A purin diéta egy hatékony módszer a magas húgysavszinttel járó egészségügyi problémák megelőzésére és kezelésére. Mivel a szervezet energiaigénye, a fennálló betegségek és az esetleges ételintolerancia is befolyásolhatja a javasolt ételek mennyiségét és összetételét, nem létezik mindenki számára megfelelő purin diéta mintaétrend, hanem a dietetikus által előírt, egyénre szabott menüsort javasolt követni.
A purinszegény diétát mindig az egyedi igényeknek megfelelően ajánlott összeállítani. Ebben a cikkben ötleteket adunk arra, hogy mit ehet, aki magas húgysavszinttel küzd, fontos azonban megjegyezni, hogy mindenképpen konzultáljunk szakemberrel, mielőtt bármilyen jelentős változtatást eszközölnénk az étrendünkben.
A purinok létfontosságúak a szervezetünk számára, de fontos az egyensúly
Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a purinok nem a szervezetünk ellenségei. Kulcsfontosságú építőelemei a DNS-nek és az RNS-nek, emellett számos fontos sejtjelző molekula tartalmaz purinszármazékot. Ezek a molekulák segítenek a sejtek közötti kommunikációban és több fontos folyamatot szabályoznak, például az idegi impulzusok továbbítását, a gyulladásos válaszokat és a sejtnövekedést. Bár a purinok létfontosságúak, a túlzott mennyiségük problémákat okozhat. Ha ugyanis valamilyen okból a purinok lebontása következtében keletkező vegyület, a húgysav a vérben és a szövetekben felszaporodik, amelynek következményei többek között a köszvény és a vesekő.
Az, hogy mennyi húgysav keletkezik a szervezetünkben, részben az általunk fogyasztott ételektől függ, azonban egyeseknek genetikai hajlamuk van a magas húgysavszintre. Az elhízás növelheti a húgysavszintet, de az olyan krónikus betegségek, mint a cukor-, vese-, anyagcsere- és pajzsmirigybetegségek is előidézhetik. Az alkohol, különösen a sör, fokozza a húgysavtermelődést és gátolja a kiválasztását, a mozgásszegény életmód és egyes gyógyszerek, például a vízhajtók szintén hozzájárulhatnak az emelkedett szintjéhez.
Milyen ételeket fogyaszthatunk purin diéta esetén?
A purin diéta célja, hogy csökkentse a szervezetbe kerülő purinok mennyiségét, így mérsékelve a húgysavszintet. A szokásos 600-1000 mg purin helyett az étrend naponta maximum 200 mg purint tartalmazhat. A diéta olyan purinszegény élelmiszereken alapul, mint a sovány tejtejtermékek, teljes kiőrlésű gabonák, növényi olajok, tojás, rizs és burgonya, egyes zöldségek, alacsony fruktóztartalmú gyümölcsök és gyümölcskészítmények, friss fűszernövények és fűszerek.
A purinszegény táplálkozás során ajánlott fehérjék közé tartozik a sovány vörös hús, az omega-3 zsírsavakban gazdag halak (pl. makréla, lazac, hering) és a szárnyasok (pl. csirke, pulyka). A vörös húsból, a zsíros baromfihúsból és a magas zsírtartalmú tejtermékekből származó telített zsírok kerülése javasolt. A diófélék (pl. mandula, dió), a tofu és a szójafehérje húspótló megfelelő fehérje alternatívák, ha valaki nem kedveli a húst, vagy eleve nem fogyasztja. A főzés, párolás és sütés általában csökkenti az élelmiszerek purintartalmát.
A napi 2-3 liter folyadékbevitel szintén a köszvényellenes étrend része. Arra is vannak bizonyítékok, hogy a C-vitamin segíthet csökkenteni a húgysav szintjét a vérben, ezért C-vitamint tartalmazó gyümölcsök és zöldségek (pl. narancs, grapefruit, brokkoli) mellett C-vitamin-kiegészítők is hozzáadhatók a diétához. A mérsékelt mennyiségű kávé és tea szintén megengedett. A belsőségek, vörös és zsíros húsok, füstölt húsok, rákok és a tenger gyümölcsei, hüvelyesek és gombafélék, a feldolgozott élelmiszerek és alkohol fogyasztását viszont kerülni kell.
Purin diéta mintaétrend
A testsúly befolyásolja a szervezet energiaigényét, így az étrend kalóriatartalma is egyénre szabott kell, hogy legyen. Más krónikus betegségek, az esetlegesen fennálló allergia vagy ételintolerancia szintén befolyásolhatják a táplálkozást, emellett a köszvény akut rohamában szigorúbb diétára lehet szükséges. Ezért a dietetikus által összeállított, egyéni purin diéta a leghatékonyabb. A dietetikus tanácsaival biztosítható, hogy a menü változatos és kiegyensúlyozott, emellett hosszú távon is könnyen követhető legyen.
Bár említettük, hogy nincs mindenki számára megfelelő purin diéta mintaétrend, de adunk pár ötletet, hogy mit fogyaszthatnak a betegek. A pontos adagok meghatározásához érdemes szakember segítségét kérni.
Reggeli
- Teljes kiőrlésű, cukrozatlan gabonapehely alacsony zsírtartalmú tejjel
- 1 csésze friss eper vagy más bogyós gyümölcs
- Kávé
Reggelire ehető még zabkása gyümölcsökkel és diófélékkel, sovány túró gyümölccsel és zabpehellyel, tojásrántotta zöldségekkel, vagy teljes kiőrlésű kenyér sovány sajttal.
Tízórai
- 1 banán vagy 1 közepes méretű narancs
Ebéd
- Sült csirkemell (60 gramm)
- 1 csésze főtt barna rizs
- 1 csésze pirított zöldség
- Valamilyen koffeinmentes ital
Ebédre fogyasztható akár burgonyafőzelék, quinoa saláta zöldségekkel és tofuval, sült zöldségek bulgurral.
Uzsonna
- 1 csésze friss cseresznye vagy 1 pohár zöld tea + 2-3 db teljes kiőrlésű keksz
Vacsora
- Sült lazac (90 gramm)
- Sült vagy párolt zöldségek
- 1/2-1 csésze tészta olívaolajjal és citromborssal
- Alacsony zsírtartalmú joghurt
- Egy kis marék mandula vagy dió
Vacsorára a zöldséges omlett teljes kiőrlésű kenyérrel, vagy a tészta zöldséges szósszal is jó választás.
Édességek és a purin: mit ehetünk és mit nem?
Az édességek szerepe a csökkentett purintartalmú étrendben gyakran felmerülő kérdés. Bár a cukor önmagában nem tartalmaz purint, az édességek elkészítéséhez használt egyéb összetevők, például a liszt, tejszín vagy vaj már igen. A sütemények, torták és fagylaltok magas purintartalmúak lehetnek, ezért érdemes inkább a gyümölcsök, vagy a zöldség alapú desszertek (sütőtökös muffin, sárgarépatorta) és a keserű csokoládé mellett dönteni. A zsírszegény tejből, édesítőszerrel készített, bogyós gyümölcsökkel kiegészített pudingok ugyancsak finom és egészséges alternatívái a hagyományos édességeknek.
Források:
https://www.osmosis.org/answers/anti-gout-diet
https://www.everydayhealth.com/arthritis/gout/your-anti-gout-food-plan
https://www.mountelizabeth.com.sg/health-plus/article/gout-diet