagra adott allergiás reakció. Akár egy új szemkörnyékápoló, akár egy sminktermék valamelyik összetevője is kiválthatja.

Komolyabb, szemhéjduzzanatot kiváltó betegségek

Egyes súlyosabb betegségek, például a periorbitális cellulitisz, az orbitális cellulitisz, a Graves-Basedow-kór és a szemherpesz ugyancsak a felsőszemhéj-duzzanat okai közé tartoznak. A lázzal, fájdalommal, kidülledő és vörös szemmel, látásromlással társuló orbitális cellulitisz a szemgolyó körüli szövetek fertőzése, míg a Graves-Basedow-kór autoimmun rendellenesség, ami különféle szemtünetekkel, például dülledt szemgolyókkal és a szövetközti nyirokelvezetés elégtelensége miatt ödémás szemhéjakkal jár. A vírusos eredetű szemherpesz a szaruhártyát és a retinát is érinti. Ha nem kezelik időben, vakságot okozhat. Főbb tünetei közé tartozik a hólyagok a szemhéjakon, a szaruhártya duzzanata, a szemfájdalom és a váladékképződés. A periorbitális cellulitisz a szemhéj vagy a szem körüli bőr fertőzése, amely nem terjed ki a szemüreg belsejébe. A periorbitális cellulitis általában 18 hónaposnál fiatalabb gyermekeket érint. Főbb tünetei a láz, a szemfájdalom, a szemkörnyéki vörösség és az egyik szemhéj duzzanata.

A szem belső rétegeinek gennyes fertőzése, más néven endoftalmitisz szerencsére nagyon ritka betegség. Kialakulhat szürkehályog-műtét után, a szemgolyóba adott injekció vagy valamilyen sérülés után, amikor a kórokozók a szem belsejébe kerülnek. Kezelés nélkül vakságot okozhat. Szemfájdalom, csökkent vagy homályos látás, ödémás szaruhártya és az elülső szemcsarnokban lévő genny hívják fel rá a figyelmet.

Krónikus vesebetegség esetén a folyadék testszerte felszaporodik, ami szemhéjödémát eredményez. Különösen a vesebetegségek esetén fontos alacsony só– és fehérjetartalmú ételeket fogyasztani. Ez a szemhéjak duzzanatára is pozitív hatással van.

A szemhéjrák néha úgy néz ki, mint más állapotok, például a szemhéjgyulladás. A legtöbb szemhéjrák bazálsejtes karcinóma, amelynek főbb tünetei közé sorolható a nem gyógyuló seb, lassan növekvő, fényes és rózsaszín vagy piros csomó a szemhéjon, a szempillák elvesztése, a szemhéj duzzanata vagy megvastagodása.

Miért okoz szemhéjdagadást a sírás?

Ugyanabból az okból, amiért a túl sok só fogyasztása. A könnyben lévő só folyadékvisszatartást okozhat a szem körüli szövetekben. Minél többet sír valaki, annál nagyobb lehet a duzzanat.

Mikor kell orvoshoz fordulni a duzzadt szemhéj miatt?

Feltétlenül menjünk orvoshoz, ha a duzzanat 24-48 óránál tovább tart és a következők bármelyikét észleljük:

 • Szemfájdalom
 • Homályos látás
 • Csökkent látás
 • Vörös duzzanat a szemhéjon
 • Viszkető szem, könnyezés
 • Kidülledő szemek
 • Úszó foltok a látómezőben
 • Idegentest-érzés
 • Láz
 • Elesettség

Olykor a szemhéjduzzanatot a súlyos allergiás reakció (anafilaxiás sokk) következtében kialakuló angiödéma idézi elő, amelyhez nehézlégzés, az ajkak, a nyelv és a torok dagadása társul. Azonnali orvosi ellátást igénylő állapotról van szó, mivel a légzési nehezítettség miatt a beteg megfulladhat

Források:

https://www.health.com/swollen-eyelid-7556819

https://patient.info/eye-care/swollen-eyelid

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24424-blepharochalasis

https://www.buoyhealth.com/learn/swelling-of-one-eyelid#causes

A honlapon és a bejegyzésben található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek nem az OÉTI, illetve az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) szakvéleményei. Betegséggel, hatóanyagokkal, életmódváltással, táplálkozással kapcsolatban kérje orvosa vagy gyógyszerésze szakvéleményét!

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.

Ajándék termék a következő vásárlásához!

A kosár oldal alján adja meg az OSIM93 kuponkódot és mi egy 1390 forint értékű Koncentrátum Érzékeny Bőrre 30ml terméket küldünk ajándékba a vásárlása mellé!

A kupon felhasználónként csak egy alkalommal alkalmazható és március 31. éjfélig használható fel!

A kedvezmény más kedvezményekkel együtt nem alkalmazható!

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

Keresse kollégáinkat a +36 1 445 0532 telefonszámon, vagy az info@osimagnesium.hu email címen